El Banc Central Europeu presta 270 milions a la Comunitat per a finançar inversions de programes de la UE

846

Actualitat Diària

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) facilitarà un finançament de 270 milions d’euros a la Comunitat Valenciana, en condicions avantatjoses, per a contribuir a finançar inversions emmarcades en diferents programes de fons europeus per al període 2014-2020.

La vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, i el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, han signat el primer tram d’aquest finançament del BEI per un import de 80 milions d’euros, que contribuirà a promoure la competitivitat i sostenibilitat de l’economia valenciana, així com a fomentar la creació d’ocupació.

Amb aquest préstec, el BEI cofinançarà al costat del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), el Fons Social Europeu (FSE) i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader), diferents actuacions per a impulsar la innovació, donar suport a les pimes i adoptar mesures que permeten millorar l’eficiència energètica, promoure les energies renovables, el transport sostenible i la protecció del medi ambient.

En concret, les inversions en I+D+i permetran que investigadors que desenvolupen la seua labor en la Comunitat Valenciana puguen participar en 1.700 projectes internacionals.

Les inversions en tecnologies de la informació i comunicació (TIC) contribuiran a continuar amb diferents projectes per a desplegar connexions d’Internet d’alta velocitat en zones que manquen d’aquest servei, així com modernitzar les infraestructures TIC de les administracions públiques.

Un altre dels objectius del finançament facilitat pel BEI és donar suport a les pimes per a reforçar el teixit productiu autonòmic. Part dels fons es destinaran a reforçar les inversions en innovació de les empreses valencianes, per a fomentar la seua internacionalització i competitivitat, promovent un creixement econòmic sostenible.

Sota aquest programa, seran prioritàries les inversions que faciliten la transició cap a una economia baixa en carboni, a través de projectes que permeten un ús més eficient de les fonts d’energia i dels recursos naturals.

Aquestes inversions, algunes de les quals ja s’estan executant, contribuiran a prendre mesures contra el canvi climàtic a través de projectes com la construcció de 4 noves plantes depuradores d’aigües residuals, la modernització de sistemes de regadiu, per a millorar la seua eficiència en el consum d’aigua i energia, així com de les infraestructures agroforestals i de prevenció d’incendis.

A més, es duran a terme inversions per a millorar la sostenibilitat del transport públic i l’eficiència energètica d’edificis públics.

Es calcula que el conjunt d’inversions posades en marxa gràcies a la dotació de fons europeus i al finançament facilitat pel BEI permetrà crear més de 10.600 nous llocs de treball durant la fase d’implementació dels diferents projectes i al voltant de 850 de caràcter permanent, segons estimacions del BEI.

El programa operatiu inclou inversions en educació per a millorar la formació professional dual i per a facilitar la reinserció laboral de les persones desocupades.

“Aquestes inversions, centrades en enfortir la sostenibilitat i competitivitat de l’economia valenciana, beneficiaran especialment a la població que viu en àrees rurals, contribuint d’aquesta forma a l’equilibri territorial dins la Comunitat Valenciana”, ha assegurat en l’acte de signatura, celebrat a València, la vicepresidenta del BEI, Emma Navarro.

Navarro també ha afegit que els valencians “seran els grans beneficiats d’aquest acord. Per això, ens complau enormement impulsar, amb el suport d’altres fons europeus, projectes que tindran un impacte directe en sectors estratègics de l’economia valenciana i que permetran crear ocupació i generar creixement econòmic, fomentant al mateix temps l’acció a favor del clima”.

Reforç a la col·laboració entre el BEI i la Generalitat

Per part seua, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que “el finançament que ara es formalitza és fruit del continu marc de col·laboració establit entre el Banc Europeu d’Inversions i la Generalitat des de fa dècades, i ve a reforçar l’interés que una institució europea de la rellevància del Banc Europeu d’Inversions manté i projecta sobre la Comunitat Valenciana”.

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) és la institució financera de la Unió Europea els accionistes de la qual són els seus Estats membres. El BEI facilita finançament a llarg termini a projectes d’inversió viables amb la finalitat de contribuir a l’assoliment dels objectius de les polítiques de la UE.

Reestructuració de la gestió del deute

Cal destacar que mitjançant l’operació que s’ha signat hui amb el BEI, s’obtenen unes condicions avantatjoses, sobretot en el referit a termes de termini, perquè el préstec s’estableix en 10 anys de vida mitjana, mentre que el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) del Govern central es queda en tan sols 6,5 anys.

En els últims anys, la Conselleria d’Hisenda ha reestructurat la gestió del deute per valor de 1.216 milions d’euros, aconseguint obtindre uns estalvis superiors a 28 milions d’euros, dels quals 7, 4 milions han sigut fruit de l’acord establit el mes d’octubre passat amb 8 entitats bancàries, que ha permés reduir els tipus d’interés acordats en els contractes de préstec.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací