Actualitat Diària

Illa augura que la vacuna de Pfizer arribarà a Espanya a principis de 2021, o finals d’aquest any

Actualitat Diària

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, s’ha sumat a l’optimisme que aquest dilluns van insuflar les novetats sobre la vacuna de Pfizer contra el coronavirus, anunciant que el Govern espera que aquesta setmana o la següent pugui signar nous contractes amb la farmacèutica per a les primeres dosis del remei, que podrien arribar a principis de l’any que ve, fins i tot, si tot va molt bé, a la fi d’aquest. El ministre calcula que puguin adquirir uns 20 milions de dosis en total, per a immunitzar a uns 10 milions de persones a Espanya a l’inici de l’any, i que aquestes vacunes seran gratuïtes.

En declaracions a TVE, Illa ha explicat que la vacuna de la farmacèutica Pfizer és “un pas prometedor i rellevant”. En total, es calcula que Espanya disposarà de 20 milions de dosis que immunitzarien a 10 milions de persones des de finals d’any o principis de 2021. A més, el ministre ha garantit que s’administrarà de manera gratuïta. I encara que ha descartat l’obligatorietat d’inocular-se el remei, ha aventurat que cap al mes de maig es podria disposar d’un percentatge “important” de població vacunada a Europa i a Espanya, gràcies a aquesta i altres vacunes.“Esperem que aquesta setmana o la setmana pròxima es puguin signar alguns contractes més amb la companyia Pfizer i amb altres companyies i les primeres dosis podrien arribar a principis de l’any que ve”, ha explicat el ministre. Així, “a principis de gener, potser amb altres vacunes, podrem començar una fase de vacunació i calculem que al voltant de maig podrem tenir ja un percentatge prou rellevant de població espanyola i europea vacunada”, ja que les vacunes “es distribuiran equitativament en tots els països de la Unió Europea”, ha desgranat.

Seran bovines que es distribuiran a través de de el Sistema Nacional de Salut, per tant gratuïtes, i “administrades conforme als criteris que fixin els experts”. De fet, hi ha en marxa un grup de treball conjunt amb les comunitats autònomes, entre els experts de Sanitat i de vacunació de les autonomies, també amb societats científiques, “per a fixar els paràmetres de qui han de ser subministrades aquestes vacunes en primer lloc”. El Govern també té previst consensuar aquests criteris amb els socis europeus.