Actualitat Diària
El Consell, reunit en sessió plenària, ha aprovat el decret de regulació de l’estatut del municipi turístic de la Comunitat Valenciana.
Aquest decret es dicta en desenvolupament de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat aprovada en 2018 i té per objecte regular els criteris que han de complir i les obligacions que han d’assumir els municipis per a obtindre i mantindre la consideració de municipi turístic, així com els drets que integren l’estatut del municipi turístic de la Comunitat valenciana.
La finalitat essencial de l’estatut del Municipi Turístic és promoure la qualitat en la prestació dels serveis municipals al conjunt de la població turística, contribuint a un turisme sostenible i inclusiu, amb fonament en el principi d’hospitalitat i en els compromisos que es deriven del codi ètic del turisme valencià.
L’estatut del municipi turístic de la Comunitat Valenciana preveu el compliment de tres criteris per al reconeixement de la condició de turístic a un municipi: població turística integrada per turistes i visitants; places d’allotjament i segona residència; i comptar amb algun recurs turístic de primer ordre o, alternativament, que l’activitat turística represente la base de la seua economia o una part important d’aquesta.
A més, per al reconeixement de la condició de municipi turístic hauran de complir-se una sèrie d’obligacions com: adoptar l’hospitalitat com a marc de referència en l’acció pública turística; comptar amb mesures adequades i accessibles per a subministrar informació turística veraç i completa; comptar amb un òrgan o estructura de participació en l’acció pública turística; així com informar anualment el departament del Consell competent en matèria turística sobre el compliment de les seues obligacions.
Cal ressaltar que amb el reconeixement de municipi turístic de la Comunitat Valenciana s’obtenen els drets de: atenció preferent en plans; polítiques i programes turístics, així com finançament específic per a compensar l’esforç financer, motivat per l’activitat turística, tant en la prestació de serveis com en inversió en infraestructures.
Cal destacar que en l’estatut del municipi turístic de la Comunitat Valenciana té un singular protagonisme la sostenibilitat turística, la intel·ligència en els sistemes de coneixement i gestió, l’hospitalitat, el codi ètic del turisme, la valorització del territori i del paisatge, la rellevància de la cultura, els senyals d’identitat i tradició local, així com la cooperació i participació de les entitats locals en un nou model de governança.
L’objectiu és contribuir a la consecució d’un model de gestió que possibilite un ús més racional del territori i l’increment de la satisfacció dels turistes, a més d’una major implicació de les persones i entitats que tenen un paper actiu en l’àmbit turístic.