La Diputació reivindica de manera unànime tractaments alternatius contra el cotonet i el restabliment de l’AVE

809

Actualitat Diària

Els quatre grups polítics representats en el ple de la Diputació han aprovat tres mocions conjuntes sobre el cotonet, el reforç de la línia d’AVE Madrid-Castelló i el rebuig a la centralització dels serveis en Correus. Ha sigut en el primer ple presencial celebrat en la institució provincial després de la declaració de la pandèmia i el posterior Estat d’Alarma, que s’ha desenvolupat en el saló de recepcions i no en el de plens per a poder mantindre les distàncies de seguretat. Al començament de la sessió, el president José Martí ha fet una crida a la prudència i la responsabilitat del conjunt de la societat perquè segons ha recordat, «el virus segueix ací».

En la moció aprovada sobre la plaga del cotonet s’insta el Govern d’Espanya a impulsar el desenvolupament de tractaments alternatius a l’ús de productes fitosanitaris, l’aprovació d’ajudes immediates per als productors afectats per a pal·liar els efectes d’aquesta plaga que té el seu origen a Sud-àfrica i l’activació de mesures que deriven en un major control en origen de les importacions i el tractament en fred per a aquestes. A més, se sol·licita un major control en ports i aeroports de titularitat de l’Estat i de la Unió Europea, principalment, en el de Rotterdam, que rep un volum molt elevat de mercaderies sud-africanes. Sobre aquest assumpte, el portaveu del Grup Socialista i diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, ha agraït l’acord aconseguit per tots els grups per a donar suport a aquesta moció i ha destacat la implicació del Govern d’Espanya que «ha apostat per la lluita biològica contra aquesta plaga autoritzant la solta del depredador natural del causant d’aquesta», una mesura que, segons ha dit, «té una efectivitat del 80% segons les investigacions realitzades per la Universitat Politècnica de València, que finança la Generalitat Valenciana des de fa quatre anys».

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha recordat que la normativa que restringeix l’ús de fitosanitaris en el camp és necessària per a protegir la salut de les persones i evitar l’afectació als ecosistemes que fa falta que mantinguem per a frenar aquest tipus de plagues. En aquest sentit, el diputat provincial de Sostenibilitat considera que «la millor opció és seguir les recomanacions de la Conselleria d’Agricultura, que aposta per mantindre la qualitat del nostre producte mitjançant la introducció de tractaments biològics respectuosos amb la salut». Per a Garcia, la millor defensa contra la plaga del cotonet és «treballar per la custòdia del nostre territori», «exigir a Europa les mateixes condicions per als nostres productes que per als quals importem» i evitar així una «competència deslleial» que perjudique l’economia del nostre sector agrícola.

AVE y Rodalia

Pel que respecta a les connexions ferroviàries, s’ha aprovat una moció per la qual els grups de diputats Socialista, Popular, Compromís i Ciutadans sol·liciten a Renfe el restabliment del servei d’AVE Castelló-Madrid i la millora de les línies de Rodalia Castelló-Vinaròs, Castelló-València i Caudiel-Sagunt-València.

Sobre aquest tema, el portaveu socialista Santi Pérez, ha tornat a agrair la voluntat d’acord de tots els grups i ha manifestat que «com no podia ser d’una altra manera, el PSPV-PSOE vota perquè hi haja més trens AVE i de Rodalia, però és important recordar que després del confinament i amb l’entrada en la nova normalitat, la mobilitat en mitjans de transport públics s’ha reduït en alguns casos fins al 80% perquè per raons de seguretat les famílies estan optant pels desplaçaments amb cotxe» i «perquè moltes persones continuen en situació de teletreball». Pérez ha recordat que el passat 22 de juny es van restablir a nivell nacional els trajectes AVE i d’alta distància i respecte a les queixes abocades pels representants del Partit Popular, ha assenyalat que la línia d’alta velocitat a Castelló i sobretot la Rodalia s’han vist perjudicades per les obres del tercer fil programades en el seu moment pels governs de Rajoy. Sobre la Rodalia a Vinaròs ha recordat que «van ser anunciades de manera reiterada pel Partit Popular en el Govern, però com mai es van realitzar els tràmits administratius, va a ser el Govern del president Sánchez el que posara les posara en marxa».

El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha explicat que el vot a favor del seu grup es basa en l’aprofitament dels «milions d’euros que hem gastat en el tercer fil». No obstant això, Garcia ha fet constar que «les infraestructures que necessitem perquè enlaire la nostra economia i per a cohesionar socialment el nostre país són el corredor mediterrani i un bon servei de rodalia». «Una bona xarxa de transport públic és la que beneficiaria el nostre turisme; al contrari, l’AVE només facilita el dúmping fiscal i genera fugides d’empreses cap al centre de l’Espanya radial», ha exposat.

El ple també ha aprovat de manera unànime una tercera moció sobre la reestructuració de Correus a la província de Castelló en la qual s’acorda que la Diputació reivindicarà el cessament del desmantellament de les oficines de repartiment en els municipis de Castelló, Almassora i Vinaròs. També s’insta el Govern de España a desbloquejar el conveni col·lectiu d’aquesta empresa pública i l’acord funcionarial que porta bloquejat des de fa més de dos anys.

Modificació del pressupost

D’altra banda, en la sessió plenària de hui s’ha aprovat la modificació pressupostària que permetrà posar en marxa el pla de xoc elaborat pel Patronat Provincial de Turisme dotat amb 2,8 milions d’euros l’objectiu dels quals és el d’ajudar a la recuperació del sector turístic a la província. El pla consta d’11 mesures que donen cobertura a les necessitats d’aquesta indústria.

Igualment, s’ha aprovat la modificació pressupostària que permetrà destinar 119.000 euros a una nova línia d’ajudes a les ramaderies de caps de bestiar braus de la província, davant la crisi que estan afrontant per la suspensió d’espectacles taurins a conseqüència de la crisi de la Covid-19. D’aquesta quantitat, 61.600 euros procedeixen de la renúncia a les subvencions de Cultura per part de les penyes taurines i 57.450 euros dels actes suspesos de l’Escola Taurina que inicialment s’anaven a celebrar en l’edició de Magdalena de 2020.

La sessió plenària ha finalitzat amb la intervenció del president Martí agraint la labor realitzada durant el ple per Isabel, la treballadora de la neteja que ha desinfectat el faristol i els micròfons després de cada intervenció.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací