Les restes de 1.727 morts, traslladats al Valle dels Caiguts, procedien de la província de Castelló

943

La gran majoria de difunts residien en la capital de la Plana, Vila-real, Suera i l’Alcora, segons un estudi del PSPV-PSOE

Actualitat Diària

El secretari general del PSPV-PSOE en la província de Castelló, Ernest Blanch, ha informat que segons dades oficials del Ministeri de Justícia, la de Castelló és la província valenciana des de la qual es van realitzar més trasllats al Valle dels Caiguts de soldats morts durant la guerra. Si des de la Comunitat Valenciana el nombre total de trasllats va ser d’1.969, des de la província de Castelló es van realitzar 1.727.

Per poblacions, la relació és la següent:

Alcalá de Xivert 34
L’Alcora 166
Almassora 2
Benicarló 1
Benicàssim 6
Betxí 76
Borriana 120
Castelló de la Plana 789
Cervera del Maestrat 1
Cinctorres 14
Xèrica 6
Morella 76
Onda 4
Suera 134
El Bou 1
Torre d’En *Besora 27
Vila-real 268
Vinaròs 2
D’altra banda, Blanch ha volgut destacar la importància dels actes que sobre la Memòria Històrica s’estan celebrant en la comarca de l’Alt Palancia, on ahir l’alcaldessa de Begís, María José Madrid, va fer d’amfitriona en la rebuda a les autoritats i convidats que es van desplaçar fins a la localitat. Entre uns altres, es van donar cita el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, la subdelegada de Castelló, Solitud Tingues, el president de la Mancomunitat de l’Alt Palancia i alcalde de Sot de Ferrer, Ramón Martínez, i les alcaldesses i alcaldes de Teresa, Ernesto Pérez; Soneja, Benjamí Escriche, i Castellovo, Carmina Gil.

Va ser un acte que s’emmarca dins la VI Campanya d’Excavació i Exhumació de Fosses de la Guerra Civil Espanyola en el Front de Llevant, impulsat pel coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Fundació Societat i Progrés vinculada al PSPV-PSOE, Matías Alonso.

Unes jornades que es desenvolupen entre els dies 8 i 15 de setembre i que ahir van viure un moment molt important en la Serra del Bou, fins a on es va desplaçar un equip d’arqueòlegs i antropòlegs forenses de Arqueoantro per a localitzar una possible fossa comuna que es correspondria amb la Batalla de Llevant.

Una localització que va resultar molt emocionant i que va tenir una indubtable trascendencia per la presència del delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, i de la subdelegada de Castelló, Solitud Tingues, amb la qual es va posar de manifest que en matèria de memòria històrica el canvi de govern va a tenir una gran repercussió en la província de Castelló i a la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, Ernest Blanch vol destacar “la sensbilitat mostrada pel delegat Fulgencio i la subdelegada Tingues, després de sis anys i mitjà de governs del Partit Popular en els quals des del minut 1 es va donar l’esquena a la Llei de la Memòria Histórica i al lògic anhel de moltes famílies de trobar les restes dels seus familiars per a poder-los enterrar d’una manera digna”.

També ha destacat la important labor que en aquesta matèria realitza des de fa molts anys el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Fundació Societat i Progrés, Matías Alonso, i la implicació de la Mancomunitat de l’Alt Palancia.

I la col·laboració de Miguel Munera, un jove veí de la zona que va ser qui va alertar sobre la possible existència d’una fossa comuna.

Una vegada localitzada aquesta possible fossa, es procedirà a iniciar la tramitació administrativa corresponent que ha de desembocar en la realització de les oportunes excavacions i exhumancions.

Els actes celebrats en el dia d’ahir van comptar amb una àmplia representació del Partit Socialista. A més de la presidenta, Rosa Marco, també van estar presents els integrants de l’Executiva Provincial, Javier Méndez-Vigo, Federico Arnau, María José Tormo, Joan Morales i Toni Mateu.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací