El Govern Central aprova la revaloració de més de 10,3 milions de pensions

1162

El Reial decret llei aprovat hui incorpora també mesurades per a afavorir la contractació i millorar la protecció per desocupació

Actualitat Diària

​El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei de mesures urgents en matèria social, laboral i d’ocupació, que inclou la revaloració de les pensions del Sistema de la Seguretat Social, de les classes passives de l’Estat i d’altres prestacions socials públiques per a l’exercici 2019.

Amb caràcter general, l’1 de gener de 2019, les pensions contributives es revaloritzaran el 1,6% i les pensions mínimes i no contributives un 3%. A més, a partir de la nòmina de gener, s’eleva la base reguladora de les pensions de viduïtat en un 4%, que se suma a la millora en altres quatre punts aprovada al juliol.

A més, els pensionistes rebran el mes d’abril una paga addicional del 0,1%, que és la diferència entre la revaloració del 1,6% aplicada en 2018 i l’Índex de Preus al Consum (IPC) d’enguany, que se situa en el 1,7%. La pujada final per al present any ha sigut, per tant, del 1,7%.

La revaloració afectarà 10.340.805 pensions públiques, de les quals 9.692.296 són contributives. De la resta, 451.229 són de caràcter no contributiu i 197.280 corresponen a prestació familiar per fill a càrrec amb 18 o més anys i minusvalidesa superior al 65%.

El president del Govern, Pedro Sánchez, que ha comparegut després de la reunió del Consell de Ministres per a fer balanç de la seua gestió, ha ressaltat que els pensionistes guanyaran poder adquisitiu després d’anys de minvament constant per l’efecte del sistema anterior de càlcul de les prestacions.

Pedro Sánchez ha afirmat que “la sostenibilitat del nostre sistema de pensions requereix diàleg, no més imposicions”, per la qual cosa la voluntat de l’Executiu és que, en el marc del diàleg social, s’arribe a un acord que permeta la sostenibilitat del sistema públic preservant el poder adquisitiu dels jubilats. “Les pensions són per a aquest Govern un dret de la ciutadania, no són una mercaderia amb la qual fer negoci”, ha dit.

Més protecció per desocupació

El Reial decret llei aprovat hui incorpora també mesurades per a afavorir la contractació i millorar la protecció per desocupació. La norma incorpora una modificació de l’Estatut dels Treballadors perquè els convenis col·lectius puguen establir clàusules que possibiliten l’extinció del contracte de treball per compliment de l’edat legal de jubilació -la denominada com a “jubilació obligatòria”- sempre que el treballador tinga dret al cent per cent de la pensió.

Pedro Sánchez ha anunciat el compromís del Govern de presentar un nou model de protecció per desocupació assistencial en 2019. Mentrestant, es prorroga el Subsidi Extraordinari per Desocupació, la vigència de la qual finalitzava el quatre de gener, per a assegurar la cobertura als aturats.

La norma també incorpora la derogació expressa de les mesures contractuals i incentius a la contractació vinculats a una taxa de desocupació superior al 15%. A més, es redueix de 35 a 20 el nombre mínim de jornades requerides perquè els treballadors temporers puguen accedir al subsidi per desocupació o renda agrària.

Més protecció als autònoms
L’Executiu ha inclòs en el Reial decret noves mesures perquè els més de 2,5 milions de treballadors autònoms tinguen assegurada una major protecció social i contribuïsquen de forma més equilibrada a la Seguretat Social.

Així, es transforma en obligatòria la cobertura de les contingències comunes (malaltia comuna i accident no laboral) i professionals (accident de treball i malaltia professional). També serà obligatòria la cobertura per cessament d’activitat i es duplicaran els períodes de prestació.

Les base mínimes de cotització per als autònoms s’incrementarà un 1,25% i es fixa en 944,40 euros. El tipus mínim de cotització general, que inclou totes les contingències, se situa en el 30% en 2019.

