Actualitat Diària
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana proposa 25 plans culturals per a aquesta Pasqua. Circ, cinema, tallers d’arts visuals, ‘performance’, instal·lacions i exposicions són algunes de les activitats que es podran gaudir en els museus i els centres d’art de València, Castelló i Alacant, de manera gratuïta.
El circ contemporani ha pres aquests dies el Centre del Carme. L’escola de circ del Gran Fele #CCCCirc se celebrarà del 19 al 28 d’abril, on públic de totes les edats podrà provar la seua destresa realitzant acrobàcies, equilibris i aeris, un conjunt de propostes que pretenen acostar a l’espectador les arts circenses més populars i que combina l’activitat de l’escola amb demostracions i espectacles per a tota la família.
El cicle de cinema d’animació del Centre del Carme #CCCCinema oferirà sessions especials els dos pròxims caps de setmana: del 19 al 21 i del 26 al 28 d’abril, a les 18 hores.
A més, el pròxim diumenge 21 el Centre de Cultura Contemporània estrenarà un nou cicle d’accions performatives, ‘PÏM/PÄM’, una proposta de l’artista educador John Escobar, en què es busca una altra manera d’habitar l’espai expositiu a través de la consciència corporal.
‘Soroll’, ‘Poder’, ‘Unió’ i ‘Exploració’ són els quatre eixos que vertebraran les accions. A través de la corporalitat s’abordaran temes com les prohibicions en els centres d’art, la influència del poder institucional en els nostres propis cossos o la idea d’unió ‒de massa‒ dins dels espais expositius. En definitiva, altres maneres de viure l’experiència museística.
Fins a aquest diumenge es podrà participar també en la instal·lació ‘Valentia, una micronación imaginada’, realitzada per Äther Studio, residents de mediació de Cultura Resident. Coincidint amb les eleccions del 28-A, els creadors hi han instal·lat una cabina de votació que convida a reflexionar sobre quin seria el nostre ideal de nació.
I amb l’objectiu de proposar noves experiències a l’espectador, la pròxima setmana, del 23 al 28 d’abril, s’inicia la segona edició de ‘Somiadors’, laboratori d’experiències creatives, una proposta de Constanza Soriano en col·laboració amb la psicòloga Eva Casero i l’artista Paula Calavera, basada en activitats d’experimentació creativa i emocional mitjançant l’expressió corporal i els materials plàstics.
El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “aquestes accions reivindiquen la capacitat de totes les persones per a ser creatives, que desperten l’interés de la ciutadania per l’art contemporani i conviden a tots i totes a participar-hi sense restriccions i creen diàlegs i experiències”.
Pérez Pont ha recordat que “l’Espai de Telles del Centre del Carme de València, el MAGa de Gandia i l’EACC de Castelló compleixen aquest objectiu de garantir l’accessibilitat en la cultura oferint un espai gratuït i permanent en els centres d’art per a famílies amb bebés des de 0 anys”.
Entre les activitats programades per a aquesta Pasqua destaca també la presentació en el Centre del Carme de les publicacions de Xu Bing ‘Book from the Ground’ el dia 24 i el catàleg de la mostra ‘Josep Tornero. La desaparición de las luciérnagas’ el 26 d’abril.
Amb motiu de la seua exposició ‘Art for the people’, que es podrà visitar fins al 5 de maig, l’artista xinés, Xu Bing, viatjarà a València per a presentar la primera novel·la escrita únicament amb emoticones. ‘Book from the Ground’ és una història sense paraules, composta per més de 8.000 icones.
Així mateix, l’artista valencià Josep Tornero oferirà una xarrada sobre la seua exposició ‘La desaparición de las luciérnagas’, que es podrà visitar fins al pròxim 19 de maig. Tornero presentarà el catàleg de la mostra acompanyat pels autors Pedro Medina Reinón i Luis Francisco Pérez.
En el Centre del Carme es poden visitar també aquests dies les exposicions ‘EVREKA’ del duo de grafiters PichiAvo, que ofereixen la unió entre el ‘street art’ i el museu, a través del seu estil ‘urbanmythology’, fins al 5 de maig; o la proposta de ‘Jesús Madriñán. Mil nits i una nit’, una exposició que explora la construcció de la identitat juvenil contemporània, a través de tres sèries fotogràfiques, que es podrà visitar fins al 26 de maig.
