El comité executiu de la CEV reclama polítiques públiques dirigides a enfortir el sector industrial valencià

770

Es proposa ampliar el període de carència dels crèdits ICO Covid-19 i a més estendre la protecció fins a juny de 2021

Actualitat Diària

El comité executiu de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), reunit aquest matí a Alacant, ha demanat que s’aprofiten les polítiques econòmiques de recuperació com a catalitzador perquè la indústria valenciana lidere el canvi cap a un model econòmic sostenible i resilient.

Amb aquest objectiu ha reclamat que es reforcen les polítiques públiques dirigides a enfortir la contribució de la indústria al PIB de la Comunitat actuant en els següents eixos: innovació i transformació digital; formació i qualitat de l’ocupació; energia i canvi climàtic; infraestructures i àrees industrials avançades; economia circular i sostenibilitat; internacionalització i foment del consum; cooperació empresarial i polítiques públiques i governança.

Corregir ineficiències i duplicitats

La CEV demana que es revisen totes les línies de suport dirigides a la innovació per a corregir ineficiències i duplicitats; que s’incremente la dotació pressupostària del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana per a la modernització d’inversions i adequació d’aquestes als nous reptes digitals; que es faça una aposta estratègica per la indústria 4.0 i que s’enfortisquen les relacions entre els agents del sistema valencià de la innovació i entre l’ecosistema emprenedor.

Respecte a la formació, serà necessari revisar i adaptar els plans de formació contínua i ocupacional a les noves necessitats del sector productiu mitjançant el diàleg amb les organitzacions empresarials i sindicals; l’impuls i agilitació dels certificats de professionalitat i acreditació de competències professionals i altres mesures com l’atracció i retenció del talent.

Nou mecanismes de suport

En matèria d’energia és important reforçar les línies d’ajudes i establir nous mecanismes de suport a l’eficiència energètica i el foment de la utilització d’energies renovables; dissenyar fulles de rutes específiques per als sectors intensius en energia; atraure inversions basades en la mobilitat sostenible i la descarbonització del transport, i donar suport a les reivindicacions de la indústria per a aconseguir un mercat energètic competitiu.

Des de la CEV, i per a no condicionar la competitivitat de les empreses de la Comunitat respecte a les de la resta del territori, s’insisteix en la necessitat d’impulsar l’execució d’infraestructures estratègiques per a l’atracció d’inversions industrials i la modernització de les àrees industrials, i en la d’harmonitzar les exigències mediambientals en línia amb la normativa nacional i europea.

És necessari reforçar les accions dirigides a facilitar la internacionalització de l’empresa. Des de mesures específiques per a facilitar l’accés de l’empresa a tercers mercats fins a accions vinculades als Acords de Comerç i que tinguen com a fi afavorir la reciprocitat i l’eliminació de barreres comercials i obertura de mercats. Alhora que promocionar el producte, cal promocionar el consum amb plans concrets com el renove d’automòbils, rehabilitació d’habitatges, etc. i incrementar les accions de vigilància de mercat i control de duanes per a eliminar la competència deslleial.

Afavorir la cooperació de les empreses subministradores

És prioritari agilitar i simplificar els procediments administratius relacionats amb la instal·lació i posada en marxa d’activitats productives, desenvolupament de processos i posada en el mercat de productes; afavorir la cooperació de les empreses subministradores i proveïdores de sectors estratègics en la Comunitat Valenciana per a eliminar la dependència de proveïdors forans, i reactivar l’Observatori Valencià de la Indústria i els Sectors econòmics.

Totes aquestes mesures, i la inversió necessària per a portar-les a terme, estaran recollides en un pla elaborat per la Comissió d’Indústria de la Confederació, presidida per Vicente Lafuente, per al seu posterior trasllat al Govern Valencià i als grups parlamentaris en Les Corts.

Línia ICO Covid-19

Un altre dels assumptes abordats en la reunió de comité executiu han sigut les línies ICO-Covid-19. Sobre aquest tema, i encara que el comité executiu ha agraït la liquiditat facilitada al teixit empresarial a través d’aquestes línies, la CEV manté que la severitat de l’enfonsament de l’activitat i les projeccions de futur tindran un impacte sobre la tresoreria més advers del que es preveu en la configuració de les línies ICO.

En aqueix sentit, el comité considera necessari modificar les condicions en les quals es van concedir els crèdits ICO Covid-19 i proposa ampliar en un any el període de carència —passant d’un any a dos — i en dos la duració total del producte financer —que passaria de cinc a set anys—. Aquesta mesura, que hauria d’aplicar-se a tots els préstecs subscrits i que ja hem traslladat a CEOE perquè siga estudiada i traslladada als òrgans competents, facilitarà l’atenció als compromisos financers de les empreses i reduirà els riscos de mora a partir d’abril de 2021″, ha assegurat el president de la CEV.

Evolució ERES

Així mateix, el comité executiu ha analitzat l’evolució dels Expedients de Regulació d’Ocupació, el nombre d’afiliats i les societats mercantils en la Comunitat Valenciana des que es va decretar la pandèmia. Pot consultar-se l’evolució ací.

En relació als ERTEs, la CEV considera que són el millor instrument del qual es disposa per a assegurar les ocupacions i demana que s’estenga la protecció fins a juny de 2021 per a les empreses i sectors més castigats. “Una elevada pèrdua d’empreses i el consegüent augment de la desocupació tindria un cost major”, ha assegurat Navarro.

Fusió Bankia-CaixaBank

El comité executiu ha aplaudit que la nova entitat, després de la fusió de Bankia i CaixaBank, fixe la seua seu a València. “Per a aquesta Comunitat consolidar-se com a seu del qual serà banc líder a Espanya és una fita històrica. Som una Comunitat estable, emprenedora, compromesa amb la societat i entenem que tot això, a més d’altres qüestions, també ha pesat en la decisió de totes dues entitats”, ha assegurat el president de la CEV.

La CEV qualifica aquesta fusió de positiva, en línia amb el que el context econòmic requereix i amb les recomanacions que el BCE està traslladant a tot el sector bancari de la Unió Europea, i confia que repercutisca en benefici de les empreses i els ciutadans de la Comunitat.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací