El Rototom obté la certificació de Aenor per la seua petjada de carboni validada

395

La macrocita cultural completa així la primera part del seu full de ruta

Actualitat Diària

El Festival Internacional Reggae Rototom Sunsplash compta ja amb la certificació, per part de Aenor i d’acord amb l’estàndard internacional ISO 14064-1:2018, de la seua petjada de carboni validada. La macrocita cultural completa així la primera part del seu full de ruta per a identificar les fonts d’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle i calcular el volum generat que implica la posada en marxa de cada edició, amb l’objectiu de caminar cap a un futur neutre en impacte ambiental. El següent pas és estudiar i implementar accions que no sols reduïsquen el volum d’emissions directes i indirectes, sinó que compensen positivament el seu efecte sobre l’entorn i el planeta. 

“És un exercici de transparència; es tracta del primer esdeveniment del seu gènere a Europa que emet i publicita la seua petjada, certificant-la a més de forma independent respecte a un referent internacional i sota els criteris de rigorositat exigibles en un procés així, que ha abastat tot el cicle de vida de l’esdeveniment”, assenyalen des de Tuawa+Global Omnium. L’empresa ha sigut l’encarregada del projecte de mesurament que ha permés identificar, a través d’un equip de 15 professionals, les fonts d’emissió del festival durant la seua última edició, la de 2022, que va reunir en una setmana a 211.000 persones, per a començar a reduir la seua petjada de carboni. 

Per part seua, Aenor apel·la al fet que l’informe de petjada verificada emés és “una representació fidel” de les emissions de les activitats que duu a terme el festival. 

L’objectiu de l’ISO 14064:1 és la comparació de les emissions de gasos efecte d’hivernacle d’un mateix esdeveniment al llarg del temps. El primer any de la sèrie temporal és el denominat any base. En aquest cas, l’any base seleccionat ha sigut el 2022, que es mantindrà en el temps excepte canvis rellevants en l’organització de l’esdeveniment. 

Així, cal recordar que per part de Aenor es va realitzar la verificació prèvia de les emissions previstes per a la celebració del Rototom Sunsplash 2022 durant l’adequació i muntatge de les instal·lacions, emetent un informe de verificació previ en el qual es realitzava l’estimació del sostre d’emissions al llarg d’aqueix procés d’organització del certamen. 

Aqueixa primera estimació d’emissions, que va analitzar les principals fonts d’emissió de tot el cicle de vida del festival -les derivades de la logística de l’organització; del transport, allotjament i consum del públic; residus i serveis, i del funcionament i ús de les instal·lacions- va xifrar en 8.700 les tones de CO2 emeses per edició. 

No obstant això, la petjada final justificada del Rototom Sunsplash, després de recopilar i verificar les dades de les diferents fonts d’emissió, suma 5.036 tones de CO2 (3.*600t menys que les calculades inicialment) de les quals el 24% les genera de manera directa Rototom Sunsplash, per exemple a través de les labors de muntatge i desmuntatge o per consums i residus durant la cita; mentre que el 76% és petjada indirecta, provocada per exemple pels desplaçaments de públic i artistes, amb un marcat perfil internacional, o proveïdors.

“De tota la tipologia d’esdeveniments que gestionem, el Rototom és el que menys petjada té, la qual cosa posa de manifest aqueixa aposta del festival, des de molts anys arrere, en reciclatge, reutilització de recursos, recuperació de materials i compromís ambiental”, indiquen des de Tuawa+Global Omnium. 

Destaca en aquest sentit l’estalvi del consum d’aigua i l’emissió de plàstic gràcies al segell ‘plastic free’ del festival, aconseguit amb la substitució de totes les botelles de plàstic per solucions d’aigua filtrada aportades per Tuawa. Així, cal recordar que gràcies a la col·laboració de Tuawa -l’empresa de perfil sostenible més jove de Global Omnium- amb el Rototom Sunsplash, el festival ha aconseguit evitar el consum de 420.000 botelles de plàstic en la seua última edició. Precisament d’aquesta col·laboració amb Tuawa ha derivat el procés de mesurament de la petjada de carboni realitzat per Global Omnium, i la seua posterior verificació i certificació per part de Aenor. 

Des de Rototom Sunsplash “el nostre objectiu a curt termini és actuar sobre aqueix 24% de petjada directa per a, en el mitjà termini, posar el focus en accions per a mitigar i compensar aqueix 76% de petjada indirecta i fregar les emissions zero pel que fa a les de tipus directe”, han indicat fonts del certamen reggae. 

Així ho ratifica el coordinador de Solidaritat i Accions Verdes del festival, Fiachra McDonagh, que indexe en la rellevància d’haver pogut certificar l’impacte ambiental del certamen. “Conéixer les emissions directes i indirectes que genera ens permet traçar accions eficaces i eficients per a poder, no sols compensar-les, sinó també reduir-les. Es tracta de saber amb exactitud l’impacte i l’efecte de tot el que fem ambientalment, d’afinar el que estem implementant per a millorar. És una aposta per la transparència”, ha indicat.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací