L’aeroport de Castelló realitza un simulacre d’accident aeri per a avaluar la seua capacitat de resposta

666

Actualitat Diària

L’aeroport de Castelló ha realitzat aquest dimecres un simulacre general d’accident aeri, amb l’objectiu d’avaluar els procediments establits en el seu Pla d’Autoprotecció, així com de comprovar la capacitat de resposta i coordinació dels diferents col·lectius, interns i externs, implicats en una emergència d’aquestes característiques.

El director general de Aerocas, Joan Serafí Bernat, ha explicat que l’organització del simulacre general d’accident aeri “està recollit en el Pla d’Emergències del propi aeroport, que fixa que ha de realitzar-se cada dos anys”.

A més- ha afegit Bernat-, “de manera periòdica es duen a terme simulacres d’emergència aeronàutica parcials i sobre pla, amb la finalitat de posar a prova els procediments d’actuació i coordinació”.

En aquesta ocasió, la recreació ha girat entorn del cas d’un avió, amb 150 passatgers i sis membres de tripulació a bord, que s’accidenta durant la maniobra d’aterratge, eixint-se de la pista i causant morts i ferits de diversa consideració.

Els primers a acudir a la zona del sinistre són els bombers del Servei d’Extinció d’Incendis de l’aeroport, que procedeixen a assegurar la zona i a rescatar als ocupants de l’avió accidentat.

De manera paral·lela, es fita una zona de socors, on es realitza la classificació dels ferits segons la seua gravetat. Així mateix, es coordina l’arribada dels mitjans sanitaris que tractaran als ferits més greus i realitzaran els trasllats als diferents hospitals.

Donada la naturalesa del succés, s’activa el Pla Territorial d’Emergències de la Generalitat, per la qual cosa la directora de l’aeroport cedeix el comandament de l’operatiu al responsable de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta davant Emergències.

Quant a l’atenció a les víctimes, s’ha simulat l’existència de ferits de diferent consideració perquè tots els col·lectius implicats puguen assajar els seus protocols d’actuació i coordinació. En aquest cas, no s’ha assajat el procediment a seguir amb morts, que serà objecte d’un altre simulacre parcial específic.

En l’operació han participat un centenar de persones de diferents col·lectius, adscrits al propi aeroport i externs. El director de Aerocas ha destacat la importància que hi haja “una completa sincronització de les administracions i entitats implicades, a fi de reduir els temps de reacció i de resposta, així com de minimitzar les conseqüències derivades d’una emergència aèria”.

Respecte als mitjans externs, han intervingut l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, el Servei d’Emergències Sanitàries de la Generalitat Valenciana, el Consorci Provincial de Bombers, Subdelegació del Govern, Guàrdia Civil i Policia Nacional. A més, s’ha comptat amb la col·laboració de l’empresa eCube Solutions, que ha cedit una aeronau per a la realització del simulacre.

Després de l’exercici, s’ha celebrat una reunió de tots els col·lectius amb l’objectiu d’analitzar la seqüència d’actuacions i fixar mesures de millora.

Amb el realitzat hui, l’aeroport de Castelló compleix amb el calendari de simulacres previst per a enguany, d’acord amb la normativa de l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI) en matèria de planificació d’emergències d’aeroports.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací