Els taxistes mantenen la vaga indefinida i demanen una mica més que gestos per a tornar a la normalitat

1386

El Ministeri de Foment ha anunciat un Reial decret al setembre i una declaració política el divendres

EM/ Actualitat Diària

Els taxistes seguiran en vaga indefinida i consideren insuficients les promeses realitzades avui després de la reunió amb el Ministeri de Foment. Segons ha manifestat el secretari d’Estat, el ministre s’ha compromès a portar al Consell de Ministres una declaració política, que s’aprovaria el divendres, 3 d’agost; així com a canviar la normativa del transport mitjançant un Reial Decret el pròxim mes de setembre.
Els representants del sector no es troben satisfets i demanen que les promeses es traduïsquen en fets immediats. Asseguren que les llicències de Uber o Cabify van en detriment del servei públic del taxi, i que es troben davant una competència deslleial que posa en perill els seus llocs de treball.

A la Comunitat Valenciana, els taxistes de les tres províncies s’han sumat a la vaga. Els efectes més destacats d’aquesta jornada s’han vist a València pel gruix de les concentracions i la retallada de serveis a punts estratègics com els dos aeroports, el de l’Altet, o el de València.
A Castelló el seguiment ha sigut més tranquil.
Però el resum ha sigut molt semblant. Solament s’han atès urgències i emergències, amb uns serveis mínims del 20% i llargues esperes.

Foment trasllada a les associacions de taxistes el màxim compromís del Govern per a aconseguir una solució
Per la seua banda, el secretari d’Estat d’Infraestructures Transporte i Habitatge del Ministeri de Foment, Pedro Saura, que ha presidit avui la reunió mantinguda amb les principals associacions del Taxi, ha traslladat al sector el compromís del Govern per a aconseguir una solució definitiva, “sense pegats”, al conflicte existent, “un problema estructural heretat del Govern anterior, que no va saber abordar adequadament el desequilibri en contra del taxi”, va subratllar el secretari d’Estat.

Segons el comunicat remès pel Ministeri de Foment: Aquest compromís es va a materialitzar, segons va anunciar Saura, de forma immediata. Així, el ministeri de Foment proposarà al pròxim Consell de Ministres de 3 d’agost, una declaració política que arreplegue el full de ruta per a fixar un marc ordenat i estable del transport de viatgers en vehicles de turismes (taxi i VTC) amb l’objectiu de reequilibrar l’activitat de tots dos sectors, una vegada constatat que la ràtio arreplegada en la legislació actual no es compleix.

A més, assenyala el mateix comunicat, a mitjan setembre, es plantejarà una proposta concreta d’aquestes modificacions normatives, “un marc regulatori que anem a oferir al sector del taxi i amb el qual s’aconseguirà donar estabilitat i resoldre el problema definitivament”, va recalcar Saura.
Durant la reunió, indica la nota de premsa, s’ha destacat el màxim compromís del Ministeri a cercar una solució que no siga recurrible l’endemà de ser aprovada, sinó una solució definitiva, que garantisca la seguretat jurídica, i evite la difícil situació que l’entrada massiva de llicències VTC en el mercat està produint en el sector del taxi.
Conferència Nacional de Transports
El secretari d’Estat ha recordat que dimecres que ve dia 1 d’agost el ministre ha convocat la Conferència Nacional de Transports i en aqueixa reunió es presentarà la proposta de la transferència de competències, i en aquest context fer viable jurídicament la llicència urbana. Paral·lelament, ha indicat, es va a treballar amb els grups parlamentaris per a tractar d’avançar en els acords que puguen portar a la seua aprovació el més ràpid possible.
Així mateix, el secretari d’Estat ha indicat que el paper que presten avui dia els serveis VTC gens tenen a veure amb el que eren fa 30-40 anys. Avui dia, els serveis VTC presten servei, en la seua major part, amb origen i destinació en el mateix municipi o en la mateixa Comunitat Autònoma, per la qual cosa s’han convertit majoritàriament en una forma de mobilitat urbana o periurbana. Per açò, i atès que les competències en el transport urbà corresponen a les Comunitats Autònomes i Ajuntaments, la proposta del Ministeri, ja anunciada pel Ministre en la seua compareixença en el Congrés del passat 12 de juliol, és transferir la competència de les VTC a les Comunitats Autònomes, perquè siguen les administracions autonòmiques les que tinguen la capacitat per a regular en aquest sector, incloent la possibilitat d’una llicència.

Des dels sectors d’UBER, Cabify i empreses de lloguer amb conductor han demanat al Govern que no cedisca davant el que consideren que és un xantatge d’un sector com el del taxi.
Per a matí està prevista una reunió del Ministeri de Foment amb aquests representants

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací