Ivace Energia destina 3 milions d’euros per a impulsar l’enllumenat públic de baix consum energètic en els municipis

569

Actualitat Diària

La Conselleria d’Economia Sostenible, a través d’Ivace Energia, destinarà enguany un total de 3 milions d’euros per a impulsar la incorporació d’enllumenat d’alta eficiència energètica en els municipis del territori, tal com es recull a la convocatòria d’ajudes publicada en el Diari Oficial de la Generalitat.

Aquest programa, el termini de sol·licitud del qual es prolongarà fins al pròxim 20 de febrer, està dirigit als ajuntaments de menys de 20.000 habitants ja que, segons ha explicat la directora genearl de l’Ivace, Júlia Company, “els municipis xicotets, sobretot els situats en zones rurals, no disposen ni dels mitjans tècnics necessaris, ni de suficient pressupost per a escometre aquest tipus de projectes”.

Per a ajudar-los, el programa d’Ivace Energia dóna suport la totalitat del projecte mitjançant una fórmula combinada de préstec bonificat i subvenció a fons perdut. Segons la directora general de l’Ivace, aquesta iniciativa té l’objectiu d’ajudar a incorporar enllumenat públic d’alta eficiència energètica, reduir la factura dels municipis “i avançar, al mateix temps, cap a un nou model energètic més sostenible”.

Per a poder participar, el projecte ha de suposar un estalvi en energia elèctrica mínim del 30% respecte al consum anterior i, entre les mesures d’estalvi i eficiència energètica que se sufragaran, està la substitució de llums i lluminàries per altres de major eficiència energètica i la implantació de reguladors de flux lumínic i de les enceses i apagats dels punts de llum, adequant-los a la nit a les necessitats reals d’il·luminació de les vies. Gràcies a aquest sistema es pot estalviar el 45% de l’energia consumida durant la nit

També es recolza la incorporació de rellotges astronòmics, ajustats a l’hora solar, per a reduir el consum. Aquests rellotges astronòmics permeten la programació diària d’encesa i apagat de l’enllumenat d’acord amb l’hora exacta d’eixida i posta del sol.

En definitiva, amb aquest programa es pretén incentivar la renovació dels sistemes públics d’aquests municipis amb criteris d’eficiència energètica, introduint els nous avanços tecnològics en matèria d’il·luminació viària.

El programa d’Ivace Energia recolzarà econòmicament el 100% del projecte mitjançant una fórmula combinada de 50% préstec bonificat a interés 0% i 50% subvenció a fons perdut. L’import màxim del préstec serà de 150.000 euros a retornar en quotes semestrals i l’import màxim de la subvenció serà de 75.000 euros.

Reducció d’un 70% del consum de l’enllumenat

L’enllumenat públic en els municipis constitueix la principal despesa energètica i encara que és molt variable ve a representar al voltant del 60% de la factura energètica del municipi.

Segons les estimacions d’Ivace Energia, la renovació de l’enllumenat públic en un xicotet municipi per un eficient amb lluminàries LEDS reduiria un 70% el consum energètic d’enllumenat.

Aquesta reducció, segons Ivace Energia, pot suposar un estalvi energètic anual aproximat de 135.000 quilowatts hora aproximadament, la qual cosa en termes econòmics suposa una reducció de la factura energètica de 17.000 euros a l’any.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací