La baixada de l’IVA del 21 al 4% de les màscares quirúrgiques d’un sol ús ja és una realitat

468

Actualitat Diària

 

El Consell de Ministres ha aprovat avui un Reial decret llei que, entre altres mesures, inclou la rebaixa de l’IVA de les màscares quirúrgiques d’un sol ús del 21% al 4%, la qual cosa suposa aplicar un dels tipus superreducidos més baixos de la UE.

La rebaixa d’aquest gravamen es mantindrà vigent fins al 31 de desembre de 2021, la qual cosa suposa un horitzó temporal ampli amb el qual el Govern confia a abastar l’impacte de la pandèmia. L’objectiu d’aquesta mesura és fer més accessible aquest producte als col·lectius més vulnerables.

El Govern ha adoptat aquesta decisió després d’haver obtingut una resposta oficial per escrit per part de la Comissió Europea. En la carta, remesa la setmana passada a el Ministeri d’Hisenda, la Comissió ha confirmat que la vigent directiva comunitària de l’IVA impedeix ampliar els tipus reduïts a les màscares de venda al públic. No obstant això, en la seva missiva, la Comissió va traslladar que, donada la situació extraordinària, no obrirà cap procediment sancionador contra Espanya per aplicar una rebaixa de l’IVA contrària a aquesta directiva comunitària.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que el Govern ha adoptat la rebaixa de l’IVA de les màscares quan ha aconseguit una resposta “clara, inequívoca i contundent” per part de les autoritats comunitàries, que garanteixen que Espanya no serà sancionada.

En aquest sentit, la titular d’Hisenda ha ressaltat l’actitud responsable de l’Executiu davant les autoritats comunitàries.

Aquesta mesura d’important calat social se suma a la decisió presa dijous passat en el si de la Comissió Interministerial de Preus de Medicaments (CIPM), on s’ha aprovat una reducció en un 25% del preu màxim de venda al públic de les màscares quirúrgiques d’un sol ús.

D’aquesta manera, el preu ha passat de 0,96 euros a 0,72 euros la unitat, amb un IVA del 21%. La rebaixa del gravamen al 4% provocarà una pròxima disminució del preu màxim. Per tant, està previst que finalment el
preu de les màscares baixarà entorn d’un 35%.

Totes dues mesures, tant la rebaixa de l’IVA com la reducció del preu màxim de venda, generaran estalvi per a les famílies i facilitaran l’accés a aquests productes.

Pròrroga adquisició de material sanitari a tipus zero

En aquest Reial decret llei, l’Executiu també ha prorrogat fins al 30 d’abril de 2021 l’aplicació del tipus zero de l’IVA a la importació i adquisició de material sanitari essencial per a combatre la Covid-19 que
tingui com destinario centres sanitaris públics o privats, així com entitats de caràcter social.

Seran objectiu d’aquest tipus zero màscares, guants, ulleres, capells, bates impermeables, termòmetres, respiradors, i diversos elements de protecció individual.

Espanya va ser dels primers països a aplicar aquesta mesura habilitada per la UE a l’abril i que s’ha anat prorrogant des de llavors. Els efectes són de caràcter retroactiu des de l’1 de novembre, quan va finalitzar l’anterior
pròrroga.

Finançament de la Seguretat Social i el SEPE

D’altra banda, el Reial decret llei també contempla l’aprovació d’un suplement de crèdit de 6.000 milions d’euros per a el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions amb l’objectiu d’equilibrar els comptes de la Seguretat Social després de l’impacte de la pandèmia.

Aquesta transferència garanteix el finançament del sistema de la Seguretat Social per a atendre les mesures posades en marxa per a fer front als efectes socials i econòmics de la pandèmia. Entre aquestes mesures que continuen vigents per a protegir les rendes dels treballadors es troben els ERTES, la prestació per cessament d’activitat per als autònoms o mesures d’alleujament per a les empreses mitjançant exoneracions en les cotitzacions socials.

El Reial decret llei inclou a més un crèdit extraordinari per import de 2.300 milions per a finançar el pressupost de el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). L’objectiu d’aquesta transferència és fer front a la major despesa en prestacions contributives i subsidis per desocupació derivada de les mesures adoptades per a fer front a la Covid-19.

Deduccions i incentius fiscals

Així mateix, s’amplia la deducció per inversions en produccions estrangeres de llargmetratges cinematogràfics o d’obres audiovisuals per a incorporar la fase de producció a l’aplicació d’aquest incentiu en les produccions d’animació.

El Reial decret llei recull a més la modificació d’una sèrie d’incentius fiscals al sector de l’automòbil per a adequar-los a la regulació comunitària. D’aquesta manera, s’adapta la llibertat d’amortització per a determinades inversions a el Marc Nacional Temporal d’Ajudes d’Estat, i es modifiquen els límits temporals per a posar en funcionament les inversions i per a aplicar l’incentiu.

A més, es modifica la deducció per innovació i s’introdueixen diferències, segons la dimensió de l’empresa, de manera que per a pimes la deducció passa a ser del 50%, mentre que per a no pimes serà del 15%.

REF de Canàries

D’altra banda, aquest Reial decret llei modifica de manera puntual el Règim Econòmic i Fiscal (REF) de Canàries per a adaptar-ho a les disposicions comunitàries relatives a la pròrroga de les Directrius d’Ajuda amb finalitat regional per a 2014-2020.

La modificació permet prorrogar les referències temporals previstes en la reserva per inversions i en la inscripció en el Registre Oficial d’Entitats de la Zona Especial Canària (ZEC), que concloïen el 31 de desembre
de 2020 i han estat prorrogades per la UE fins al 31 de desembre de 2021. Aquesta ampliació garanteix l’operativitat d’aquests instruments.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací