L’actualització de l’acord de la UE amb Mèxic posa en risc els cítrics valencians segons La Unió

596

Els cítrics espanyols amb destinació a aquell país tenen un cost administratiu de 105 € per tona, la qual cosa fa quasi inviables les exportacions

Actualitat Diària

La Unió de Llauradors denuncia el contrasentit dels acords comercials que la Unió Europea signa amb tercers països i que es plasma en l’actualització del que va acabar de concloure el passat 28 d’abril amb Mèxic que pot resultar molt perjudicial per als interessos del sector citrícola valencià, per la qual cosa demana que s’estudien els seus efectes i, mentrestant, es paralitze el procés de signatura i ratificació del mateix fins a conéixer la repercussió sobre el sector agrari europeu.

Espanya com a membre de la UE està obligat a complir amb el que s’estableix tant en l’acord d’associació com amb el nou acord comercial. És a dir, l’entrada de cítrics mexicans a la UE afecta a tots els països membres i es negocia conjuntament. No obstant això, les exportacions espanyoles cap a Mèxic es regulen bilateralment entre l’Estat Espanyol i el país americà. En l’actualitat està vigent el “Pla de treball per al programa d’exportació de cítrics d’Espanya a Mèxic“, aprovat al desembre de 2014. D’aquesta manera cada país negocia individualment les seues exportacions.

Import-export cítricos

El balanç comercial agroalimentari amb Mèxic és positiu pels interessos espanyols, però si se circumscriu al sector citrícola és molt negatiu i durant el període 1988-2019 va arribar a una quantitat de 868 milions d’euros desfavorable per als nostres interessos. Mentre el protocol d’exportació de cítrics europeus cap a Mèxic és tan dur que no permet enviar res a eixe mercat, en sentit invers succeeix al contrari.

Els cítrics espanyols amb destinació a aquell país tenen un cost administratiu de 105 € per cada tona exportada, la qual cosa fa quasi inviables les exportacions espanyoles i així, des de l’any 2014 en què es va implantar l’actual protocol vigent, Espanya no ha exportat a Mèxic ni un sol quil de cítrics. En contrapartida a l’anterior, durant el transcurs dels últims trenta anys (1988 -2019) les importacions citrícoles de Mèxic a EU han sigut de 867.743 tones Cal assenyalar que Mèxic, al costat del Japó, són els països amb els quals es té un acord de lliure comerç, però on els seus grups de pressió han aconseguit un protocol sever de no exportació.

Les importacions procedents de Mèxic s’han regulat, fins ara, per l’Acord d’associació econòmica vigent des de l’any 2000 que canviaran ara amb l’aprovació definitiva del nou acord comercial entre la UE i Mèxic amb unes condicions que beneficiaran clarament a aquest país. En l’actualitat es discuteix una dels pretensions mexicanes com és l’eliminació dels aranzels existents, mentre que la intenció europea és la reducció d’aquests.

Davant aquesta situació La Unió proposa que “en qualsevol tractat comercial que signe la UE es contemple prèviament a la seua aprovació les relacions bilaterals de cada país per a aplicar una reciprocitat”. En aquest sentit reclama que es consideren als cítrics com a producte sensible en eixe acord UE-Mèxic prohibint l’entrada d’aquest producte des del país americà.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací