El músic Julio Bustamante rebrà el Premi d’Honor de la Música Valenciana 2020

534

Actualitat Diària

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha anunciat el Premi d’Honor de la Música Valenciana 2020 i ha donat els detalls de la cerimònia de lliurament de guardons acompanyada per la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, i per la coordinadora territorial de l’IVC a Alacant, Alícia Garijo.

El Premi d’Honor de la Música Valenciana, que atorga Cultura de la Generalitat, ha recaigut en aquesta tercera edició dels Premis Carles Santos en el músic Julio Bustamante. Ho ha anunciat Raquel Tamarit, que ha volgut destacar que “Julio Bustamante és probablement la figura més transversal de l’escena musical valenciana: cantautor, músic escriptor i dibuixant. Va ser pioner, juntament amb Pep Laguarda i Remigi Palmero, de l’anomenat ‘rock mediterrani’ a finals dels 1970”, i ha afegit: “Aquest autor de culte de la música ‘indie’, continua en actiu i és ben coneguda la seua voluntat d’acompanyar els músics de les generacions més joves. És padrí de l’escena del ‘pop-rock’ independent i era necessari fer justícia i reconéixer aquest guru del sector musical. La lletra d’un dels seus temes convertit en himne diu ‘València no s’acaba mai, arriba fins Altea i Elx; del carrer de Cavallers a la platja del Pinet’. El món musical de Julio Bustamante tampoc s’acaba mai, vertebrador d’emocions, gràcies pel teu treball, el que dus fet, el que fas i el que faràs”.

Julio Bustamante (València, 1951)

Julio Balanzà, el seu nom real, començà en el món de la música de la mà de Vicent Torrent en Equip València Folk, tocant el banjo. Té 16 discos publicats i un en elaboració. Dos d’aquests han aparegut en la llista dels ‘100 mejores discos del pop español’ de la revista ‘Efe Eme’: ‘Humedad Relativa’ amb Remigi Palmero i ‘Entusiastas’. La revista ‘Rockdelux’ li va dedicar un número homenatge en 2013 i ha escrit cançons per a altres artistes, com Ariel Rot o Copín de Golpes Bajos. A partir de l’any 2010 es va rellançar la seua popularitat, especialment a València i Barcelona.

El seu disc ‘Cambrers’ (gravat als Estudis Tabalet i que en 2021 complirà 40 anys) va suposar una revolució per a la música cantada en valencià i la música valenciana en general, especialment dins la música ‘indie’. Fins i tot, grups que tenen com a llengua d’expressió el castellà o l’anglés, han fet versions de temes d’aquest disc. En 2019 es va fer una reedició en vinil que ja està exhaurida.

Una cerimònia que ens portarà pel territori en una ‘road movie’

Els guardons es lliuraran en una cerimònia que tindrà lloc el pròxim 9 de desembre al Teatre Principal d’Alacant, conduïda pels músics i presentadors de televisió Vicent Colonques i Mireia Pérez. Segons Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, “la cerimònia serà com un viatge, a l’estil d’una ‘road movie’, perquè, al cap i a la fi, un dels llocs on més acostumem a escoltar música és el cotxe i els trajectes pel territori són també una constant en la vida dels músics”.

En la cerimònia es comptarà amb l’acompanyament musical en directe de Samantha, Gener, Sedajazz, Arantxa Domínguez & Ricardo Belda, i del mateix Julio Bustamante. La cerimònia serà retransmesa per À Punt.

Les nominacions a les 15 categories dels III Premis de la Música Valenciana

En la categoria d’artista o grup revelació els nominats són Laura Esparza i Carlos Esteban per ‘Mare natura’, Pete Lala per ‘Colors’, Ana Zomeño per ‘Taller de canciones’ i Mo’roots per ‘Ressorgiran’.

En la categoria de millor disc de pop trobem Sierra Leona per ‘Cruzar un río’, Polock per ‘Romance’, Smoking Souls per ‘Translúcid’ i Néstor Mir per ‘Un immens i infinit continent’.

En la categoria de millor disc de ‘rock’ els nominats són Badlands per ‘Tornado’, Ciudad Jara per ‘Donde nace el infarto’, Johnny B. Zero per ‘Metonymy of sound’ i Indian Hawk per ‘Death & taxes’.

Pel que fa a millor disc de música urbana, les nominacions van a Jazzwoman per ‘Malèfica’, Cactus per ‘Roma’, Atupa per ‘Foríssima’ i Blackfang per ‘A foc lent’.

En la categoria de millor disc de ‘jazz’, trobem Eva Romero & Manuel Hamerlinck per ‘Victor Young Tribute’, Chema Peñalver per ‘Sophisticated clarinet’, Pepe Zaragoza per ‘La cala de l’encís’ i Manolo Valls Quintet per ‘El ball de les muses’.

En la categoria de millor disc de fusió i mestissatge els nominats són Jonatan Penalba per ‘Reversions’, Jamaican Jazz Lovers per ‘Titán’, Tarquim per ‘A Cuba’ i Pool Jazz per ‘Indibidingui’.

Els nominats a la categoria de millor disc de cançó d’autor són Pau Alabajos per ‘Les hores mortes’, Verdcel per ‘SOS’, Andreu Valor per ‘Insurrecte’ i Eva Gómez per ‘El cel i les formes del vent’.

En la categoria de millor disc de música tradicional, les nominacions van a Marala per ‘A trenc d’alba’, Christian Penalba per ‘Canvis’, Duna per ‘Terra’ i Urbàlia Rurana per ‘Pastorets i pastoretes. Cançons valencianes de Nadal’.

Pel que fa al millor disc de recuperació de patrimoni musical, trobem Capella de Ministrers per ‘Germanies’, Piacere dei Traversi per ‘El mecenatge de Germana de Foix’, Ensemble Alfonsí per ‘Instrumentos para loar a Santa Maria’ i Plaerdemavida Ensemble per ‘Sons de Llevant’.

En la categoria de millor disc de clàssica contemporània, els nominats són Spanish Brass i Albert Guinovart per ‘Les aventures de monsieur Jules’, Cor de Cambra Ad Libitum per ‘Essència’, José Luis Estellés per ‘Fin du temps’ i Amores Grup de Percussió per ’30 anys’.

Els nominats en la categoria de millor disc de música per a famílies són Èlia Casanova per ‘Nana’, Dani Miquel per ‘Desfem’, Marcel el Marcià per ‘Marcel canta Al Tall’ i Trobadorets per ‘Paco, com ens fas xalar’.

La categoria de millor disseny té com a nominats Virginia Lorente pel disc de Llum ‘Los años líquidos’, Enric Alepuz pel disc de Capricornio Uno ‘Doble exposición’, Münster Studio pel disc de Nuc ‘Tridimensional’ i Gerengo pel disc de Ciudad Jara ‘Donde nace el infarto’.

En la categoria de millor cançó, els nominats són Badlands per ‘Tornado’, Ciudad Jara per ‘Bailé’, Jazzwoman per ‘Amor i amistat’ i Johnny B. Zero per ‘Characters’.

La categoria de millor gira té com a nominats Andreu Valor per la ‘Gira insurrecte’, Film Symphony Orchestra per ‘FSO Tour 19-20’, El Diluvi per ‘Vine amb mi’ i Harmonia del Parnàs per ‘Harmonia 15’.

Finalment, els nominats en la categoria de millor vídeo són David Rosell pel vídeo d’El Diluvi ‘L’amor que fem’, Icònic Film pel vídeo de La Fúmiga ‘El preparat’, Build from the roof pel vídeo de We Used To Pray ‘City Walls’ i Juan Carlos Cembreros pel vídeo d’Abraxas Techno Project ‘Embrace capitalism’.

Cal destacar que, a banda d’aquestes 15 categories, també es lliura el premi al millor disc entre tots els nominats en les categories d’àlbum, a més del premi del públic, que s’atorga per les votacions populars a través del web dels premis, unes votacions que continuen obertes i que ja sumen més de 25.000 vots.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací