Actualitat Diària

El sector de frites, esmalts i colors ceràmics remunta en el tercer trimestre

Actualitat Diària

L’Associació Nacional de Fabricants de Fregides, Esmalts i Colors Ceràmics (ANFFECC) ha emès avui un nou comunicat relatiu a la situació del sector i l’evolució de les seves vendes a causa de la pandèmia de Coronavirus.

Obtinguts ja les dades corresponents a les vendes del mes de setembre, el resultat és positiu, amb un increment del 8,83% respecte al mateix mes de l’any passat. Malgrat l’actual situació, el mercat nacional continua recuperant-se i les vendes al setembre han pujat un 5,82% respecte a setembre de 2019.

En el mateix sentit, i encara que els desplaçaments a països més llunyans per a realitzar labors comercials continuen sent molt difícils, l’exportació també ha crescut, amb un increment del 10,26% comparat amb el mes de setembre de 2019, any en què ja va haver-hi un lleuger alentiment degut els vaivens de l’economia internacional.

Segons indiquen des de ANFFECC “gràcies al desconfinamiento les vendes s’han anat recuperant i el saldo del tercer trimestre en el seu conjunt és molt similar al del tercer trimestre del 2019, amb un lleuger increment del 0,62%”.

Encara així, els efectes de la crisi COVID-19 estan molt presents i encara que el balanç de l’últim trimestre ha estat positiu, encara hi ha molt a recuperar i el tancament de l’any no està exempt d’incertesa. Tal com indiquen des de ANFFECC “poder continuar treballant és una bona notícia comparada amb la situació que teníem a l’abril i les xifres d’aquest últim trimestre han estat esperançadores, però el repunt dels rebrots i l’amenaça d’un nou confinament ens fa ser previnguts”.

Prellongar l’estat d’alarma, contraproduent

En aquesta conjuntura, des de la patronal de fabricants de fregides, esmalts i colors ceràmics s’uneixen en sentir de ASCER respecte a la possibilitat que es prolongui l’Estat d’Alarma decretat la setmana passada pel Govern. “Entenem que és necessari prendre mesures per a evitar l’avanç de la pandèmia, però decretar ja l’Estat d’Alarma fins a maig enterboleix molt la imatge del nostre país en l’exterior, i això dificulta enormement l’activitat comercial”.

I és que les notícies que Espanya és un dels països d’Europa amb major incidència de COVID-19 ajuda molt poc a poder desplaçar-se. “Som un sector eminentment exportador, les nostres vendes a l’estranger suposen el 70% de la facturació, però si la imatge que s’ofereix a l’exterior és que la situació a Espanya és molt greu, no podrem visitar ni tan sols països més pròxims, perquè els propis clients mostren les seves reticències a rebre personal procedent el nostre país, per a evitar possibles contagis”.

A més, indiquen “la nostra activitat no és únicament comercial, també té un important component tècnic i d’assistència personalitzada que en aquests moments no estem podent dur a terme perquè hi ha zones com l’Índia, el Marroc i molts països de Sud-amèrica a les quals és impossible desplaçar-se”.

Per tot això, des de ANFFECC insten novament el Govern central a “fer costat als sectors industrials exportadors, com el nostre, adoptant mesures que garanteixin poder mantenir l’activitat i l’ocupació”. En aquest sentit, manifesten el seu rebuig a la pujada d’impostos proposada avui per l’Executiu: “Aquest no és moment per a pujar impostos ni a les empreses ni als treballadors. De fet, en altres països europeus s’estan introduint mesures incentivadores de l’economia i de reducció de la pressió fiscal, en lloc de penalitzar a la població amb noves càrregues impositives”.

Finalment, confien que les noves restriccions de mobilitat “no entorpeixin la producció i es pugui continuar treballant respectant totes les mesures de seguretat i higiene, i els protocols activats des de l’inici de la pandèmia, que han resultat ser molt efectius en el sector”.