Pedro Sánchez ha ressaltat que “es duplica la durada màxima de la prestació per cessament d’activitat i es crea una prestació addicional consistent en el pagament de la cotització, quan l’autònom està en situació d’incapacitat temporal, des del dia 61 de baixa”.

Amb aquestes mesures, ha dit el president, l’Executiu compleix amb un sector fonamental per a la dinamització del nostre sistema productiu i “Espanya se situa al capdavant en l’entorn europeu quant a cobertura al col·lectiu”.

Protecció als menors

El Consell de Ministres ha estudiat l’avantprojecte de la Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i a l’Adolescència enfront de la Violència que, entre altres mesures, ampliarà el termini de prescripció dels delictes d’agressió i abús sexual contra menors, tal com ha subratllat el president del Govern.

La proposta té com a objectiu convertir la infància en un bé col·lectiu que mereix protecció. El Govern dóna així resposta al problema de la violència contra la infància i aposta per un model que situa a xiquetes, xiquets i adolescents en el centre de les polítiques dels poders públics.

La norma modifica onze lleis i incorpora una definició més amplia de violència que abasta qualsevol tipus de maltractament físic, psicològic i emocional, inclosos els càstigs físics o el tracte negligent.

Es modificarà el Codi Penal per a ampliar de forma molt rellevant el termini de prescripció dels delictes més greus contra els menors. En els delictes relatius a la temptativa d’homicidi, delictes sexuals, lesions agreujades, maltractament habitual i la tracta de menors d’edat, l’inici del còmput del termini per a la seua prescripció començarà quan la víctima compleix els 30 anys. En l’actualitat comença a comptar a partir dels 18.

El president del Govern ha afegit que es creen nous tipus delictius per a evitar la impunitat de conductes realitzades a través de mitjans tecnològics. A més, s’enduriran les condicions perquè els condemnats per agressions sexuals a menors puguen accedir als permisos penitenciaris o a la llibertat condicional.

El Govern ha aprovat mesures d’urgència sobre la creació artística, que són reflex de les recomanacions de l’informe de la Subcomissió de Cultura per a l’elaboració de l’Estatut de l’Artista, aprovat per unanimitat pel Congrés dels Diputats el mes de setembre passat.

En matèria de fiscalitat, el Reial decret llei aprovat baixar l’Impost sobre Valor Afegit (IVA) del 21% al 10% aplicable als serveis prestats per intèrprets, artistes, directors, tècnics que siguen persones físiques, productors i organitzadors d’obres i espectacles culturals. Es recupera d’aquesta manera, amb efectes des de l’1 de gener de 2019, l’aplicació del tipus reduït d’IVA a aquests serveis essencials.

A més, s’eliminen les obligacions, incloses en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat de 2018, que havien d’assumir els productors de cinema per a acollir-se a la deducció fiscal per produir cinema internacional a Espanya. D’altra banda, els artistes podran continuar inclosos en el Règim General de la Seguretat Social durant els seus períodes d’inactivitat.

Pedro Sánchez ha assenyalat que, amb aquestes iniciatives, el Govern atén una reivindicació històrica per a garantir que els professionals d’aquest sector tinguen unes condicions laborals més dignes, entre elles, la possibilitat de compatibilitzar pensió de jubilació i creació artística. “Un país que dóna l’esquena a la cultura està donant l’esquena al futur. I Espanya té en els seus creadors un autèntic tresor que tenim l’haver de protegir”, ha dit.

Límit de velocitat a 90 km/hora
El Consell de Ministres ha aprovat reduir la velocitat en carreteres convencionals a 90 km/hora per a tota mena de vehicles, amb la finalitat de reduir la sinistralitat en aquestes vies i complir l’objectiu de baixar de 37 persones la taxa de morts en accident de trànsit per milió d’habitants.

La mesura afectarà 10.000 quilòmetres de vies convencionals que tenien una velocitat genèrica màxima de 100 km/hora. La modificació també suposa reduir la diferència de velocitats entre vehicles lleugers i pesats i afavorir la circulació en aquestes vies.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací