Marzà i García s’enroquen en una qüestió de querelles polítiques, mentre que el PP confirma la recerca judicial de la vice alcaldessa
El Grup Municipal Popular ha presentat un escrit per a corregir la proposta d’Ignasi García per a la Comissió de Bon Govern, i sol·licita que s’aprove abans que es vote si s’ha d’aplicar el Codi de bon Govern, que portaria al cessament de la vice alcaldessa. Amb açò, el PP desmunta els arguments que tant Vicent Marzà com Ignasi García, perquè la vice alcaldessa està investigada per un jutge, no querellada per un polític.
Esperanza Molina/ Actualitat Diària
La història del previsible cessament de la vice alcaldessa de Castelló, Ali Brancal, per l’aplicació del Codi de Bon Govern, suma un capítol més abans.
S’ha produït al llarg del matí on han passat diverses coses, quasi de forma paral·lela. D’una banda, les declaracions d’Ignasi García, portaveu de Compromís i president de la Comissió de bon Govern; i les del conseller de Cultura, Vicent Marzà. Tots dos han tornat a tancar files entorn d’Ali Brancal, vice alcaldessa de Castelló, a la qual indiquen, no es pot aplicar el codi de bon Govern municipal, perquè no és de rebut que es destituïsca a cap regidor pel nero fet que se li presente una querella.
L’altra, s’ha produït en l’Ajuntament de Castelló, on el Grup Municipal Popular, després d’estudiar detingudament la proposta que portarà a a la Comissió el dijous, Ignasi García, han sol·licitat per escrit i per registre, una sèrie de correccions sobre dues al·lusions errònies.
L’escrit del Grup Municipal Popular ha sol·licitat que les seues ‘correccions’ a aquests errors, siguen informades per la secretària de la Comissió abans que comence el debat i es realitze la votació de si cal aplicar o no el Codi de Bon Govern, la qual cosa comportaria el cessament de Brancal en les seues delegacions municipals.
A simple vista, la cosa no semblaria tan greu, però en la realitat, les correccions jurídiques del GMP, si canvien completament la situació.
En la proposta que Ignasi Garcia va presentar el dilluns per a dirimir si toca o no aplicar el Codi de bon Govern a la vice alcaldessa, al GMP li ha cridat l’atenció un paràgraf.
El Grup Popular afirma en el seu escrit, que el text, tal com està redactat no s’ajusta a la realitat i objectivitat dels fets i que emmalalteix de sengles errors de caràcter tècnic que han de ser esmenats i corregits abans de la proposta del dictamen siga sotmesa a votació.
I en aquest sentit es remitent al que considera dos errors d’embalum.
Segons han confirmat fonts del grup Popular, d’acceptar-se aquest text, significaria que s’estaria indicant que s’aplicaria el Codi de Bon Govern “a qualsevol regidor de l’Ajuntament de Castelló al que s’haguera presentat una querella”. El que indiquen, no és cert.
De fet, el Codi de Bon Govern no diria tal cosa i s’estaria sotmetent a debat que el nero fet que es presente una querella no és raó perquè es demane el cessament del regidor afectat. Una altra cosa molt diferent, és que s’aplique quan s’òbriga un procés d’instrucció o recerca per part del Jutjat, la qual cosa canvia molt les coses. No és que hi haja una querella, és que hi ha una instrucció. No es demana l’aplicació el Codi per una querella, que es poden presentar moltes, sinó perquè el titular del jutjat l’ha admès a tràmit i inicia una instrucció en percebre que pot haver-hi indici de delicte.
En el mateix sentit expliquen en relació al segon punt, que també resultaria incorrecta la segona expressió, perquè judicialment solament atesten els testimonis, mentre que la persona investigada presta declaració.
La diferència també és enorme. Perquè tant Ali Brancal com Enric Nomdedéu van poder estar en situació de ‘querellats’ però aquesta accepció va canviar en el moment en què van prestar declaració amb un advocat i la jutge els va llegir els seus drets. En aqueix mateix moment van passar de ser ‘querellats’ a ser ‘investigats’, o com s’haguera dit abans d’octubre de 2015, imputats.
Amb aquests arguments que hauran de ser analitzats quan comence la Comissió plenària del dijous, el GMP desmunta en el seu major parteix els arguments esgrimits per Ignasi Garcia i Vicent Marzà.
El conseller de Cultura, que participava en la seu de Compromís en unes jornades per a analitzar la seua gestió en Educació, preguntat per la situació d’Ali Brancal havia indicat: “jo crec que Ali ha donat les explicacions que havia de donar i crec que ha donat explicacions suficients per a continuar i per a seguir fent el que ha fets fins ara. Jo crec que s’està actuant incorrectament”, i afegia: “Últimament estem veient moltes situacions en les quals veiem que des d’un partit corrupte se’ns està acusant a la gent que hem vingut a canviar les coses, que hem vingut a canviar la política, de qüestions que no tenen res a veure amb el que ells feien i molt menys amb el que a ells els agradaria tornar a fer si tornaren al Govern”
Fora de micròfons, Marzà agregava que molts representants del PP s’estan dedicant a posar querelles, i que pel fet que es presente una querella no vol dir que se siga culpable…
En el que concerneix a Ignasi García, portaveu de Compromís i president de la Comissió de bon Govern, va esmentar que tal com ha plantejat el cas el PP, “sembla que quan algú planteja una querella i aqueixa persona querellada va a atestar ja ha de ser objecte d’aqueix Codi. Nosaltres considerem que no, que ha de ser un jutge o un fiscal qui encause i, a partir d’ací açò és el que hauran de dir els grups polítics. Cúal és la línia ètica que s’aplica. “si es decideix que si, s’ha d’aplicar el codi de Bon Govern., I si és que no, no s’haurà d’aplicar i el tema es tancarà ja”.
Garcia va manifestar que el vot del seu grup serà en contra que s’aplique el Codi, i va manifestar que ignora el que farà el Grup Socialista, que segons el publicat durant els últims dies, podria tenir la clau del que vaja a ocórrer.