Dues exposicions busquen la recuperació de la memòria històrica des d’una perspectiva de gènere: a partir de l’obra de Marie-Pierre Guiennot, Alejandro Mañas, Pepe Beas, Art al Quadrat, José Miguel Abril, Remedios Clérigues i Joan Tosca Cuquerella, l’exposició ‘On germinen els silencis’ parla de sanació, reparació i construcció de la memòria. Així mateix, la mostra ‘Duerma en ti’ dona visibilitat a la problemàtica dels xiquets robats a Espanya, entre 1939 i la dècada de 1990, una investigació d’Aránzazu Borrachero Mendívil i Pedro Lange-Churión.
Finalment, en la sala Carlos Pérez del Centre del Carme es presenta el segon moment del projecte ‘Totalitat i infinit’, comissariat per Diana Guijarro. ‘Fragments que representen el món’ es presenta com un cicle d’intervencions que s’incorporen progressivament en l’espai. Actualment pot gaudir-se de l’obra de Julia Mariscal, Gerard Ortín Castellví i Rosana Antolí.
D’altra banda, l’exposició de ‘Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres’ continua la itinerància pel territori valencià i es mostra actualment en l’Espai Joan Fuster de Sueca, fins al 5 de maig.
Castelló
A més de l’Espai de Telles, espai permanent d’experimentació per a bebés de 0 a 3 anys en l’EACC de Castelló, el Consorci de Museus ofereix a Almenara l’exposició ‘Narratives visuals. A la cerca d’una nova poètica’. La mostra reuneix les obres de Mira Bernabeu, Tania Blanco, Bleda y Rosa, Ernesto Casero, Sebastià Miralles i Xavier Monsalvatje, que formen part dels primers moments de la ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’. L’exposició es podrà veure en el Museu del Molí d’Arròs, fins al 28 d’abril.
Alacant
El quart moment del cicle expositiu ‘Tot el que veus és art’, comissariat per Pilar Tébar i José Luis Martínez Meseguer, ocupa la sala C de la Llotja del Peix d’Alacant, fins al pròxim 28 d’abril.
‘365ALC_ART_URBÀ’ reuneix les últimes tendències de l’art urbà a través del dibuix, l’escultura, la fotografia, el grafiti o pintura mural i el tatuatge, en les obres de Pablo Bueno, Víctor Cámara, Iván Carbonell, David J. García, Salvador Gómez, Kaufman, Loles & Puig, Sento M. M., J. J. Román, Antonio Samo i Valiente Verde & Lauder López + Carlos Navas (Soul Pecker’s Tattoo).
El pròxim 26 d’abril s’oferirà una visita guiada a l’exposició acompanyats per la comissària, Pilar Tébar.
A més, en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) el Consorci de Museus, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant, exhibeix ‘Llum i moviment. L’avantguarda cinètica a París (1955-1975)’.
Fora ja del territori valencià, l’ens museístic exhibeix l’obra de Vicenç Rodes en el Museu de Valls (Tarragona), una mostra que rescata la figura del pintor alacantí considerat com el màxim representant del retrat al pastel en el segle XIX.
En l’àmbit internacional, les escultures unflables de l’alacantina Olga Diego es mostren a Taipei (Taiwan) fins al 5 de maig, amb el suport del Consorci de Museus. La instal·lació ‘Jardín autómata’ participa junt amb les obres de diversos artistes internacionals en el Treasure Hill Light Festival 2019, un festival d’art i innovació.
El Consorci de Museus dona suport a la projecció internacional d’artistes valencians a través de diverses accions com l’exposició d’Olga Diego a Taipei o la d’Hugo Martínez-Tormo, ‘La deriva d’un gest postromàntic’, que es pot veure en el Centro Cultural de España a Mèxic, fins al 16 de juny (exposició resultant de la convocatòria pública ‘Excletxes’ de producció i suport a la investigació).