La llista d’espera quirúrgica se situa en 125 dies en la Comunitat Valenciana

474

Actualitat Diària

La llista d’espera quirúrgica per a persones que requereixen ser intervingudes als hospitals de la Comunitat Valenciana se situa en 125 dies el mes de desembre, segons dades publicades per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, 5 dies més dels 120 dies registrats el mes de novembre de l’any passat.

En aquest sentit, la difícil situació sanitària que s’està produint, a causa de la pandèmia ocasionada pel coronavirus, ha provocat la suspensió de gran part de les intervencions quirúrgiques, ja que és necessari disposar de tot el personal sanitari per a l’atenció dels pacients ingressats en planta o en UCI. Així mateix, es requereix la disponibilitat de tots els llits per a fer front a la pandèmia.

El nombre de pacients que actualment es troba en llista d’espera en la Comunitat Valenciana és de 59.838.

Segons ha manifestat la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, “el fet que s’hagi produït un increment de la demora és inevitable, ja que la pandèmia ha obligat a suspendre l’activitat quirúrgica, que no sigui urgent i no demorable, en aquests moments d’elevada incidència de pacients COVID”.

De fet, la tendència a la baixa de la demora estructural que s’ha anat registrant en mesos anteriors s’ha vist afectada per aquest augment de la pressió assistencial i les mesures necessàries per a frenar la pandèmia.

No obstant això, la secretària autonòmica ha llançat un missatge de tranquil·litat, “ja que aquelles intervencions no demorables estan sent ateses totes als hospitals públics, amb la col·laboració dels hospitals privats”.

A més, segons ha destacat Concha Andrés, “durant aquells mesos de la pandèmia en els quals s’ha produït un respir i la pressió assistencial no ha estat tan forta, s’ha reduït la demora gràcies a l’esforç que ha realitzat el personal sanitari i no sanitari dels hospitals de la xarxa pública sanitària, i gràcies també als hospitals i clíniques que col·laboren en el Pla de Xoc per a intervenir a les persones amb prioritat clínica”.

Segons les dades publicades, per especialitats, la demora estructural se situa de forma siguietne: cirurgia cardiovascular (65 dies), cirurgia general (102 dies), cirurgia maxil·lofacial (121 dies), cirurgia ortopèdica i traumatologia (161 dies), cirurgia pediàtrica (148 dies), cirurgia plàstica (197 dies), cirurgia toràcica (157 dies), cirurgia vascular (85 dies), dermatologia (88 dies), ginecologia- obstetrícia (118 dies), neurocirurgia (162 dies), oftalmologia (86 dies), otorrinolaringologia (135 dies) i urologia (125 dies).

Per patologies, adeno-amigdalectomía (157 dies), artroscòpia (147 dies), cataracta (76 dies), colecistectomía (80 dies), fimosis (127 dies), hàl·lux valgus (114 dies), hèrnia inguinal/crural (82 dies), hipertròfia benigna de pròstata (107 dies), pròtesis maluc (132 dies), pròtesis genoll (143 dies), quist pilonidal (74 dies), túnel carpià (80 dies), varices (84 dies).

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública compta amb el programa d’autoconcert i el de Pla de Xoc i el reforç de personal per a activitat quirúrgica, que ja vénen recollits en els pressupostos, de manera que quan l’atenció sanitària torni a la normalitat a causa de la pandèmia, “aquests programes ajudaran a reduir la demora i garantir la ràpida atenció dels pacients que es troben en llista d’espera”, ha assenyalat la secretària autonòmica.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací