La Generalitat demana precaució a la ciutadania davant el risc de pluges intenses en les pròximes hores

El nord de Castelló, el més afectat a primera hora i 40 agents estan preparats per a qualsevol incident i s'aconsella mantindre's informat de l'evolució

807

El nord de Castelló, el més afectat a primera hora i 40 agents estan preparats per a qualsevol incident i s’aconsella mantindre’s informat de l’evolució

Actualitat Diària

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha demanat precaució a la ciutadania davant el risc de pluges intenses en les pròximes hores i ha aconsellat informar-se adequadament de l’evolució del temporal a través dels llits oficials.

Així s’ha expressat després de la reunió convocada en el Palau de la Generalitat pel *president del Consell, Ximo Puig, per a analitzar la situació i coordinar les actuacions davant el temporal de lluvías que afecta a la Comunitat Valenciana.

A la reunió ha assistit també el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

A més, també han estat en la reunió personal tècnic del 112, representants de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Angel, entre altres.

La consellera ha explicat que a primera hora “la situació de preemergència taronja s’estenia a tota la Comunitat, encara que la part més afectada, per intensitat de pluges, havia sigut el nord de la província de Castelló”. A més, a Alacant, l’alerta taronja per vents afectava a tota la zona de la Marina, on en la nit d’aquest dimarts s’han registrat vents de 50 a 90 quilòmetres hora.

A ultima hora del matí, la previsió establida pel Centre de Coordinació d’Emergències s’ha elevat fins al nivell roig per tempestes a Alacant i litoral sud de València i per pluges a la província de València i es manté el nivell taronja en tota la província de Castelló i interior sud de València.

Bravo ha indicat que, davant l’actual situació de Preemergència, la població ha d’estar degudament informada, i aqueixa informació ha de procedir dels llits oficials, que és el Centre d’Emergències 112″.

La consellera ha insistit que “la Generalitat està en permanent comunicació amb tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana per a coordinar la situació de preemergència, que pot afectar tant hospitals, com a centres de dia, carreteres i centres educatius, entre altres. A més, tal com ha informat, aquest dimecres s’han suspés les classes en nou municipis, huit de la província de Castelló i un a València, una mesura que ha afectat 22.000 escolars.

Bravo ha incidit que és important mantindre la coordinació, així com informar la ciutadania “perquè no podem oblidar que sobretot la part de les comarques centrals de la Comunitat, les que estan més prop de riu Serpis i del riu Xúquer, són zones amb un risc d’inundació alt. En les pròximes hores podem trobar-nos amb que, en determinats punts de la Comunitat, tinguérem 200 litres en una hora”.

Reunió CECOPI

En aqueixa línia, aquesta vesprada s’ha convocat en el Centre d’Emergències de L’Eliana una reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (*CECOPI) per a mantindre la coordinació amb els cossos de seguretat, representants de Delegació del Govern i diputacions. “Volem que tota la població estiga preparada davant qualsevol possible incidència derivada de la situació de preemergència” ha subratllat.

La titular de Justícia ha subratllat que “hi ha 140 agents de la Policia Adscrita a la Generalitat distribuïts en tota la Comunitat i des d’anit preparats per a actuar en qualsevol incident derivat també d’aquesta situació”.

Bravo ha posat l’accent “que la ciutadania escolte i tinga en consideració les recomanacions que es traslladen des del Centre d’Emergències 112 i llits oficials de la Generalitat”.

El difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantindre’s informat en tot moment de la possible evolució de la

Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (*AEMET), manté l’alerta per pluges molt intenses i fortes tempestes al Mediterrani, que poden ser torrencials en punts de la Comunitat Valenciana i Murcia.

En la jornada de hui dimecres, els efectes de la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), situada en el sud-est peninsular, es deixaran sentir amb major intensitat en la Comunitat de València i a les illes d’Eivissa i Formentera, on s’esperen acumulacions de fins a 50l/m2 en una hora.

A partir de demà dijous, la situació podria agreujar-se a la Comunitat Valenciana i a la Regió de Múrcia, on podrien registrar-se pluges torrencials de fins a 90 l/m2 en una hora i 180 l/m2 en 12 hores.

Igualment, s’esperen fortes pluges i tempestes en altres zones del sud-est peninsular, pertanyents a la Comunitat de Castella-la Manxa i Andalusia.

D’altra banda, el vent, tant en terra com en la costa, es manté molt forta en les zones afectades per la DANA.

Recomanacions

Davant pluges intenses

Si va conduint, disminuïsca la velocitat, extreme les precaucions i no es detinga en zones on puga discórrer gran quantitat d’aigua.
Si ha de viatjar, procure circular preferentment per carreteres principals i autopistes.
En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s’ha de tindre en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns d’altri i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.
Si comença a ploure de manera torrencial, pense que existeix risc d’inundació. No travesse amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pot haver-hi davall de l’aigua i localitze els punts més alts de la zona. No intente salvar el seu automòbil enmig d’una inundació.
Si es troba en el camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona.
El difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantindre’s informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.
Davant el risc de tempestes

El perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. No obstant això, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de llamps, per la qual cosa és convenient col·locar-se prop dels edificis per a protegir-se. En els habitatges s’aconsella evitar els corrents d’aire. Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi.

Si la tempesta el sorprén en el camp, evite córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels pujols, crestes o divisòries. No es refugie sota els arbres i allunye’s de filats i objectes metàl·lics.

Davant vents costaners

Si es troba en zones marítimes, procure allunyar-se de la platja i d’altres llocs baixos que puguen ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.
Es recomana evitar estacionar els vehicles en zones que puguen veure’s afectades per l’onatge.
En aquestes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-li si es troba en les proximitats del mar.
No pose en risc la seua vida davant les imatges espectaculars del fort onatge.
Davant forts vents

Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguen caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguen desprendre’s. També, convé abstindre’s de pujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció.
Si va conduint, extreme les precaucions, especialment en l’eixida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesats en carreteres de doble sentit. Pare atenció davant la possible presència d’obstacles en la carretera.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací