A les mobilitzacions que s’han desenvolupat al llarg de tota la regió s’han adscrit poblacions de València i el sud de Tarragona
Actualitat Diària
La vesprada d’ahir dimars va ser un clamor i és que milers de persones al llarg i ample de la província van eixir al carrer per a defendre els interessos del camp castellonenc i en concret del sector dels cítrics, un dels motors tradicionals de l’economia de la província tenín en compte que la campanya citrícola genera vora 60.000 llocs de treball, tant en el camp com en els magatzems i comercialitzadores. A més el cultiu de cítrics suposa una extensió aproximada de 36.718 hectárees del total de les 50.589 de cultiu de regadiu que té la província.
Els membres de La Plataforma per la Dignitat del Llaurador, formada per 14 ajuntamients de la província de Castelló (Nules, Burriana, la Vilavella, Vila-real, Castelló de la Plana, Onda, Almassora, Moncofa, Betxí, la Llosa, Almenara, Xilxes, la Vall d’Uixó, les Alqueries), La Unió de Llauradors, FEPAC-ASAJA, el Grup Intercoop de las Cooperatives Agrícoles de la Província de Castelló, la Associació Local d’Agricultors de Nules, el Sindicat Central de agües del Riu Millars i la Associación de Pous de Reg de la Província de Castelló, convocavan per ahir dimars 18 de desembre a les 19.00 hores mobilitzacions per a reivindicar els interessos dels cítrics de la província de Castelló en particular i de tota la Comunitat Valenciana en general després de sol·licitar de les administracions públiques la realització d’accions concretes en ajuda al sector i rebre el silenci com a resposta.
Així mateix, demanavan reforçar les mesures de defensa fitosanitària dels cítrics europeus, establir a les produccions de països tercers una reciprocitat, en quant a requisits de tot tipus exigits a les produccions comunitàries, per a garantir la seguretat alimentària dels consumidors; la defensa de les normes per a millorar el funcionament de la cadena alimentària, garantín tots els drets dels productors agraris frons la distribució, entre d’altres.
Tal ha sigut l’importància i la repercussió de la crida que als municipis pertanyents a la plataforma s’han sumat també els ajuntaments de les poblacions d’Artana, Torreblanca, Vinaròs, Benicarló o Castellnovo així com d’altres poblacions de la Comunitat (Benifairó de la Valldigna, Algemesí, Bellreguard, Potries, Xeresa, Tavernes de la Valldigna, Sagunto, Xeraco, Carlet y Cullera) i inclús del sud de Tarragona, com Alcanar.
Les Alqueries va ser un dels focus amb més rellevança en ja que la localitat va comptar amb la participació del secretari de La Unió’, Carles Peris aixì com una nutrida representació de l’executiva provincial del PSPV-PSOE, amb el seu secretari general, Ernest Blanch, al cap. El regidor d’Agricultura del municipi, Florentino Bravo, explicava que “l’agricultura és la principal activitat econòmica de la localitat, així ens hem coordinat amb el Consell Agrari Municipal per defendre i protegir els nostres camps”.
Durant l’acte, es va penjar una pancarta amb el lema ‘L’agricultor valencià exigeix a Europa el respcte i la dignitat que el nostre treball mereix’. A més, Peris, i la alcaldesa, Esther Lara, van llegir el manifest acordat per la plataforma, y es va realitzar un minut de silenci baixant la bandera d’Europa com a signe de protesta.
El regidor de Agricultura va concluir dient que “des de l’Ajuntament mostrem el nostre suport a aquesta mobilització i treballarem juntament amb els afectats per a tractar de millorar la situació en la que es troba l’agricultura, dins de les possibilitats del Consistori” i demana a les autoritats competents que prengan mesures en aquestos assumptes de vital importància”.
El suport de la Diputació
Els diputats del Govern Provincial de Castelló van porticipar ahir per la vesprada en les mobilitzacions convocades en els municipis de Castelló en defensa del sector citrícola de la província. Tal i com va avançar el dilluns el president de la Diputació, Javier Moliner, en el seu encontre amb col·lectius agraris i la Plataforma per la Dignitat del Llaurador, el govern provincial va participar en les mobilitzacions en defensa dels drets del sector i activitat clau per a l’economia provincial. La Diputació dóna un pas més en el suport que ha demostrat sempre cap a un sector de la província tant important com és el citrícola i que també va constatar en el Ple amb l’aprovació d’una Declaració Institucional sobre la problemàtica del sector.
El vicepresident primer de la Diputació y portaveu, Vicent Sales, va participar en la manifestació convocada en la capital de La Plana. ” Estar ací hui és dir que sempre anem a estar del costat d’un sector tan important per a la província, un sector que és economia, treball, futur i també orige i valors, és un orgull per a Castelló”
“Des del Govern Provincial volem estar al costat d’aquesta plataforma, mostrant-los el nostre suport en la reivindicació però també ajudant-los a construir i treballar per a que el futur dels cítrics de Castelló, especialment de les clementines de Castelló, puga tindre un reconeixement que permeta finalment que el llaurador trobe un al·licient necessari per a seguir mantenint un ecosistema que va més enllà d’una realitat econòmica i que construeix una forma de viure en la nostra terra”.
Es per això que Sales ha confirmat que “el treball que està fent la plataforma mereix el nostre suport, ens adherim a la plataforma i passem a lluitar conjuntament per intentar fer valdre eixos drets de la mà de tots els actors, sense distinció de colors polítics i amb voluntat de ser útils a la nostra terra”.
D’aquest recolzament i compromís amb la citricultura de la provincia, la Diputació de Castelló mantindrà el seu suport al sector provincial amb una subvenció de 190.000 euros en 2019 per a millorar la competitivitat del sector en la provincia de Castelló de la mà de col·lectius com Asociex, FEPAC-ASAJA i La Unió de Llauradors.
El suport de la província
Notables van ser les concentracions en Nules on inclús es va arribar a arriar la bandera de l’Unió Europea en senyal de protesta o Borriana es va guardar un minut de silenci per la víctima que és en aquest cas el camp castellonc.
Vila-real, Almassora, Vall d’Uixò, Almenara, Vinaròs i la capital de La Plana també van participar en las protestes. Cents de persones es van reunir, junt a les seues respectives corporacions municipals i membres de la vida política de la localitat per a mostrar el seu suport a la causa.