Lastra participa en una jornada sobre equiparació salarial organitzada pel PSPV de Castelló

447

Actualitat Diària

 “Les dones tenim dret a tindre vides autònomes i independents. Tenim dret al treball i tenim dret a fer-lo en igualtat amb els homes”. Així es va pronunciar ahir la vicesecretària general del PSOE i portaveu en el Congrés, Adriana Lastra, durant la seua intervenció en la jornada ‘Castelló és socialista: Per la igualtat salarial’ organitzada per l’executiva del PSPV-PSOE de la província de Castelló i en la qual també van intervindre el secretari general provincial i diputat autonòmic, Ernest Blanch, i la secretària executiva contra la Violència de Gènere i portaveu adjunta del grup parlamentari socialista, Susana Ros. La cita, celebrada de manera telemàtica i retransmesa a través de Facebook Live, va tindre lloc coincidint amb la commemoració del Dia de la Igualtat Salarial i va comptar amb un gran acolliment amb un seguiment telemàtic i ‘on line’ de més de sis mil persones. D’esta manera, el PSPV-PSOE de la província de Castelló és referència com a executiva capdavantera en la celebració d’actes adaptats a la situació de pandèmia, i es col·loca a l’avantguarda respecte a la resta de partits polítics.

Lastra va assenyalar que “per als i les socialistes garantir la igualtat de les dones en l’ocupació és una qüestió prioritària i, encara que queda molt per fer, continuarem treballant de l’única forma que sabem: avançant”. La número dos socialista també es va referir a mesures concretes impulsades des del Govern per a reduir la bretxa de gènere en l’àmbit laboral com és la recent reforma de la pensió complementària associada als períodes posteriors a la maternitat del primer fill o filla, que és on majoritàriament es produeix l’eixida del mercat laboral de les dones. “Si volem que la bretxa salarial siga zero, ser mare no pot ser una causa de penalització en el mercat laboral, ni present, ni futura”, ha remarcat Lastra.

També va recordar l’aprovació en 2019 del Reial decret llei amb les mesures més necessàries per a garantir la igualtat entre homes i dones en l’ocupació, per a atacar de manera urgent els elements discriminatoris en l’itinerari laboral de les dones i, en definitiva, per a garantir el compliment del principal valor de la Constitució, que és la igualtat.

A això se suma que en els Pressupostos Generals per a enguany figure “l’equiparació total dels permisos de paternitat i maternitat” i l’establiment de “l’obligatorietat d’un registre de salaris per a eliminar la bretxa salarial que considerem imprescindible”. “A més, hem recuperat la cotització a la Seguretat Social de les cuidadores de persones amb dependència”, va destacar.

En qualsevol cas, Lastra va insistir que “queda molt camí per recórrer, especialment en este context de crisi derivat de la pandèmia on totes les desigualtats s’amplifiquen”. En eixe sentit va subratllar que el Partit Socialista té molt clar que “la recuperació econòmica no pot ser ni a costa de la igualtat de les dones, ni de la precarietat dels joves”, i d’ací també el “compromís de Govern” perquè el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb el qual es mobilitzaran 140.000 milions d’euros, “es faça amb perspectiva de gènere”.

Blanch: “La igualtat laboral és una de les nostres banderes”

El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló, Ernest Blanch, va agrair la presència a tots i totes i el seu treball per fer de la igualtat “una causa comuna” afirmant que “el socialisme ens uneix, i també la igualtat laboral, que és una de les nostres banderes”. Així mateix, Blanch va destacar que ‘Castelló és socialista’ “és el títol que hem posat a la jornada, i ho és perquè estem orgullosos de les persones que, donant-nos el seu suport amb el vot, van convertir al PSPV-PSOE de Castelló en el partit més votat de les últimes eleccions. I de les quatre anteriors”.

“Cinc victòries electorals en total. Perquè estem orgullosos d’haver aconseguit governar en la diputació després de 24 foscos anys. Perquè estem orgullosos de les 92.075 persones que ens van convertir en el partit més votat en les generals d’abril de 2019, i de les 83.707 que van tornar a fer-ho de nou al novembre. Perquè estem orgullosos de tots els i les castellonenques que ens van convertir també en primera força en les eleccions de la Comunitat Valenciana i en l’Estat Espanyol”, va afegir.

Ros: “Les dones treballem 51 dies gratis a l’any”

Per la seua part, Ros va subratllar que el compromís del PSOE “és clar i contundent, hui i tots els dies de l’any: acabar amb la desigualtat laboral i salarial que pateixen les dones”. “A les dones no ens han regalat mai res i tots els drets que tenim els hem anats guanyant. Actualment, i segons les últimes dades, les dones treballem 51 dies gratis a l’any. Per això, en eixa lluita seguim amb el govern feminista que presideix Pedro Sánchez i el PSOE que lidera al costat d’Adriana Lastra i José Luis Ábalos”, va concloure.

Les dades

Durant la jornada d’ahir també es van aportar dades com que la bretxa salarial entre homes i dones se situe de mitjana en el 21%, degut principalment al fet que el pes de les cures recau en les dones. O que aquestes no sols tenen més dificultat per a accedir al mercat laboral, sinó també per a mantenir-lo i promocionar. Igualment el que acaparen el 74% dels contractes a temps parcial enfront del 26% dels homes —pel que “la pobresa té rostre de dona” va afirmar Lastra— o fins i tot que les empreses de l’IBEX-35 en 2020 únicament tinguen registrada a un 29% de dones conselleres i un 6% de presidentes.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací