Climent aposta per impulsar el canvi tecnològic en la Comunitat per a dinamitzar el territori “definitivament”

669

Actualitat Diària

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que “per fer realitat el canvi cap a un nou model productiu a la Comunitat Valenciana, cal comptar amb un sector industrial cada vegada més gran i assentat al territori, perquè la indústria dóna estabilitat social i cohesió territorial”.

Per això, “cal seguir amb l’estratègia iniciada en l’anterior legislatura, basada en la reindustrialització de l’economia, en la internacionalització de les nostres empreses i en la innovació i transformació digital com a motors de creació de valor”.

Rafa Climent ha donat una conferència a la Universitat Politècnica de València (UPV) sobre les ‘Estratègies d’Innovació i Desenvolupament de les Àrees Industrials de la Comunitat Valenciana’.

El conseller ha assenyalat que el sistema productiu valencià part d’algunes debilitats, com el baix nivell de valor afegit i de productivitat d’algunes empreses, la infrautilització de recursos humans disponibles en el mercat de treball, o el predomini d’empreses xicotetes i microempreses, la qual cosa les dificulta la capacitat d’absorció dels avanços tecnològics.

Però d’altra banda, segons Climent, “comptem amb una sèrie de fortaleses que hem d’aprofitar i posar en valor”. En aquest sentit, el conseller ha destacat la Xarxa d’Instituts Tecnològics de prestació de serveis avançats i de recerca, un teixit empresarial amb un gran potencial de creixement i de millora en tots els àmbits, universitats de prestigi internacional, amb bons resultats en R+d+i, una elevada diversificació sectorial i de clústers comarcals, una important economia social i cooperativa, i una tradició empresarial exportadora.

Iniciatives posades en marxa

El conseller ha repassat en la conferència les línies de treball i les iniciatives posades en marxa durant els últims quatre anys per donar suport al sector industrial.

Climent ha explicat que, actualment, “l’eix que vertebra la política industrial és el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (PEIV) 2018-2023, un pla transversal, elaborat de baix a dalt, amb la participació dels principals sectors i clústers empresarials”.

El pla compta amb cinc vessants estratègiques: la transformació digital i la innovació, la internacionalització, el talent, la formació i l’ocupació de qualitat adaptats les necessitats formatives de les empreses, una major eficiència energètica, i la cooperació entre empreses i clústers, i entre empreses i agents generadors de coneixement.

El conseller ha destacat que “tenint en compte que l’estructura econòmica del nostre territori està formada per Pimes, la transformació digital de les mateixes, i el que es denomina Indústria 4.0, és necessària per augmentar la seua competitivitat, la seua dimensió empresarial i la seua capacitat exportadora”.

A més ha recordat la posada en marxa dels plans d’Innovació Empresarial, el Pla de R+D empresarial, el suport a l’emprenedoria innovadora, el Pla Estratègic de Promoció Exterior de la Comunitat Valenciana, el Programa Global d’Internacionalització, mitjançant la col·laboració entre Ivace i les cambres de comerç, o la Llei d’acceleració d’inversió de projectes prioritaris.

En l’àmbit estrictament industrial, Climent ha ressaltat les accions dirigides a la modernització dels polígons i les infraestructures industrials, com el mapa de sòl industrial, en marxa des de 2017, o el Pla de Millora i Modernització dels Polígons, que entre 2017 i 2018 ha donat suport a la millora de 229 polígons industrials de 153 municipis, amb una dotació de 48 milions, i que en 2019 va a suposar 34 milions més en ajudes.

El conseller també destacat la importància de la Llei de Gestió, Promoció i Modernització de les Àrees Industrials, aprovada el 2018. “Una norma pionera, que va tenir un impacte durador en el territori, perquè posa les bases per crear un nou model de gestió de les àrees industrials, que possibilita que les administracions públiques i les empreses col·laboren de manera coordinada en la creació, conservació, manteniment i modernització dels serveis públics, així com en el desenvolupament de serveis addicionals de valor afegit”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací