ActualitatDiària
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que l’Institut Valencià de Finances (IVF) posarà a la disposició de les empreses del sector ceràmic una línia de préstecs subordinats destinats a empreses exportadores amb dificultats o que exporten a països en risc “però amb gran potencial de futur”.
Puig ha assenyalat que les assegurances necessàries perquè aquestes empreses exportadores treballen amb les mateixes garanties que les d’altres països de l’entorn europeu són una competència estatal, però que la Generalitat reivindicarà al govern central que els habilite i plantejarà al ministeri “la possibilitat de col·laborar i cooperar” en aquest sentit.
Després de la reunió de la Taula de la Ceràmica en la Casa dels Caragols de Castelló, a la qual també han assistit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, el d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, el president ha detallat els temes tractats en aquesta al costat dels representants del sector, entre els quals ha destacat les actuacions del IVF destinades a la indústria ceràmica.
A més dels nous préstecs a l’exportació, Puig ha ressaltat que tres empreses del sector de la ceràmica s’han acollit ja a la línia de préstecs a interessos baixos (del 0,1 a l’1,1%) oberta pel IVF fa dues setmanes, així com que aquesta institució “en breu signarà els primers convenis amb fabricants de maquinària per a finançar la venda de maquinària per sota del 1%”.
D’altra banda, el cap del Consell ha assegurat que s’està treballant en un acord sobre els cànons a l’eliminació de residus. “L’objectiu és dotar de bonificacions i exempcions en quantitats significatives, perquè es fomente el tractament correcte de residus d’acord amb les directrius europees però sense atacar per res la competitivitat” del sector, ha afirmat el president, que ha afegit que no es gravaran les restes que passen per plantes de tractament mitjançant el procés autoritzat.
El president ha indicat també que en la reunió s’ha abordat el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana, que “concreta accions clares i té i tindrà recursos suficients”, com la partida de 17,5 milions d’euros en els pressupostos d’enguany per a la implantació del pla amb ajudes a associacions i sectors industrials, o la de 4,9 milions per al foment de la reindustrialització de diferents comarques castellonenques.
Puig ha afirmat també que la Generalitat ha demandat al govern central que el Pla Estatal de l’Habitatge incorpore una ajuda similar al Pla Renata de rehabilitació de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, la qual cosa seria “molt positiu” per a la indústria ceràmica castellonenca i altres sectors relacionats amb la construcció.
Finalment, en la trobada s’ha tractat el desbloquege de diverses llicències de mineria així com la Formació Professional vinculada al sector de la ceràmica. Els presidents de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics, l’Associació Nacional de Fabricants de Fregides, Esmalts i Colors Ceràmics i l’Associació Espanyola de Fabricants de Maquinària i Béns d’Equip per a la Indústria Ceràmica han agraït al govern valencià el manteniment de reunions periòdiques a través de la Taula de la Ceràmica.
Institut Tecnològic de la Ceràmica
Després de la reunió, Puig ha recorregut a Almassora el futur Institut Tecnològic de la Ceràmica (ITC), al que ha qualificat com una “entitat clau per a la competitivitat” de la indústria castellonenca i “un referent en el camp ceràmic en el món”.
El president ha recordat que fa dos mesos la Generalitat va cedir temporalment a l’Associació d’Indústries Ceràmiques aquestes instal·lacions alçades en el seu moment per a acollir el Centre Tecnològic de Fruita seca que mai va arribar a estar actiu. “A partir d’aquest moment, esperem que puga ser un contenidor amb contingut real”, ha assegurat.