Puig garanteix plans de formació, energia i ajudes per a garantir la viabilitat d’un sector clau en la Comunitat
Poques novetats i menys anuncis en la reunió de la Taula del Taulell. Els empresaris volen compromisos que es traduïsquen en accions i en velocitat d’actuació per a mantindre la seua competitivitat. El president ha garantit el suport de totes les seues conselleries i suports en els sectors energètic, formatiu i adaptació mediambiental. El president d’Ascer ha reconegut que els aranzels dels EUA a la Xina i fins i tot el retard del Brexit són beneficiosos a curt termini, però cal preparar-se per al que s’aveïna.
Esperanza Molina/ Actualitat Diària
Ni les reunions d’última hora del president de la Generalitat, Ximo Puig a Madrid, ni els successos esdevinguts els últims dies en l’oest i sud de la Comunitat Valenciana han afectat a la Taula del Taulell, que s’ha convocat, com estava previst a Castelló.
Però no ha sigut fàcil i, de fet, el president arribava amb presses i, encara així, amb més de mitja hora de retard. Era impossible traure-li més temps al temps.
La reunió també ha sigut densa i llarga, i és que els empresaris, com afirmava posteriorment el president d’Ascer, Vicent Nomdedéu tenen pressa, volen compromisos i més encara, esperen resultats. Ximo Puig ha estat acompanyat pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent.
De moment, com va reconéixer Vicent Nomdedéu, a curt termini, els aranzels dels EUA a la Xina beneficien al sector espanyol que pot competir en aquest mercat. I el retard en l’execució del Brexit també és positiu perquè dóna temps per a reaccionar en el sector del taulell.
Però no cal equivocar-se, perquè el sector ha de preparar-se per a tot el que li ve damunt i això només passa per una actuació conjunta amb l’Administració.
En la seua compareixença davant els mitjans de comunicació, el president de la Generalitat ha fet esment a les reunions semestrals que mantindrà la Taula del Taulell. Al compromís de totes les seues conselleries per a ajudar en tot el possible a un sector industrial que ha sabut sobreviure i invertir i mantindre l’economia de la Comunitat Valenciana.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que la Generalitat donarà impuls a la visibilització del lobby del sector ceràmic a nivell nacional, reforçant la presència a Madrid, i internacional, amb suport a l’activitat del sector a Brussel·les.
“Alguns aspectes fonamentals són, per descomptat, la pròpia capacitat d’unió i la visualització d’aquest lobby a Madrid i a Brussel·les”, ha considerat Puig, que ha afegit que el sector “comptarà amb tot el suport de la Generalitat”.
En aquest sentit, ha emmarcat aquest impuls al sector ceràmic en un “procés de reformulació i reforçament de la política de la Generalitat a Brussel·les” a través de l’Oficina que el Consell té en la capital belga i des de la qual es treballarà “des de l’operativitat”
El president ha destacat, així mateix, “la importància del sector de la ceràmica i totes les indústries afins per a la Comunitat Valenciana” i ha considerat “fonamental” el clúster de la ceràmica.
És per això, ha dit, que “existeix aquest plantejament global de relació Generalitat – sector”, que, ha explicat, ha donat lloc a aquesta primera reunió de la legislatura, que es tornarà a realitzar amb una periodicitat, com a mínim, semestral, a més de donar impuls al contacte quotidià entre les empreses i les diferents Conselleries.
“La unió fa la força i en aquest moment hem d’estar més units que mai, tenint en compte una situació econòmica internacional molt complexa, amb mercats en aquests moments en dificultat extrema, com és la conjuntura provocada pel Brexit, la situació de la guerra comercial Xina-els EUA, la qüestió de la desacceleració alemanya, i també en l’àmbit intern, la situació de la falta de Govern”, ha manifestat.
Per al cap del Consell, “tot això són paràmetres de dificultat”, encara que ha recordat que “al mateix temps existeix una economia valenciana potent” en la qual s’emmarca una “indústria d’avantguarda” com la ceràmica.
Ajudes de l’IVF, medi ambient i FP
Quant als reptes que afronta el sector, en la reunió s’ha tractat el tema energètic, al qual el president s’ha referit com “una preocupació permanent”.
En aquesta línia, des de la Conselleria d’Economia s’ha proposat la creació d’una Comissió Permanent per a, ha explicat Puig, “veure com podem avançar en tot el que és la utilització de renovables i també com es poden rebaixar els costos energètics”.
“Del que es tracta és d’estar absolutament coordinats i mirant com podem de debò fer polítiques que permeten que els costos energètics no siguen un obstacle per a la nostra economia, com ho són aquests moments i, sobretot, per a la nostra indústria”, ha subratllat.
Així mateix, s’ha recordat durant la trobada l’existència d’una sèrie de línies d’ajudes de l’Institut Valencià de Finances, ja posades en marxa. “Volem que el conjunt de totes les empreses tinga coneixement perquè, en la mesura de les seues necessitats i de la seua voluntat financera, puguen acudir a elles”, ha declarat el titular del Consell.
Es tracta, ha explicat, de tres línies diferents: una d’elles relacionada amb la I+D+i, una altra per a l’adquisició de béns d’equip, i una altra orientada al funcionament de l’empresa des de l’òptica de la flexibilitat.
D’altra banda, el president ha reivindicat la importància de la Formació Professional per al sector industrial i, en particular, per a la ceràmica. “Volem que aquesta siga la legislatura de la FP”, ha destacat Puig, que ha afegit que aquesta modalitat educativa és “fonamental” per a donar solució a les asimetries que es produeixen en el mercat laboral.
“D’una banda tenim un atur juvenil que, encara que ha baixat 20 punts en aquest temps, encara és elevat, i d’altra banda tenim places que no es poden cobrir perquè no hi ha persones preparades”, ha explicat, i ha apostat per una confluència de la FP reglada i l’ocupacional “per a aconseguir que aqueix buit que existeix es vaja cobrint i aconseguir que les empreses tinguen bons professionals i que els treballadors tinguen ocupació”.
A més, en la Taula s’han abordat els reptes mediambientals del sector, com la utilització del titani o la necessitat d’agilitar els tràmits per a la consecució d’autoritzacions mediambientals.
“S’ha parlat d’un augment considerable de tècnics que treballaran perquè es reduïsca el temps de gestió administrativa”, ha assegurat Puig, que ha conclòs que l’objectiu fonamental és “que aquells que vulguen invertir en aquesta Comunitat dins de la legalitat puguen fer-ho i que, al mateix temps, se’ls ajude perquè les gestions siguen el més ràpides possibles”.
Nomdedéu: “volem més compromís i més velocitat”
El president d’Ascer, Vicente Nomdedéu, ha manifestat en la seua intervenció, que el sector confia en l’administració e Puig, però esperen més compromís i sobretot, que aquests compromisos i la velocitat amb la qual es compleixen vaja de la mà de les necessitats de la indústria ceràmica, perquè succeeix moltes vegades, que els plans d’actuació arriben moltes vegades a no executar-se.
Les primeres paraules de Nomdedéu en la seua intervenció han sigut per a mostrar la solidaritat de tot el sector amb la zona sud de la Comunitat Valenciana, amb la qual s’han compromés a col·laborar perquè reprenguen la normalitat com més prompte millor, perquè el sinistre que afecta a aquestes zones també pes sobretot el sector empresarial de la zona.
Finalment i, preguntat per Cersaye, ha comentat, fins que no acabe la Fira no sabrem com ha anat, però per a nosaltres és una eina fonamental