El Consell assumirà la repatriació en el cas de les dones víctimes del masclisme

541

Actualitat Diària

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat que la Generalitat es farà càrrec de les despeses derivades del trasllat o repatriació, inhumació o incineració de les dones i els seus fills o filles que puguin morir a conseqüència de la violència de gènere.

Oltra ho ha explicat en la comissió de Polítiques d’Igualtat i Col·lectiu LGTBI de les Corts, on ha comparegut per a donar compte sobre el compliment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, que en el seu tercer aniversari compta amb el 83% de les mesures ja realitzades o en execució.

En la seva compareixença, ha destacat l’esforç que s’ha fet per a adaptar la Llei integral contra la violència sobre les dones al Conveni d’Istanbul, que contempla com a delicte totes les formes de violència contra les dones, i ha afegit que en aquesta mateixa línia d’adaptació de la norma valenciana es planteja una nova modificació a través de la llei d’Acompanyament de 2021.

Aquesta modificació permetrà incorporar les despeses de repatriació i sepeli en els casos d’assassinats masclistes, i ha afegit que dins de la llei d’Acompanyament també es contempla una modificació de la renda valenciana d’inclusió, perquè l’ajuda es pugui equiparar al cent per cent del salari mínim interprofessional per a aquelles dones que es trobin en una situació d’explotació sexual.

La bonificació en la compra i lloguer d’habitatge per a dones víctimes de violència de gènere és una altra de les novetats que ha apuntat la vicepresidenta, juntament amb la gratuïtat en el transport públic de la Generalitat, complint dues mesures previstes en el Pacti Valencià contra la Violència de Gènere i Masclistas.

El Pacte com a instrument

Oltra ha incidit en la importància del Pacte com una eina que ha permès “afrontar amb una certa fortalesa” la situació derivada per la pandèmia per COVID-19, gràcies a que és un instrument “viu i flexible que ens ha permès viure aquesta difícil conjuntura amb el bagatge del treball fet i de l’aprenentatge adquirit”.

Així, ha fet una crida a “mantenir l’acord i el consens democràtic davant la violència de gènere i masclista” perquè “no podem permetre’ns una sola dissensió que ens pugui fer oblidar la finalitat que ens va unir”, o que afavoreixi “una sola esquerda que permeti als agressors masclistes aïllar amb major facilitat a les dones víctimes i els seus fills i filles, o enfortir o embravir les seculars forces que encara avui neguen o excusen la violència de gènere i masclista”.

La vicepresidenta ha destacat les mesures extraordinàries que s’han adoptat durant la pandèmia, com l’obertura de nous centres residencials per a dones víctimes i les seves filles i fills, que ha suposat comptar amb un total de 355 places, i on han estat ateses durant l’estat d’alarma 107 persones, de les quals 74 eren dones i 33 persones menors d’edat.

Dins de la xarxa residencial, ha destacat la posada en marxa al juny de 2019 de dos centres especialitzats en atenció a les dones víctimes d’explotació sexual que han atès 16 dones, que a més d’acolliment residencial, han rebut un acompanyament de professionals especialitzats que les ajuden en un procés soci-educatiu dirigit a la recuperació i preparació per a la seva inserció laboral.

Xarxa Centres Dóna

La vicepresidenta ha destacat també el treball realitzat des de la Xarxa de Centres Dona, on en el que va de 2020 s’han atès 9.468 dones víctimes de violència de gènere, la qual cosa suposa un 58,8% més que en 2019. Un increment que es deu, entre altres motius, per la posada en marxa dels centres Dona Rural.

Ha precisat que des de la declaració de l’estat d’alarma, aquests centres van continuar treballant de manera ininterrompuda, realitzant un total de 28.199 atencions, de les quals 7.995 han estat de manera presencial; 1.250, de manera itinerant; 18.936, telefònicament, i 18 atencions s’han realitzat per videoconferència.

Respecte a l’atenció telefònica, des de gener d’enguany, s’han atès 52.722 crides, de les quals un 74,34% vénen de les mateixes dones víctimes; un 12,10% de persones del seu entorn i 13,56% de professionals.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací