La indústria valenciana registra una taxa de creixement del 1,6% i es manté constant en 2019

799

Actualitat Diària

La Seguretat Social va registrar, durant el mes de novembre passat, un total d’1.949.573 persones afiliades en la Comunitat Valenciana. Això va suposar un creixement en taxa interanual respecte al mes de novembre del passat 2018, del 2,7%, tal com s’exposa en el nou panell de conjuntura que acaba de publicar la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

A Espanya, quant a l’afiliació a la Seguretat Social, el creixement es va mantindre invariable respecte a l’aconseguit a l’octubre i quasi mig punt per davall (2,3%) del de la Comunitat, amb un total de 19.376.878 persones afiliades en el sistema de la Seguretat Social. Cal assenyalar també que tots els sectors de l’economia, exceptuant l’agricultura, van mostrar taxes de variació interanual positives el mes de novembre passat.

Sectorialment, el creixement més gran es registra en la construcció, amb una taxa del 6,3%, i roman estable en aquest valor des del tercer trimestre del present exercici; li segueix el sector terciari que intensifica el seu creixement fins al 3,7%. La indústria registra una taxa de creixement del 1,6% al novembre passat, i es manté constant entorn d’aquest valor al llarg de tot l’any. El sector primari, per part seua, obté al novembre un registre negatiu del 0,3%, igual que els mesos anteriors.

Desocupació registrada

El nombre de persones desocupades registrades en les oficines dels serveis públics d’ocupació al novembre va disminuir en 3.807 respecte al mes anterior. En total són 360.507 persones sense ocupació. Per part seua, a Espanya, el nombre de persones desocupades va ser de 3.198.184 el mes de novembre, amb una pujada de 20.525 persones respecte al mes anterior (0,6%).

La desocupació el mes de novembre passat es va reduir un 2,1%, i es va mantindre estable respecte als mesos precedents. La mateixa tendència mostra la desocupació en l’àmbit nacional, on la taxa de creixement subjacent el mes de novembre es va situar en el -1,5%.

Pujada de la inflació

D’altra banda, el panell de conjuntura mostra que l’índex de preus de consum (IPC) es va incrementar el mes de novembre un 0,1% respecte al mes anterior, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En l’àmbit nacional, l’IPC va créixer un 0,2%. Aquesta pujada de la inflació es deu principalment a l’estabilitat dels preus dels carburants enfront del descens registrat al novembre de 2018, i a l’evolució dels aliments, amb una menor caiguda del preu de la fruita.

Durant el mes de novembre tots els grups han presentat una taxa de creixement interanual positiva dels preus, excepte el grup d’habitatge, aigua, electricitat i gas, on s’ha produït un descens del 4,9%, i el grup de transport, que ha disminuït un 0,4%.

Així, cal destacar l’ascens de restaurants i hotels (2,0%), seguit d’aliments i begudes no alcohòliques (1,9%), en tercer lloc se situa el grup relatiu en ensenyament, amb una taxa anual del 1,6%, i vestit i calçat, amb una pujada respecte al mateix mes de 2018, del 1,1%.

Per contra, els menors increments es van produir en els grups de begudes alcohòliques i tabac, i d’oci i cultura, on només van créixer els preus un 0,1% interanual, seguit de comunicacions (0,4%) i sanitat, amb una pujada del 0,6%.

Construcció i habitatge

La licitació oficial de la construcció va mostrar el mes de setembre un fort increment de 1.166,9% en termes interanuals (14,6% a Espanya). Dels 460.182 euros destinats a la licitació oficial d’obra en l’acumulat de gener a setembre d’enguany, 218.533 corresponen a la part destinada a edificació, mentre que la resta (241.649) es van destinar a la part d’obra civil.

Aquest increment ha continuat la tendència a l’alça iniciada a l’estiu de l’exercici 2018. En l’àmbit nacional, el creixement subjacent mostra un bon comportament, encara que se situa quasi 20 punts per davall (20,7%) del de la Comunitat.

La compravenda d’habitatges va baixar un 10,4% en taxa interanual, al setembre. Des de gener fins a l’esmentat mes es van vendre 57.748 habitatges, un 5,6% menys que en el mateix període de 2018, descens quasi dos punts i mig superior al de la mitjana espanyola, que es va situar en el -3,2%.

En l’àmbit nacional, la trajectòria evolutiva durant el que portem d’exercici 2019 segueix la mateixa tònica, i registra un descens del 5,2% en el nové mes de l’any.

Més activitat al sector serveis

L’índex de xifra de negocis de l’indicador d’activitat del sector serveis (IASS) es va incrementar en termes interanuals un 3,6% el mes de setembre passat, igual que en l’àmbit nacional. El comportament de l’índex de personal emprat en el sector serveis va ser positiu en el nové mes de l’any, tant a la Comunitat com Espanya, i va arribar al 2,3% en la Comunitat Valenciana i al 1,5% en el conjunt nacional.

D’altra banda, el creixement del IASS va registrar al setembre un avanç del 5,9%, i va continuar així la tendència alcista iniciada al mes de maig de l’exercici anterior. En el conjunt nacional, el creixement ha remuntat lleugerament des d’el mes d’agost passat fins a situar-se al setembre en una taxa del 3,4%.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací