L’AVI finança un projecte d’I+D+i per a millorar les tècniques de reciclatge dels envasos alimentaris

889

Actualitat Diària

La Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança un projecte d’I+D+i per a millorar les tècniques de reciclatge dels envasos alimentaris multicapa amb l’objectiu d’optimitzar la qualitat dels materials resultants per a aconseguir el seu ús en aplicacions d’alt valor afegit. En concret, es pretén obtindre poliamides, un tipus de polímer que s’utilitza com a fibra sintètica i en la fabricació de materials plàstics.

El projecte, batejat com Recipam, està impulsat per un consorci d’empreses del sector del plàstic liderat per Aimplas, que treballa en un nou procés de reciclatge capaç de reduir els costos derivats de separar les capes que conformen aquest tipus d’envasos. Els seus promotors comptaran per a aquest desenvolupament amb més de 475.000 euros de la AVI en el marc del seu programa d’ajuda als projectes estratègics en col·laboració corresponent a la convocatòria de 2019.

En l’actualitat, el reciclatge d’aquesta mena d’envasos és poc viable tècnica i econòmicament, ja que per a aconseguir una eficient separació de capes es requereix de tecnologies o processos addicionals als tractaments estàndard que acaben elevant la factura final. La baixa demanda de plàstics reciclats, que a penes representa el 6% del total a Europa, provoca que les taxes d’incineració i abocament dels envasos multicapa siguen encara altes.

No obstant això, les estructures plàstiques multicapa proporcionen múltiples avantatges per al sector de l’envàs. Són lleugeres, amb el consegüent estalvi econòmic i ambiental en la seua fabricació i transport; són molt funcionals i proporcionen una barrera que afavoreix la conservació dels aliments i garanteix la seua seguretat. Per aquest motiu el sector del plàstic busque una solució que optimitze la seua gestió mediambiental.

Col·laboració empresarial

A través de Recipam, la indústria del sector del plàstic pretén desenvolupar nous processos de reciclatge per a obtindre poliamides a partir de residus d’envasos multicapa per a aliments. Aquestes noves tècniques inclouen un procés de deslaminación per a separar les poliamides i un procés de compatibilització per a reprocesarlas juntament amb els altres materials plàstics per a obtindre compostos de qualitat suficient.

Aquests nous processos, en els quals treballa l’Institut Tecnològic del Plàstic, es provaran en la planta de reciclatge de residus de Acteco a Ibi, mentre que UBE, Faperin i Repol validaran en les seues respectives plantes la qualitat i l’acompliment tècnic de les poliamides reciclades en la producció de plàstics. Totes aquestes entitats constitueixen el consorci que ha impulsat Recipam, un projecte de gran importància en el qual també col·labora l’Associació Valenciana d’Empresaris del Plàstic (AVEP).

Així mateix, la iniciativa també pretén establir una cadena de reciclatge d’envasos multicapa en la qual col·laborarà tota la cadena de valor i que permetrà la substitució de plàstics verges en aplicacions d’alt valor afegit, tant en envasos alimentari com en una altra mena d’usos.

El projecte contribuirà a resoldre un dels reptes identificats pels representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat que van participar en el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular afavorit des de la AVI.

D’una banda, contribuirà a la valorització més eficient de residus, ja siga mitjançant la millora en la separació dels plàstics multicapa com a la seua posterior valorització mitjançant el reciclatge mecànic o piròlisi. I per una altra, permetrà oferir béns de consum més sostenibles en fer possible l’ús de material reciclat en la fabricació de nous productes d’alta qualitat.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací