Actualitat Diària
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el de la Diputació de València, Toni Gaspar, s’han reunit aquest dilluns en la seu central de la corporació valenciana, amb l’objectiu de sumar forces per a guanyar eficiència en els municipis. Segons Martí, “es tracta d’una trobada que respon a l’estratègia iniciada per les dues institucions, a partir del canvi polític experimentat per ambdues, de posar en marxa una nova manera de gestió, allunyat d’aquella vella manera de governar d’abans, en la qual les diputacions eren quasi virregnats”. I és que recorda que “nosaltres no creiem en les tuteles perquè partim del reconeixement de la majoria d’edat dels nostres ajuntaments i de l’autonomia municipal”. També ha recordat que “la Diputació és un ajuntament d’ajuntaments, que nosaltres entenem fonamentalment, d’ajuntaments xicotets”. El president Martí ha titllat la trobada de “molt fructífer” i ha anunciat que “tindrà continuïtat”.
Per part seua, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, també s’ha referit al model de Diputació que inspira als equips de govern de totes dues institucions, que suposa “el pas definitiu del segle XIX al XX, per a posar en marxa una administració més moderna i àgil, menys burocràtica”.
Objectius comuns
En la reunió, en la qual han participat els diputats de Cooperació Municipal de totes dues diputacions, Ximo Huguet i Carlos Fernández Bielsa, s’ha posat en valor que totes dues corporacions provincials participen al costat de la Generalitat en el Fons de Cooperació Municipal, compartint la intenció de consolidar l’autonomia local i millorar el finançament dels municipis tant en la quantia de les ajudes com en l’agilitat d’aquestes. A més d’aquesta eina que permet incrementar els recursos que arriben als ajuntaments, les dues diputacions treballen per a compartir sinergies de gestió que redunden en benefici dels consistoris i els habitants de totes dues províncies.
El president Martí i el diputat Huguet s’han interessat pel model de gestió de la corporació valenciana, amb la qual comparteixen la línia de treball encaminada a la municipalització i l’autonomia dels ajuntaments a l’hora de decidir el destí de les ajudes provincials, i la preocupació del president Gaspar per millorar l’eficàcia administrativa amb l’eliminació de burocràcia.
En aquest sentit, durant la trobada s’han abordat assumptes com la necessitat de simplificar tràmits, l’elaboració de grans plans o convocatòries que recullen en processos més senzills i directes les diferents línies d’ajudes.
Martí i Gaspar coincideixen plenament en la importància que el canvi polític haja posat fi en totes dues institucions a la discrecionalitat en la concessió de les ajudes a ajuntaments, mancomunitats i ens socials, assenyalant que s’ha aconseguit que els municipis tinguen major liquiditat, reben les ajudes en funció de criteris objectius i no del seu color polític, i que els alcaldes i alcaldesses siguen els que decidisquen el destí d’aquestes ajudes per a millorar la vida dels seus veïns. “Ara el repte és que la tramitació no siga cap obstacle i que la Diputació facilite als consistoris la recepció dels diners que els correspon, de la forma més àgil possible, una cosa en la qual s’ha avançat molt en els últims dos anys”, ha destacat el president valencià, Toni Gaspar.