El Consell impulsarà la tranformació digital de les pimes turístiques amb l’ajuda de la UE

473

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, ha anunciat que el Consell, impulsarà al costat de les empreses una iniciativa que optarà a fons de la UE per a la transformació digital de 10.000 pimes turístiques de la Comunitat Valenciana. El projecte, que es desenvoluparà a través de la col·laboració públic-privada, suposa inversions d’entre 60 i 80 milions d’euros i beneficiarà a més de 250.000 famílies.

Així ho ha explicat el president després d’una reunió, mantinguda en Districte Digital, amb responsables d’entitats i empreses especialitzades en intel·ligència turística i digitalització, a la qual també han assistit la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el director general de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, Antonio Rodes.

El president, que ha comparegut davant els mitjans de comunicació, ha explicat també que aquest divendres el ple del Consell aprovarà un pla específic per a les empreses d’oci que més temps han estat tancades.

Puig ha recordat la importància de l’activitat turística per a la recuperació econòmica, i ha precisat que, amb la presentació del projecte per a promoure la digitalització del sector, es busca sumar esforços per a aconseguir el “gran objectiu” de “convertir la Comunitat Valenciana en un destí intel·ligent i sostenible, capaç d’encarar aquest nou temps de la millor manera possible”.

El projecte ‘Comunitat Valenciana, primer territori turístic intel·ligent i neutre en carboni del món’ es presentarà per a captar i gestionar fons europeus, i participen en ell la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través de Districte Digital, Turisme Comunitat Valenciana i empreses privades procedents del sector tecnològic i turístic.

Amb un sector com el turístic, especialment colpejat per la falta de mobilitat en aquesta crisi sanitària, es fa necessari “accelerar” el seu procés de transformació, per al que resulta fonamental “generar un espai comú de treball entre el sector públic i el sector privat”, que podria adoptar la fórmula del consorci, segons ha assenyalat Puig.

Es tracta, tal com ha dit el president, d’aconseguir “la transformació digital i sostenible de tot el sector turístic de la Comunitat Valenciana, comptant amb tots els destins i amb tots els agents privats” i de “intentar aconseguir fons perquè la immensa majoria tingui aquesta oportunitat de digitalització i lluita contra el canvi climàtic”.

El president ha precisat en aquest sentit que, en breus dies, es produirà una altra reunió per a abordar el projecte que es presentarà i avançar en el disseny dels subprogrames corresponents.

Es busca amb aquesta iniciativa posar a l’ecosistema innovador de Districte Digital al servei del sector turístic, dotant-lo de les capacitats necessàries d’intel·ligència de dades per a situar a la Comunitat Valenciana a l’avantguarda del turisme intel·ligent i sostenible.

Reducció de la petjada de carboni

L’objectiu és arribar a 10.000 pimes turístiques en 40 destins, als quals es pretén incorporar a la digitalització, economia de la dada i la reducció de la seva petjada de carboni en un 20 per cent abans de 2031.

Així, la solució ofereix un procés estructurat de digitalització i descarbonització, a través d’una plataforma tecnològica i una aplicació per a persones usuàries, secundada per serveis d’assistència tècnica i capacitació. A més, es preveu el desplegament de 8.000 sensors en el territori.

Aquests sensors, situats en espais d’afluència turística de 40 destins, els ofereix eines per a facilitar la gestió intel·ligent dels destins públics, des d’informació a mobilitat, seguretat, neteja, salut pública i sanitat, entre altres factors.

Això permetrà que tant les administracions com les empreses privades puguin beneficiar-se d’un sistema d’informació turística digital que permet fer prediccions i adequar la gestió al flux de visitants. D’aquesta manera, ajuda a empresariat, plantilles i personal tècnic de l’Administració local en facilitar-los habilitats per a operar en l’economia digital i en el maneig de les eines per a la cura del medi ambient.

L’ecosistema d’empresa i destinacions turístiques digitalment monitorat permet agregar la informació en el primer ‘data space’ -espai d’intercanvi de dades- turístic del món, operat en Districte Digital. Aquest espai es nodrirà de dades pròpies i de tercers per a prestar serveis d’informació i intel·ligència a Turisme Comunitat Valenciana i els destins participants. A més, s’integrarà en l’EU Federated Cloud Infraestructure.

Amb aquesta iniciativa es reduirà la bretxa digital de les petites i mitjanes empreses turístiques amb eines específiques, formació i assistència tècnica.

El projecte està alineat amb l’Estratègia Valenciana de Recuperació, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya i el mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Comissió Europea, Next Generation EU.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací