El sector de taulells i rajoles ceràmiques rebrà assignació gratuïta de la Comissió Europea entre 2021-2030

645

Actualitat Diària

Recentment s’ha publicat la Comunicació de la Comissió Europea sobre la Llista de fugida de carboni preliminar 2021-2030, en la qual s’ha inclòs de nou al sector de taulells i rajoles (CNAE23.31) en complir amb els criteris quantitatius establerts en la Directiva per a ser considerat un sector exposat a fugida de carboni. Per tant, el nostre sector rebrà el 100% d’assignació gratuïta, sobre la base dels valors de referència (benchmarks) que han de ser definits a nivell europeu pròximament, per al període 2021-2030. La indústria de rajoles ceràmiques està inclosa en la llista de sectors exposats a fugida de carboni des del començament d’aquesta directiva en 2005.

Tots els sectors afectats pel comerç d’emissions (MTS) representats per Cerame-*Unie s’han inclòs en la llista sobre la base d’una avaluació quantitativa o qualitativa. Els sectors inclosos són: Maons i teules (TBE); Rajoles ceràmiques (CET); Tubs d’argila (Feugres); Argila expandida (EXCA); Ceràmica domèstica (SPANG – producció de tests); Esmalt de porcellana (EEE); Refractaris (PRE); i Sanitaris (FECS).

De no haver estat inclosos en el llistat, s’estima que l’impacte per a tots els sectors ceràmics involucrats hagués significat un cost en el comerç d’emissions d’almenys 3.500 milions d’euros per a tot el període 2021-2030 (suposant un preu del carboni de 30 € / tCO2). En total prop de 1200 instal·lacions, que representen 10% de totes les instal·lacions industrials d’MTS però solo l’1% de les emissions industrials. La indústria ceràmica està altament exposada al comerç i la competència internacional amb un 30% del total de la producció de ceràmica destinada a l’exportació fora de la UE.

Aquest resultat extremadament positiu és conseqüència d’anys d’esforços conjunts entre Cerame-*Unie i les associacions nacionals entre elles, ASCER, per a garantir que, malgrat el context (l’objectiu de la Comissió de reduir la llista de fugides de carboni de 150 sectors en la Fase III a 50 sectors en la Fase IV), la nova metodologia i les noves regles per a assignacions gratuïtes adoptades per a la Fase IV proporcionin una avaluació justa de tots els sectors de la ceràmica.

El febrer passat, la Comissió Europea va adoptar la Decisió Delegada (UE) 2019/708 que determinava la Llista de sectors exposats a fugida de carboni per al període de comerç d’emissions 2021-2030 en la Fase IV del Sistema de comerç d’emissions (MTS). La decisió es va publicar el 8 de maig de 2019 en el Diari Oficial de la UE després del període de control i després de rebre el consentiment tant del Consell com del Parlament Europeu.

D’acord amb la Directiva EU MTS (UE) 2018/410 revisada, els sectors que estan exposats a riscos significatius de fugida de carboni rebran una assignació gratuïta corresponent al 100% del seu nivell de referència revisat, establert pel 10% de les instal·lacions amb millor acompliment a la UE. Es considera que un sector està exposat al risc de fugida de carboni si compleix els criteris d’una avaluació quantitativa o qualitativa definida en l’article 10b de la Directiva. Durant la revisió, la llista es va reduir substancialment (de 50 sectors en la fase IV en comparació amb 150 en la fase III) per a incloure només els sectors més exposats.

“Per a complir amb els nostres compromisos en virtut de l’Acord Climàtic de París, la indústria europea ha de continuar atraient inversions i continuar sent competitiva en la resta del món. Això requereix unes regles del joc justes i la llista de sectors exposats a fugida de carboni, tal com s’ha publicat, ajuda a establir aquesta base perquè la indústria europea pugui continuar reduint les emissions i treballant cap a la descarbonització sense deixar de ser competitiva a nivell mundial “. – Alain Delcourt, President de Cerame -Unie.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací