La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, defensarà en Brussel·les la citricultura valenciana

1542

Cebrián respon en Les Corts Valencianes sobre les accions desplegades per la Generalitat davant la crisi del sector

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ha destacat que “per primera vegada s’ha escoltat directament la veu de la citricultura valenciana” a Brussel·les. D’aquesta manera ha respost en Les Corts Valencianes sobre les accions desplegades per la Generalitat davant la crisi del sector i ha posat l’accent en la importància del treball de seguiment continu amb el sector, a més de les actuacions que estan escometent en diversos fronts

Actualitat Diària

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha explicat en Les Corts Valencianes les actuacions de la Generalitat les mesures adoptades pel Consell en relació amb la crisi citrícola plantejada en la present campanya per a les taronges i mandarines. Cebrián ha destacat que per “primera vegada s’ha escoltat directament la veu de la citricultura valenciana” a Brussel·les, en referència a les jornades de treball desenvolupada la setmana passada amb representants del sector agroalimentari i exportadors, així com cooperatives, tant en el Parlament europeu com amb membres dels departaments d’Agricultura i Comerç de la Comissió Europea.

A aquests últims, ha assenyalat Cebrián, se’ls ha traslladat de primera mà tres qüestions fonamentals. En primer lloc, la necessitat i demanda d’analitzar l’impacte per als productors valencians i, en general, europeus de l’acord comercial entre la Unió Europea i Àfrica del Sud. En segon, la rellevància dels calendaris en la importacions europees de cítrics africans, ja que els perjudicis per a la producció citrícola valenciana depenen també del solapament amb l’entrada de producció estrangera en determinats períodes de l’any.

En tercer lloc, encara que no menys important, la delegació valenciana va traslladar l’exigència de reciprocitat en els acords comercials amb països tercers respecte als tractaments fitosanitaris, que ha de traduir-se en majors controls en fronteres i limitacions quant a l’ús de pesticides no permesos a la UE.

Quant a l’activació de la clàusula de salvaguarda de l’acord amb Sud-àfrica, ha explicat Elena Cebrián, el departament de Comerç de la Comissió ha mostrat la seua disposició a estudiar les condicions per a activar-la, encara que ha advertit que el procés és llarg i prolix.

Seguiment de la campanya

En aqueix mateix context de diàleg i treball en comú, la consellera d’Agricultura ha incidit en la importància del treball de seguiment continu que des de la Generalitat s’està fent amb el sector, des del mateix moment de presentació de l’aforament citrícola a l’octubre i les actuacions que s’estan escometent en diversos fronts per a pal·liar els efectes d’una campanya que està resultant dura per a taronges i mandarines valencianes.

En aquesta línia, Cebrián ha apuntat la reactivació de la interprofessional relativa a aquests productes, representada per Intercitrus, com a part del necessari reforç de l’autoorganització del sector. S’ha referit, així mateix, a altres accions com la posada en marxa de préstecs bonificats i l’organització d’una campanya de promoció.

També ha subratllat el treball que des de la Conselleria es realitza en polítiques de caràcter estructural que repercuteixen i repercutiran favorablement en el sector citrícola, com la mateixa Llei d’Estructures, un assumpte pendent des de fa anys que ja està en tràmit parlamentari, la normativa sobre comerç de proximitat, la defensa de les figures de qualitat o el Pla d’Agricultura Ecològica.

A més de tot això, “hem traslladat al Ministeri d’Agricultura les reivindicacions del sector”, ha manifestat la consellera, en al·lusió a demandes tals com l’activació de retirada extraordinària de producció, que ha superat les 11.000 tones però ja s’ha alentit per pròpia iniciativa de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH).
En el marc de la negociació de la nova Política Agrícola Comuna (PAC), Elena Cebrián ha traslladat al Ministeri la necessitat d’instruments de prevenció i gestió de crisi de mercat que s’avancen a situacions com l’actual. També ha sol·licitat una major vigilància en la cadena comercial respecte a la formació de preus que perjudiquen la baula més feble, el de la producció, en aplicació de la Llei de la Cadena Alimentària.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací