Actualitat Diària

Desarticulada una xarxa dedicada al comerç de bivalves no aptes per al consum humà

Actualitat Diària

La Guàrdia Civil en el marc de l’operació bivalve-Tagus Clam, sota la coordinació d’EUROPOL, ha procedit a la recerca d’una xarxa criminal dedicada al comerç de bivalves no aptes per al consum humà.

Han estat detingudes 8 persones com a presumptes autors de delictes de Pertinença a Organització Criminal, Contraban, Blanqueig de Capitals, Falsedat Documental, Delicte Fiscal i contra la Salut i investigat a 7 societats mercantils. Igualment, s’ha procedit a la confiscació de 1,5 tones de bivalves (majoritàriament cloïssa japónica), 120.000 euros, 25 vehicles, 12 embarcacions, material relacionat amb l’activitat de pesca, així com equip tecnològic i documentació fiscal i bancària.

Extracció de bivalves

Els investigats es dedicaven a l’extracció de bivalves (principalment cloïssa japónica) de la ria del Tajo, la qual sol presentar alts índexs de Toxina i de contaminació microbiològica, però declarats com a procedents del riu Sado més lliure de contaminació.
Les cloïsses eren comprades per depuradores espanyoles, emparada amb documents falsos i venudes després i exportades a altres països de la Unió Europea sense haver passat pel sistema de descontaminació obligatori.
L’activitat comercial desenvolupada per les diferents empreses se sustentava sobre l’ocultació a l’administració tributària de transaccions estimades en al voltant de 5 milions d’euros, que, a més de defraudar a l’Estat portuguès en termes de diferents impostos com l’IVA, els va permetre obtenir il·lícitament importants avantatges patrimonials.
Àmbit internacional

L’activitat de les empreses investigades se centrava en Espanya, Portugal i Itàlia, tota la cloïssa procedia del marisqueig furtiu en la costa de Portugal, raó per la qual es va treballar amb GNR (Guàrdia Nacional Republicana- Fiscal), la qual va dur a terme un gran nombre de serveis coordinats amb Policia Judicial i el SEPRONA, aprehenent-se 1,5 tones de cloïssa japónica contaminada en sòl lusità.

Seguretat Agroalimentària

El desenvolupament d’aquesta operació ha permès augmentar, més si cap, la vigilància i control dels mol·luscos contaminats que es comercialitzen des de Portugal a la resta de països europeus amb entrada a Espanya i distribució des del nostre país.

Amb aquestes actuacions, es pretén garantir la procedència i traçabilitat dels mol·luscos bivalve, evitar possibles fraus en la comercialització d’aquests aliments i protegir els interessos i la salut dels consumidors.

A Espanya s’han practicat 5 registres en centres de depuració, situats 4 d’ells a Pontevedra i 1 en Guetxo (Biscaia).

L’operació ha estat desenvolupada per participat la Unitat Tècnica de Policia Judicial i la Unitat Central Operativa de Medi Ambient (UCOMA) de la Guàrdia Civil en coordinació amb la Guàrdia Nacional Republicana de Portugal i el Cos de Carabinieri d’Itàlia. Les diligències estan sent instruïdes pel jutjat nº4 de Cambados (Pontevedra) provinents d’un auxili judicial europeu dimanant de Portugal.