Compromís demana al Govern central adaptar la jornada laboral per cuidar malalts de Còvid-19

472

Actualitat Diària

La portaveu adjunta de Compromís a Les Corts, Mònica Àlvaro, ha registrat una proposició no de llei per a exigir al govern espanyol que prorrogue de nou la vigència del “Plan MeCuida”, que acaba a final del mes de gener, lligant-lo a la duració de l’estat d’alarma, per a dotar de major estabilitat les mesures que s’han establert.

Segons ha explicat Àlvaro “entre les mesures adoptades per fer front la pandèmia per part del govern central, el “Plan MeCuida”, permet els i les treballadores per compte d’altre adaptar la seua jornada laboral per atendre al seu cònjuge, parella de fet o familiars de fins a segon grau de consanguinitat com a conseqüència d’haver-se contagiat per la Covid-19″.

Aquest Pla permet que donades les circumstàncies excepcionals que la pandèmia porta generat a tantes famílies des de març de 2020, els treballadors i treballadores pogueren atendre als seus familiars amb una sèrie de facilitats i garanties pel que fa al seu treball.

Com explica la parlamentària de Compromís “la vigència d’aquesta mesura estava prevista inicialment per a finalitzar al mes de setembre, no obstant i donada l’evolució de la pandèmia, el Govern d’Espanya va acordar la seua prorrogació fins al mes de gener de 2021. No obstant això i donat l’alarmant increment dels contagis, que en territoris com el valencià està sent especialment complicat, cal revisar la vigència d’aquesta mesura i donar-li més estabilitat lligant-la a la vigència de l’estat d’alarma. Mentre la pandèmia es trobe en una situació que requerisca la continuïtat de l’estat d’alarma, és raonable considerar que les mesures extraordinàries relacionades amb la garantia de cures i de conciliació i corresponsabilitat establertes a conseqüència de la Covid-19, han de mantenir-se també vigents”.

Per altra banda, el transcurs de la pandèmia ha visibilitzat una sèrie de situacions que no es van preveure en el seu inici, però que amb el transcurs de la mateixa s’ha demostrat que han resultat molt habituals. Es tracta de les quarantenes que s’han hagut d’establir, i que seguiran succeint, en els casos en els quals es produeix un contacte directe amb un positiu de Covid. Moltes persones menors d’edat i persones amb discapacitat o diversitat funcional, després d’estar en contacte en un positiu tant en els centres educatius com en centres ocupacionals o de dia per a persones amb diversitat funcional, han hagut de realitzar quarantenes (independentment de si després han donat positiu o negatiu), en aquests casos progenitors o tutors legals han hagut de realitzar-la amb ells i elles sense poder acollir-se al Pla Em Cuida, i quedant així desprotegits en termes laborals.

“Per això, des de Compromís entenem que a més de prorrogar-lo cal revisar aquest Pla per contemplar altres mesures que actualment es troben invisibilitzades i que requereixen també d’una regulació que els permeta tant a d’ells i elles com als empleadors tindre una cobertura per gestionar aquestes situacions. Els treballadors i treballadores que hagen de fer-se càrrec de les cures derivades directament de la covid-19 de persones menors d’edat o persones amb discapacitat o diversitat funcional que estant a càrrec seu hagen de guardar quarantena, siguen o no positius s’han de poder acollir al Plan MeCuida”, ha conclòs Àlvaro.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací