El Govern rebaixa l’IVA de les màscares, que baixarà del 21% al 4%

597

Actualitat Diària

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat avui una rebaixa de l’IVA de les màscares, que baixarà del 21% al 4%. Durant el Debat de Totalitat dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021, Montero ha assenyalat que el Govern adopta aquesta decisió quan ha aconseguit la confirmació per escrit que la Comissió Europea no obrirà un procediment d’infracció per aplicar un canvi legal que contravé la directiva comunitària de l’IVA.

Aquesta mesura, que s’aprovarà el dimarts per Reial decret llei, complementarà l’exempció de l’IVA del 0% que ja gaudeix el material sanitari de protecció personal (màscares, gels desinfectants o guants) en les compres per part de centres hospitalaris, administracions públiques o entitats socials sense ànim de lucre.

La Secretaria d’Estat d’Hisenda va remetre divendres passat una carta a la Direcció General de Fiscalitat i Unió Duanera de la Comissió Europea per a preguntar si la normativa comunitària vigent empara una reducció de l’IVA a les màscares venudes a particulars.

La Comissió Europea va respondre aquest dimarts a la tarda confirmant que, com sostenia el Ministeri d’Hisenda, la directiva comunitària impedeix aplicar tipus reduïts a les màscares de venda al públic. No obstant això, i donada la situació extraordinària, també trasllada que no obrirà un procediment sancionador a Espanya per rebaixar l’IVA de les màscares.

De fet, la Comissió Europea apunta en la seva missiva que l’aplicació de tipus reduïts o d’exempcions a béns per a combatre la COVID-19 sí que seria possible si hagués prosperat ja la proposta de reforma que la Comissió va llançar en 2018 sobre tipus d’IVA reduïts. En aquest sentit, la Presidència alemanya reprendrà aquesta iniciativa i trasllada que espera comptar amb el suport d’Espanya. Aquest mateix dimecres s’abordarà el tema en una reunió.

Durant la seva intervenció en el Congrés, Montero ha assenyalat que, per responsabilitat, el Govern no podia aplicar una mesura que contravé la normativa europea sense tenir garanties que Espanya no es veurà condemnada a pagar una multa per això.

D’altra banda, la Comissió Europea està treballant en una proposta de modificació de la Directiva de l’IVA perquè les vacunes i els test de detecció puguin gaudir de tipus reduïts. Si bé Hisenda va proposar en la seva carta del divendres que s’incloguessin també les màscares, la Comissió Europea considera difícil tal possibilitat perquè no compta amb consens i recorda que les màscares no són d’ús exclusiu per a combatre la COVID-19.

Reducció del preu

Així mateix, dijous que ve, la Comissió Interministerial de Preus de Medicaments (CIPM) abordarà en l’ordre del dia una rebaixa del preu màxim de les màscares quirúrgiques.

El Govern va ser un dels primers en la Unió Europa que va regular el preu de les màscares per a evitar moviments especulatius i contribuir al fet que el producte sigui accessible per al conjunt de la població. La rebaixa de l’IVA del 21% al 4% i la reducció del preu màxim de venda al públic són dues mesures que generaran estalvi per a les famílies i facilitarien l’accés a aquests productes.

En l’àmbit fiscal, el Ministeri d’Hisenda ha treballat des de l’inici de la pandèmia per a facilitar i abaratir els productes sanitaris útils per a combatre o protegir-se de la COVID-19.

Així, mitjançant el Reial decret llei 15/2020, de 21 d’abril, de mesures urgents complementàries per a donar suport a l’economia i l’ocupació, es va establir l’aplicació d’un tipus impositiu del 0% fins al 31 de juliol de 2020 als lliuraments interiors, importacions i adquisicions intracomunitàries de material sanitari per a combatre la pandèmia, els destinataris de la qual siguin centres hospitalaris, l’Administració Pública o entitats sense ànim de lucre. L’IVA del 0% s’aplica, per exemple, sobre màscares, gels desinfectants i la resta de productes de protecció personal.

Hisenda va prorrogar al setembre aquesta mesura fins al 31 d’octubre i la ministra María Jesús Montero ha comunicat ja que es renovarà novament i amb caràcter retroactiu fins al mes d’abril del pròxim any.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací