ActualitatDiària
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat les dades d’activitat en trasplantaments i donacions durant l’any passat. En aqueix període de temps els hospitals valencians van realitzar un total de 590 trasplantaments d’òrgans enfront dels 491 registrats l’any 2016, la qual cosa significa un increment d’un 20,16% de l’activitat, i el registre històric d’activitat, amb una mitjana de dos trasplantaments cada tres dies.
Dels 590 trasplantaments d’òrgans realitzats, 335 van ser de renyó, a més es van realitzar 143 trasplantaments hepàtics, 65 pulmonars, 36 trasplantaments cardíacs i 11 pancreàtics.
En un any s’han realitzat quasi 100 trasplantaments d’òrgans més que l’any passat. Per açò, segons ha destacat la consellera de Sanitat “estem davant un rècord històric, tant en activitat de trasplantaments com en nombre de donants, un fet que posa de manifest l’alt grau de generositat i altruisme per part de moltes persones i famílies de la Comunitat Valenciana”.
Per açò, “vull mostrar el meu agraïment a aquestes persones i als professionals, que fan possible el desenvolupament d’aquesta activitat gràcies al seu lliurament, dedicació i professionalitat, perquè gràcies a ells estan donant vida a altres persones i millorant la qualitat de vida de molts pacients”, ha afegit.
Segons les dades obtingudes, la taxa de trasplantament a la Comunitat Valenciana se situa en 119,4 per milió de població, per sobre de la mitjana estatal. Així mateix, cada dia en la xarxa pública sanitària valenciana s’han realitzat una mitjana d’1,61 trasplantaments durant l’any 2017.
Tots els tipus de trasplantaments han experimentat un increment. Així, el nombre de trasplantaments renals han augmentat en un 24,07%, els trasplantaments hepàtics pugen en un 5,93%, el trasplantament cardíac registra un augment del 24,13% i el trasplantament pancreàtic ascendeix un 37,5%. S’ha produït a més rècord propi en trasplantament pulmonar que ha passat de 49 trasplantaments de 2016 a 65 trasplantaments realitzats en 2017, un 32,65% més.
“Hem superat els nostres objectius marcats en el Pla Estratègic 2016-2020 amb el qual ens vam comprometre a augmentar en un període de quatre any les donacions un 10% i els trasplantaments un 20%”, objectius que ja hem aconseguit i que esperem seguir incrementat”, ha afegit Carmen Montón.
La Fe, rècord d’Espanya amb 354 trasplantaments d’òrgans
L’Hospital Universitari La Fe de València ha sigut el que més trasplantaments ha practicat a nivell nacional en aconseguir els 354 trasplantaments d’òrgans durant un any. A més, el centre hospitalari valencià, també ha sigut líder nacional en trasplantament hepàtic (100) i cardíacs (36). Així mateix, es van dur a terme en 2017 un total de 142 trasplantaments de renyó, 65 trasplantaments pulmonars i 11 pancreàtics.
Per la seua banda, en l’Hospital Peset es van realitzar durant l’any passat 78 trasplantaments de renyó, en l’hospital general d’Alacant es registaron 80 trasplantaments de renyó i 43 hepàtics, mentre que en l’hospital general d’Elx es van dur a terme 35 trasplantaments de renyó.
Màxim històric de donants, amb un increment del 31%
Un altre dels aspectes a destacar és que la donació d’òrgans ha pujat un 31% a la Comunitat Valenciana. Montón ha assenyalat que “es tracta d’un màxim històric perquè només durant l’any passat es van produir 252 donants d’òrgans, la qual cosa demostra la generositat de la societat valenciana”.
Així, la taxa de donants per milió de població se situa a la Comunitat en 51, per sobre de la mitjana espanyola que és de 46,9. La Comunitat Valenciana és l’autonomia per sobre de 5 milions d’habitants amb majors índexs de donació i trasplantament del món l’any 2017.
De fet, el 91,7% de les famílies valencianes va dir sí a la donació, “estem davant un moment en el qual les persones estan cada vegada més conscienciades sobre la importància de la donació, i des del departament sanitari anem a seguir treballant per a sensibilitzar a la societat i mantenir aqueixa idea.
L’any passat es van realitzar 20 trasplantaments de renals de donants viu, tres més que en 2016. Són dades molt positives que reflecteixen que la societat valenciana avança cada dia més cap a l’altruisme i l’empatia amb els altres” ha indicat la consellera de Sanitat.
Dels 252 donants, 67 corresponen a donació en asistolia i 185 a mort encefàlica.
Per províncies, 114 dels donants corresponen a la província de València, 97 donants han sigut d’Alacant i 41 donants són de la província de Castelló.
Líders en donació: La Fe, General d’Alacant i General de Castelló
L’Hospital General de Castelló ha superat a altres centres hospitalaris quant a donació d’òrgans malgrat no ser un centre en el qual es realitzen trasplantaments d’òrgans arribant a una taxa de donació de 71 donants per milió de població. Durant l’any passat va registrar 38 donacions, un registre molt proper als altres dos hospitals capdavanters en donacions: l’Hospital General d’Alacant en el qual va haver-hi 39 donacions o l’Hospital la Fe amb 39 donacions.
Finalment, segueix incrementant-se la taxa de donació en asistolia, de fet s’ha passat de 44 donants l’any 2016 a un total de 67 donacions d’aquest tipus durant l’any passat. La donació en asistolia suposa ja el 26,5% del total de donacions.