La Diputació ofereix als escolars el programa ‘El viatge dels Templaris’ per aque coneguen la història

Sales: "Donem a conèixer la nostra història amb atractives tècniques que dinamitzen també turísticament el nostre patrimoni"

1252

ActualitatDiària

La Diputació de Castelló traslladarà als escolars a l’Edat Mitjana a través de la innovadora experiència ‘El Viatge dels Templaris’. Així, el Govern Provincial acosta la tècnica d’efectes digitals a les aules a través del Projecte Cromaperquè els xiquets coneguen d’una forma molt divertida i sorprenent el pas de l’Ordre Templaria per la província de Castelló.

La Diputació realitzarà nou sessions al llarg dels mesos de juny, per a centres escolars, i agost, per a residents i visitants, dels municipis que conserven un castiullo templario en el seu terme i que són el Castell de Xivert i el de Santa Magdalena de Polpís.

El vicepresident primer de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, assegura que “l’objectiu d’aquesta activitat és donar a conèixer la nostra història entre els més joves, donar-los a conèixer el ric patrimoni que tenen en els seus pobles per a seguir generant aqueixa estima pel nostre, del que tan orgullosos estem”.

En aqueix sentit, Sales ha incidit que “l’objectiu d’aquesta activitat és aprofitar les noves tecnologies per a acostar la història, oferir alternatives culturals contemporànies i dinamitzar els recursos patrimonials que tenim en la nostra terra. En definitiva, donem a conèixer la nostra història amb atractives tècniques que dinamitzen també turísticament el nostre patrimoni”.

La programació és la següent: l’1 de juny començarà el cicle en el CEIP Alberto Selma de Santa Magdalena de Polpís, continuarà el 4 de juny en el CEIP La Mola de Alcossebre, el 5 de juny es realitzaran dues sessions i el 6 de juny una altra en el CEIP Ho Campanar d’Alcalà de Xivert i, finalment, quatre sessions més en la primera setmana d’agost en Alcossebre.

Territori Templari: conèixer la nostra història i convertir-la en un actiu

Més de 710 anys després del pas de l’Ordre del Temple per les nostres terres i com a part del projecte ‘Territori Templario’, la Diputació de Castelló també s’ha proposat posar a l’abast dels milers de turistes que ens visiten l’enorme llegat deixat pels cavallers Templarios, repartit fonamentalment per les comarques de l’Alt i Baix Maestrazgo i altres territoris del Maestrat històric, és a dir per les terres que van ser señoreadas pels Templarios i, després de la seua desaparició, pels maestres de la també militar i religiosa Ordre de Montesa.

Entre altres accions, la Diputació ha creat la sendera ‘Mirador Templario’, una nova sendera lineal que, al llarg de més de 26 km, uneix els castells medievals i templarios de Peníscola, Santa Magdalena de Polpis i Alcalà de Xivert, inclosos dins del Parc Natural de la Serra d’Irta. El nom de la nova sendera: Sendera dels Miradors Templarios.

“Castelló és Territori Templario però també territori turístic, i amb aquesta nova infraestructura esportiva, natural i cultural es contribueix a la diferenciació de la destinació per a atraure als turistes més amants de la nostra història i naturalesa més fascinant i, alhora, més desconeguda”, ha explicat el vicepresident Sales.

Treballs amb les pintures medievals més antigues de la província

A totes aquestes iniciatives cal sumar que precisament el compromís de la Diputació amb la recuperació del patrimoni ha permès traure a la llum nous grafits de l’època medieval en el Castell de Xivert d’Alcalà de Xivert. El Govern Provincial, després de realitzar una recerca en col·laboració amb el Grup de Recerca en Fotogrametria i Làser Escàner de la Universitat Politècnica de València, incorpora aquest nou recurs a la visita d’aquesta fortalesa, impulsant la seua repercussió turística com a part del seu programa turístic i cultural Territori Templario.

“Una vegada assegurat el seu manteniment i documentació pel Servei d’Arqueologia de la Diputació, s’han aplicat tècniques basades en l’escanejat 3D, fotogrametria multiespectral i realitat augmentada per a tenir una documentació més precisa de la qual es coneixia, afegint així noves escenes que permeten conèixer la temàtica representada, concretament un possible campament militar”, ha assenyalat el vicepresident.

Els treballs que estan duent a terme conjuntament el Servei d’Arqueologia i el Grup de Recerca de la UPV es completaran amb una aplicació per al telèfon mòbil perquè els visitants puguen apreciar les pintures amb major precisió.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací