La Càtedra Deblanc finançarà una recerca per a detectar el blanqueig de capitals

450

Actualitat Diària

La Càtedra Deblanc, fruit del conveni entre la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques, i la Universitat de València, finançarà un projecte de recerca que pretén detectar patrons en el blanqueig de capitals segons la seva ubicació geogràfica. A la proposta denominada Xarxes geogràfiques per a la detecció de blanqueig a Espanya, dirigida per María Luisa Escriche, se li ha concedit una ajuda de 6.000 euros.

El projecte de recerca parteix de la premissa que els blanquejadors de capitals se solen organitzar en grups per a dur a terme la seva activitat delictiva i que aquesta respon a patrons tant d’estratègia com d’ubicació geogràfica que poden ser representades en models i estructures de xarxa per a millorar l’eficiència en el rastreig i detecció dels delictes econòmics i financers per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i de jutges i fiscals.

D’aquesta manera, es realitzarà una divisió per grups dels delictes de blanqueig segons les seves característiques, estructures i, sobretot, la seva localització geogràfica de manera que permeti als investigadors definir una xarxa d’activitats il·lícites en funció de la seva tipologia. Una vegada creats els models mitjançant mètodes economètrics, podran ser comparats i llocs a la disposició de les autoritats judicials i policials.

Atès que una recerca en matèria de delinqüència econòmica i financera varia molt en funció de la mena de delicte, perquè alguns són especialment difícils de detectar, la idea dels investigadors és usar els patrons definits en els delictes més simples com a eina d’aprenentatge que permeti exportar el coneixement adquirit als casos més complexos.

La Càtedra DeBlanc, dirigida per José Manuel Pavía, va ser creada fa dos anys i mig per iniciativa de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració pública que aporta 140.000 euros a l’any per al seu funcionament. És una entitat única a Espanya malgrat que en altres països d’Europa i als Estats Units hi ha organismes semblants i molt utilitzats per jutges, fiscals i policia.

En el seu vessant formatiu, durant 2019 la Càtedra va dur a terme un total de vint cursos per a més d’un miler de professionals que han estat reconeguts pel Consell General del Poder Judicial, facilitant d’aquesta manera l’assistència als mateixos de jutges i magistrats.

Així mateix, ja hi ha hagut contactes amb la Secretaria Tècnica del Fiscal General de l’Estat per a sol·licitar aquest mateix reconeixement per als membres del Ministeri Públic que vulguin completar la seva formació especialitzada en aquest àmbit.

També ha destacat la Càtedra en la seva activitat investigadora amb l’elaboració de dos informes que van ser posats a la disposició del personal de Justícia i dels Cossos de Seguretat.

D’aquesta manera, la Càtedra ha posat a la disposició de l’Administració de Justícia valenciana el coneixement i les eines tècniques d’anàlisis necessàries per a auxiliar a la Justícia, els cossos i forces de Seguretat de l’Estat i les autoritats tributàries en la tasca d’interpretar i examinar les dades generades per presumptes responsables de delictes econòmics o de blanqueig de capitals.

En aquest sentit, la Càtedra ha exercit formalment com a perit o auxili tècnic en nou procediments incoats en els jutjats valencians i han estat contínues les reunions amb jutges i amb responsables de Policia Judicial per a prestar-los assessorament.

A més, els experts de la Càtedra han elaborat un programari especialitzat en maneig de grans bases de dades que es va distribuir a la Fiscalia i de la Policia Judicial.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací