El major índex de focs forestals de la Comunitat Valenciana es produeix a l’estiu, de dia i per negligències

810

Els incendis intencionats es generen més al Nord-oest d’Espanya i es provoquen durant la nit

L’anàlisi de riscs forestals del Ministeri d’Agricultura determina que el major índex de focs produïts en la Comunitat Valenciana es produeix per negligències i durant el dia. L’evolució climàtica apunta a un increment de temperatures en la costa Mediterrània per damunt del normal. Al Nord-oest d’Espanya, el 52% dels incendis són intencionats i es generen durant la nit.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

L’últim estudi complet de riscs forestals realitzat pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, amb les dades de 2018, va determinar que la mitjana anual d’incendis forestals i de superfície cremada s’ha reduït notablement sobre les dades estadístiques obtingudes sobre el decenni de 2008-2017.
No obstant això, aqueixes dades també han servit per a apuntar els factors que incrementen el risc d’incendi i les mesures de prevenció que han de dur-se a terme.

Cal recordar, que ha sigut precisament aqueix informe, el que ha donat motiu al fet que Fiscalia inicie una investigació que afecta a nombrosos municipis de la Comunitat Valenciana, per a determinar si es compleixen amb les normatives de prevenció al fet que estarien obligats aquests ajuntaments (Plans de Prevenció d’Incendis Forestals).

Pel que fa a aquest informe, hi ha dades curioses que convé tindre en compte per a incrementar la prevenció. Per exemple, la temporalitat dels incendis i quan és major el risc a tenor de les xifres registrades.

A nivell nacional i, per norma general, el risc d’incendi s’incrementa notablement amb les altes temperatures, el baix índex d’humitat i les escasses precipitacions registrades. D’aqueixa forma, es determinen dos períodes fonamentals: Entre Juliol i setembre, quan es desenvolupa la campanya estival, i entre febrer i abril, amb la campanya hivernal.

En la Comunitat Valenciana, el període de major incidència coincideix amb aquesta campanya estival, de juny a setembre i amb major incidència el mes d’agost. Contribueixen a això: les altes temperatures, les baixes precipitacions, per davall de la mitjana anual dels últims anys, la sequedat del sòl i per tant el baix grau d’humitat.

En altres zones, com són el Nord-oest d’Espanya, la temporalitat dels incendis s’ix de l’esquema fora de la temporada estival, amb més incendis produïts a l’hivern.

El 52% dels incendis són intencionats

En el que concerneix les causes dels incendis, l’estudi del MAP assenyala en termes generals, que el 52% d’ells, amb una superfície cremada del 60% han sigut intencionats, relacionats en quasi la seua totalitat pel sector agropecuari relacionat amb boscos i pastures. Terrenys que es deixen cremar incontroladament i que passen a la muntanya.

El 28% es produeixen per negligències, fonamentalment per cremes agrícoles, o per les espurnes que s’han després de l’ús de motors o serres.

Unes altres causes d’incendis procedeixen d’elements que no poden previndre’s, com la meteorologia o les tempestes. I un número xicotet es refereix a fumadors o fogueres en la muntanya.

Segons les dades del MAP, la intencionalitat es dóna en major mesura en la zona nord-oest d’Espanya, Galícia i cornisa Cantàbrica.

Les negligències, durant el dia, els intencionats, a la nit

Un altre element molt curiós són les hores del dia en què es produeixen els incendis, i que també estan relacionades amb la intencionalitat i les negligències. Per exemple, les estadístiques del MAP assenyalen que, per línia general, els incendis produïts per negligències agrícoles es produeixen al matí, de manera que el foc es propaga al llarg del dia i aconsegueix la seua màxima virulència entorn de les quatre de la vesprada. Aquests incendis permeten l’actuació d’efectius terrestres i aeris i, en funció de la meteorologia tenen a ser controlats conforme cau la vesprada, baixa la temperatura o s’incrementa la humitat.

Per contra, els incendis intencionats es produeixen en major mesura a hora foscant o a la nit, potser com indica l’informe, per a aprofitar la falta de llum, la menor vigilància o amb l’objectiu de promoure la major propagació abans que puguen intervindre mitjans aeris o altres dispositius d’extinció.

En el que afecta al risc meteorològic, l’informe del MAP assenyala que al maig de 2018 s’havia produït precipitacions per damunt de la mitjana anual en la major part d’Espanya. En canvi, en la zona mediterrània, en Llevant, la tendència era justament la contrària, amb el que es produeix un major risc per ‘sequera acumulada’. Les prediccions de AEMET, que el MAP recull ‘amb cautela’ apunta al fet que les temperatures tendiran a ser superiors a la mitjana.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací