Actualitat Diària
La diputada de Compromís en Les Corts, Graciela Ferrer, ha presentat una proposta per tal que el Govern d’Espanya prenga les mesures adients per reduir l’impacte de l’augment del preu de l’electricitat als xicotets consumidors que realitzen activitats econòmiques que no poden traslladar a franges horàries de consum amb preus més baixos, com ara el xicotet comerç o les persones que teletreballen.
“Aquest canvi de l’estructura tarifària afecta la totalitat del sistema tarifari elèctric, però té una major incidència en el mercat regulat, on es troba una gran part dels xicotets usuaris, ja que no sols els hi afecta la introducció de la tarificació amb discriminacions horàries, sinó també els importants increments dels preus en tots els trams (punta, pla i vall), que sobrepassa sobradament la tímida baixada dels preus dels termes de potència que s’han inclòs en aquesta modificació tarifària”, ha explicat la diputada de Compromís.
Segons Ferrer, “la manera en la qual s’ha regulat i s’està aplicant aquesta nova estructura tarifària i de facturació penalitza de manera desproporcionada a les famílies, xicotetes empreses, persones treballadores autònomes, persones que teletreballen, totes incloses en la categoria de ‘xicotets consumidors’, mentre manté intacta l’opacitat, el descontrol i l’arbitrarietat que caracteritzen el mercat elèctric espanyol”.
“Per això -continua explicant Ferrer-, des de Compromís, demanem que el Govern central modifique el sistema de determinació dels preus majoristes de l’electricitat per eliminar l’actual sistema marginalista, on el preu de tot el volum d’electricitat ofertat en un moment és fixat al preu de l’últim kW produït, que, a més a més, és el més car. Defensem que el preu majorista de l’electricitat siga un reflexe fidel del que costa realment produir-la i no un sobrepreu fictici com passa actualment. A més a més, també exigim que les empreses elèctriques siguen completament transparents respecte als costos de producció, transport i distribució de cada font de producció d’electricitat, i que eixos costos s’auditen i siguen públics. També demanem que es regule l’obligatorietat del balanç net en termes energètics vinculat a instal·lacions d’autoconsum amb connexió a la xarxa, com és norma des de fa anys en països com Portugal. Aquests canvis en la regulació del sistema elèctric són fonamentals perquè la transició energètica siga justa i no esquilme les butxaques de les persones i pimes, mentre engreixa el compte de resultats de l’oligopoli elèctric”.
“D’altra banda -afegeix la diputada de Compromís- també demanem que el Govern espanyol corregisca la seua manca de sensibilitat i previsió respecte al fort impacte social que la implantació de l’actual sistema de tarifes té sobre els patrons de consum actuals i, encara que amb retard, pose en marxa immediatament iniciatives específiques d’educació energètica i una campanya efectiva i continuada d’informació i sensibilització de la població, on facilite a la ciutadania eines i mesures d’autoprotecció en quant a la pujada dels preus de l’electricitat que podrien prendre per adaptar-se -si més no, parcialment- a la nova situació. A més a més, cal que el govern central s’implique molt més intensament en donar suport econòmic a les persones interessades en posar en marxa instal·lacions d’autoconsum en els seus habitatges i empreses i a les administracions públiques perquè l’autoconsum en edificis públics siga una realitat a molt curt termini”.
“Avançar en la transició energètica que necessitem per fer front el canvi climàtic requereix, en primer lloc, transparència i equitat en el repartiment dels costos i dels beneficis; també informació i suport públic per millorar l’eficiència i l’estalvi en l’ús de l’energia així com per avançar cap un model de generació d’electricitat distribuïda, molt més democràtic que l’actual. La modificació tarifària actual no sols es queda coixa a l’hora de contribuir a la transició energètica, sinó que és profundament injusta carregant els costos sobre les esquenes dels xicotets consumidors mentre perpetua l’opacitat, el descontrol i l’arbitrarietat d’un mercat elèctric fet a la mesura dels interessos de l’oligopoli elèctric”, ha conclòs Ferrer.