Actualitat Diària
Les infeccions d’orina mal curades o no tractades poden derivar en una altra mena de patologies. És el cas de la pielonefritis és una infecció que ha passat d’estar localitzada en la bufeta a ascendir per l’urèter fins a afectar el riñon.
Segons el doctor Manuel Angoso, mèdic internista i nefròleg de l’Hospital Vithas València Consuelo, “el 75% dels pacients amb pielonefritis té antecedents de cistitis i en un 80% dels casos, la responsable de la cistitis és el bacteri Escherichia coli (E. coli) és c. Per aquesta raó, davant qualsevol símptoma com a febre, dolor lumbar, nàusees, vòmits, dolor al miccionar, orina de color fosc o ganes d’anar al bany sovint, fins i tot quan la bufeta està buida, cal posar-se en mans d’un professional. El que permetrà diagnosticar a temps la malaltia amb la realització d’una anàlisi i cultiu de orin d’uns estudi per imatge D’aquesta manera, es pautará el tractament adequat que evitarà que derivi en una infecció urinària complicada amb una pielonefritis que pot requerir d’un ingrés hospitalari”.
La complicació que pot aparèixer en una pielonefritis seria l’aparició d’un quadre de septicèmia . “A més, -afirma el professional-, si no es tracta a temps, aquesta infecció pot sortir del ronyó, infectant als òrgans i teixits grassos pròxims, podent així provocar un abscés perinefrítico, que és una cavitat de pus al voltant d’un o tots dos ronyons. En aquest cas, és necessària una intervenció quirúrgica”.
Tal com explica el doctor Angoso, “existeixen factors que poden agreujar una pielonefritis aguda com són la diabetis i la insuficiència renal. Si no es tracta a temps i correctament, la pielonefritis pot evolucionar amb insuficiència renal severa i necessitant fins i tot de manera temporal l’usos d’un tractament renal substitutiu com l’hemodiàlisi”.
Les persones que han de tenir especial cura a rebre un diagnòstic i tractament primerenc per la possibilitat de derivar en conseqüències més greus són aquelles que tinguin anomalies anatòmiques importants o malformacions de les vies urinàries, infeccions urinàries de repetició, càlculs urinaris, malalties cròniques com la diabetis, malalties com l’HIV-SIDA o dones embrazadas. “És particularment perillós durant l’embaràs, -subratlla el professional-, ja que les infeccions d’aquest tipus poden conduir a part prematur i infeccions del fetus i a un quadre de septicèmia severa “, subratlla l’especialista.
Pautes per a prevenir la pielonefritis
El doctor Angoso, dóna una sèrie de pautes per a prevenir les infeccions urinàries com a causa principal d’una pielonefritis, “és fonamental beure abundant aigua durant el dia, mínim de dos a tres litres per a mantenir net i en perfecte estat tot el tracte urinari. A més, és clau evitar la retenció urinària ja que afavoreix el creixement bacterià i no utilitzar peces i roba interior massa ajustades. Respecte a l’alimentació, evitar l’excés d’alcohol i tabac i prendre aliments diürètics”.
En les relacions sexuals, l’especialista, posa l’accent principalment que “és molt important abans de cada relació sexual que la parella es renti bé la zona perianal i sobretot orinar després de cada relació sexual, amb la finalitat d’eliminar possibles bacteris que hagin pogut passar a la uretra”.
Els hospitals Vithas són hospitals segurs
Els 19 hospitals de Vithas són hospitals segurs per a pacients i professionals gràcies a la implantació d’estrictes protocols de seguretat enfront de la covid-19. Entre les mesures implementades destaca l’establiment de dos circuits diferenciats: un per a les persones amb símptomes compatibles amb la covid-19, i un altre per a la resta de pacients.
Addicionalment, subministrem màscares i gel hidroalcohólico a totes les persones que acudeixin a l’hospital per qualsevol motiu. A més, el Grup està realitzant test massius de detecció del virus en tot el personal, que està dotat de totes les mesures d’autoprotecció necessàries.
Una seguretat que sempre ha estat reforçada gràcies a que tots els hospitals Vithas implementen els estrictes protocols de la Joint Commission International, organisme de referència mundial que acredita la seguretat del pacient i l’excel·lència assistencial.