La llei obligarà a que els contractes agraris siguen per escrit i s’inscriguen en un registre que crearà la Generalitat

1058

Amb aquestes últimes mesures s’evitarà que la collita quede un temps excessiu en la planta

Les operacions de compravenda hauran de quedar reflectides obligatòriament en forma escrita i inscriure’s en un registre. Així ho contempla la llei 2/2019, de 6 de febrer, de la Generalitat

Actualitat Diària

Les operacions de compravenda hauran de quedar reflectides obligatòriament en forma escrita i inscriure’s en un registre d’operadors, contractes i relacions jurídiques agràries, que es crearà a aquest efecte.

Així ho contempla la llei 2/2019, de 6 de febrer, de la Generalitat, que reforma la Llei 3/2013, de 26 de juliol, dels Contractes i altres Relacions Jurídiques Agràries, publicada pel Diari Oficial de la Generalitat Valenciana en: consultar ací .

Aquesta variació té com a objectiu ampliar la protecció del productor agrari, la part més feble del tracte de compravenda, i evitar la ‘venda a resultes’, pràctica prohibida actualment per la legislació autonòmica i nacional.

D’aquesta manera, l’article 6.2 quedarà redactat així: “El contracte serà sempre escrit i s’entendrà perfeccionat quan les parts prestant el seu consentiment el signen”.

La creació d’un registre de contractes de compravenda agrícoles donarà constància dels contractes signats per les dues parts per a evitar que hi haja abusos i que es puga recórrer per a demostrar incompliments de contractes.

Aquest registre també tindrà com a objecte aportar al sector una major transparència i informació de preus de tal manera que, mitjançant aquesta reforma, es crea una base de preus real i diària de les transaccions de productes agrícoles que redundarà en una major seguretat jurídica per al sector.

El text de la reforma també recull una mesura molt demandada pel sector agrícola: l’aparició en el contracte de compravenda de la data o les dates, segons els casos, de recol·lecció o de recollida de la producció; a més de la data en la qual s’efectuarà el pagament. Aquesta última data, la de pagament, és important per a evitar la compra «a resultes».

Amb aquestes últimes mesures s’evitarà que la collita quede un temps excessiu en la planta i produïsca majors costos a la part productora, d’igual manera que assegura el bon treball sobre el producte fins a recol·lectar-lo.

A més, per a una major eficiència, la reforma inclou un capítol en el qual es tipifiquen una sèrie d’infraccions i sancions.

El text de la reforma estableix que el Consell aprovarà les normes reglamentàries necessàries per al seu desenvolupament i, en concret, els models normalitzats de contractes i vals previstos en ella i les normes necessàries per a la posada en marxa del registre i fomentarà l’arbitratge i la mediació en l’àmbit dels contractes que regula la llei a través d’una Junta d’Arbitratge i Mediació.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací