La Generalitat subministrarà 8.000 purificadors d’aire als centres educatius per a una millor ventilació

430

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns el subministrament de 8.000 purificadors per a garantir l’adequada ventilació de les aules dels centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Així, en el marc de la presentació de l’actualització de les mesures en els centres educatius per a la prevenció de la COVID-19, Puig ha subratllat que la ventilació “és un dels millors actius que tenim enfront de la pandèmia i a l’escola garantirem la ventilació més adequada que ens pot ajudar a donar més seguretat a tots els espais educatius”.

El cap del Consell ha assenyalat que l’estratègia valenciana enfront de la pandèmia “sempre ha tingut sempre en compte el factor ventilació i quan ningú parlava a Espanya d’això, nosaltres pensem que era un camí encertat”.

“Crec que la ventilació és un element clau, sobretot la natural, que en la majoria dels espais educatius és possible de la manera que ha plantejat el protocol, però hi ha llocs que necessiten tecnificació específica per a garantir la puresa de l’aire. D’aquesta manera, es fa un pas més per a garantir la màxima seguretat a les aules”, ha afegit Puig.

Així mateix, el president ha agraït “el treball enorme” que s’ha realitzat durant tot l’estiu per part de la comunitat educativa per a preparar d’una manera “tan efectiva” la volta al col·legi amb “les garanties i els resultats que s’estan donant”.

Igualment, Puig ha lloat la pedagogia que estan fent els propis nens i nenes en les seves famílies, dels qui ha afirmat que estan sent “uns actors fonamentals” en la necessitat d’assumir la causa comuna contra la pandèmia: la màscara, la distància, la neteja i la ventilació.

Ventilació natural de les aules

Per part seva, el conseller d’Educació, Cultura i Esport ha indicat que en aquest estudi “es posa especial èmfasi en la ventilació natural de les aules, que és la més efectiva. També assenyala per als casos puntuals en què pogués existir dificultat de ventilació natural, l’ús d’algun dispositiu de purificació d’aire”.

En aquest sentit, Marzà ha explicat que aquest dilluns “els centres educatius valencians han rebut una guia específica per a la ventilació, amb indicacions més detallades per a saber com han d’actuar per a reduir els riscos”.

En concret, el conseller d’Educació ha advocat perquè les aules “han d’estar permanentment ventilades. Quan la temperatura exterior o la meteorologia no ho permeti, segons indiquen les persones expertes, cal obrir portes i finestres cada 25-30 minuts durant 3-5 minuts de ventilació. Així mateix, es realitzarà ventilació creuada durant 5 minuts per a garantir la màxima renovació d’aire en canvis de classes i pauses per a descansos durant”.

Guia per a la ventilació

La Generalitat ha participat amb experts i investigadors de l’Institut de Diagnòstic Ambiental IDAEA-CSIC i tècnics de l’Associació MESURA en la redacció de la “Guia per a ventilació en aules”, que està disponible a consultar aquí.

La guia mostra com s’han de ventilar les aules per a reduir el risc de contagi per COVID-19 per via aèria, per la qual cosa dóna pautes per a la correcta ventilació de les aules, segons el volum que s’hagi de ventilar, el número i l’edat dels ocupants i l’activitat realitzada.

Al mateix temps, planteja solucions i exemples de diferents situacions a les escoles i ofereix les eines per a determinar si la ventilació és l’adequada i els sistemes per a aconseguir-la.

En primer lloc, considera que en períodes de fred, es recomana disposar de roba d’abric còmoda, així com seguir les instruccions que s’apunten en aquesta guia per a equilibrar una ventilació adequada amb una temperatura confortable a les aules.

Així mateix, indica que si la ventilació natural no és viable a causa de condicions meteorològiques adverses, es podran implementar solucions mitjançant la purificació d’aire.

Igualment, es proposa obrir portes i finestres que donen a espais interiors del centre pot comportar un augment del soroll a les aules., mentre que és preferible reduir el soroll en els espais comuns que tancar portes i finestres.

Purificadors d’aire portàtils

La ventilació de les aules ja es realitza d’acord amb el que determina el protocol de protecció i prevenció enfront de la transmissió i el contagi del SARS-CoV-2 per a centres educatius que imparteixin ensenyaments no universitaris en el curs 2020-2021, mantenint les aules permanentment ventilades.

No obstant això, de cara a l’arribada de l’hivern i quan no sigui possible ventilar per medis naturals les aules, és necessari establir sistemes mecànics de purificació i filtratge de l’aire que, en concurrència amb altres mesures de prevenció, permeten el desenvolupament de l’activitat docent presencial.

Per això, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha iniciat el subministrament als centres educatius sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana 8.000 purificadors equipats amb filtres HEPA H13 aptes per a aquelles aules que s’han hagut d’habilitar i que no tenen suficient ventilació natural.

Aquests equips tenen com a missió fer circular l’aire de l’estada a través de filtres formats per fibres molt eficients que retenen els virus, bacteris i altres partícules en suspensió com a pols i pol·len.

Com aquests equips garanteixen un filtratge eficient de l’aire de l’aula en el termini aproximat d’una classe, poden ser utilitzats de manera alternativa per dues aules, amb el que es garanteix el filtrat d’ambdues.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací