ActualitatDiària
La Diputació ha tornat a posicionar-se com a institució referent en l’aplicació de criteris de transparència en exportar, a través d’una nova publicació, la seua experiència i model a altres institucions locals i intermèdies que formen part de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Així, el diputat provincial de Transparència, Luis Martínez, ha presentat avui en la reunió de la Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana de la FEMP la Guia de Procediment d’Accés a la Informació Pública Local que ha realitzat el personal de la Diputació de Castelló.
“Avui estem ací perquè la transparència és un dels treballs prioritaris i línies estratègiques que el president Moliner ha marcat en el seu treball durant tota la seua trajectòria al capdavant del Govern Provincial. Per açò, la Diputació està considerada en aquest moment com una de les més transparents en l’àmbit nacional. En aquest fòrum, estem participant proposant línies de treball que han sigut reeixides i que pensem que poden servir d’exemple en altres institucions al servei del ciutadà”, ha indicat Martínez.
Així, el diputat ha recordat que “és una mostra més de com en el Govern Provincial mantenim la transparència i la participació ciutadana com a pilars per a la gestió eficaç al servei dels ciutadans”.
Aquesta Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i la Participació que avui s’ha reunit en el INAP (Institut Nacional d’Administracions Públiques) i que s’ha constituït per la FEMP té com a objectiu el de promoure la innovació i millora permanent de la relació entre els governs locals i els ciutadans sota els principis del Govern Obert i mitjançant l’intercanvi d’experiències, l’aprenentatge permanent, treballant en xarxa i desenvolupant projectes.
Cal recordar que els seus valors inspiradors són la integritat, la voluntat de cerca de solucions, la col·laboració i l’intercanvi, l’aprenentatge i l’aposta per la innovació social.
Transparència i Govern participatiu
La inclusió dels criteris de transparència i governança participativa al funcionament diari de la Diputació de Castelló no són qüestions aïllades a un determinat moment o àrea de funcionament de la institució sinó que formen part, de manera transversal, de tot el mecanisme d’actuació del Govern Provincial.
Per aquest motiu aquest comportament responga als paràmetres que marquen tant l’Estratègia Provincial per i per a la Transparència de la Diputació de Castelló com de l’Estratègia de Governança de Participació, ambdues referents en les seues pràctiques en matèria de Govern Obert en qüestions com la contractació pública, la publicitat de tota la informació de forma accessible a través del Portal de Transparència, i la reutilització de dades i informació al servei de la societat a través del seu canal de Open Data.
Cal tenir en compte que el consens entre els cinc grups polítics amb representació en la Diputació, així com la coordinació del Govern provincial amb la Generalitat i els municipis en aquest tema són també destacables en el procés que ha pres la Diputació per convertir-se en un Govern transparent que dóna comptes diàriament de la seua gestió als ciutadans de la província.