L’alcaldessa ja va advocar ahir pel consens de tots els grups, mentre Ignasi Garcia va dir que s’aprovaria per majoria simple
Esperanza Molina/Actualitat Diària
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco i el seu grup, el PSOE, s’han abstingut davant la proposta de Compromís, el seu soci de Govern, per a aprovar el canvi de nom de la ciutat a un sol topònim, el nom en valencià de la capital de la Plana. Succeïa en la comissió plenària. Així les coses l’equip de Govern es contradiu. L’alcaldessa afirma que seria desitjable un consens, mentre Compromís segueix disposat a traure-ho avance encara que siga solament amb majoria simple.
Era un projecte llargament acariciat pels de Compromís, que explica a més amb el suport dels seus socis de Castelló en Moviment, i recolzat, fins ara, pel Grup Socialista.
D’aquesta forma, la seua aprovació en la comissió plenària d’avui passava solament per ser un tema de mer tràmit, ja que amb els vots dels tres integrants del Pacte del grau, la proposta i modificació del nom de la ciutat, tiraria endavant amb una majoria simple. Ajustada, però majoria al cap i a la fi.
Però les coses no han eixit com s’esperava.
Per a començar, el nom de la ciutat, que fins ara no havia sigut qüestionat ni en valencià ni en castellà, ha saltat al carrer, on s’ha convertit en una qüestió que enfronta a diferents sectors ciutadans.
Els més defensen el dret a la doble denominació, els mes nacionalistes valencians, solament la seua denominació en valencià, i pocs són els que entren al fet que s’utilitze solament el nom en castellà.
Així les coses, Compromís va preparar la seua proposta, demanant informes a quatre historiadors, que es van posicionar a favor de la denominació del nom en valencià. I una vegada amb tots els vímets i completat el cistell, ho van presentar com a proposta de ple, per a iniciar els tràmits.
Però a partir de llavors, un tema que amb prou faenes havia preocupat en el carrer, es va traduir en crítiques, polèmiques, i fins i tot en una campanya en xarxes socials, iniciada per un particular, per a demanar que no es canvie el nom de la ciutat. Aquesta iniciativa ha arreplegat ja més de 3.800 signatures, entre les quals es troben els seguidors i regidors del PP i ciutadans, que s’oposen a la proposta de Compromís.
I vistes les signatures i reaccions en el carrer, el PSOE ja no té tan clar el seu suport a la iniciativa dels seus socis de Govern.
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, que fins ara havia defensat el canvi de nom de la ciutat, com una reivindicació històrica, reculava i qüestionava la idoneïtat que el dictamen es traga avance solament per majoria simple.
Per a la primera edil de l’ajuntament, un tema d’aquestes característiques no pot servir per a crear enfrontaments de ciutat, per a dividir als ciutadans i, sobretot, no pot passar per l’Ajuntament amb l’ombra de ‘imposició’.
Marco advocava ahir pel diàleg, per una trucada al consens dels altres grups municipals i fins i tot es mostrava partidària de deixar sobre la taula la proposta fins a aconseguir un major respatler ciutadans.
Però a la vesprada, des de l’Ajuntament de Castelló es manava un comunicat oficial, en nom del regidor de normalització lingüística, Ignaci Garcia de Compromís.
I el comunicat no podia ser més taxatiu, perquè afirmava que el dictamen per al canvi de nom de la ciutat aniria si o si al ple de l’Ajuntament, on bastaria la majoria simple del Pacte del Grau per a traure-ho avance.
Després, va dir, serà el Consell el que haurà de donar el vistiplau. Però clar, si és l’ajuntament el que adopta la decisió, per majoria simple, també estava cantat que el Consell, abans o després autoritzaria aquest canvi.
Amb aquests antecedents, aquest matí s’ha celebrat la comissió plenària.
Es diuen comissions plenàries les que tracten, amb una setmana d’antelació, els temes que van a formar part del despatx ordinari de l’ajuntament en el ple municipal. En aquesta comissió es tracten els dictàmens dels temes que van a ple, però també s’arrepleguen els suports o no que puga tenir aqueixa iniciativa de ple.
I ací és on ha saltat la sorpresa, quan l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco i el seu grup s’han abstingut quan s’ha votat la proposta per al canvi de nom de la ciutat, iniciativa de Compromís.
Expliquen els qui han estat allí, que el regidor de Normalització Lingüística, s’ha quedat amb un pam de nas i els ulls com a plats. No li l’esperava.
Perquè es dóna la circumstància que l’equip de Govern de Castelló, està integrat per PSOE i Compromís, que governen gràcies al suport dels seus socis de Castelló en Moviment.
Que els grups de Govern puguen enfrontar-se als seus socis de CseM, és ja corrent. Al cap i a la fi, els de Xavi del Senyor, no van voler entrar en el govern de la ciutat i juguen a fer la seua oposició.
Però que en un tema insígnia, com aquest para Compromís, el PSOE s’abstinga i no manifeste el seu suport, és molt més delicat. Tant, que des dels grups de PP i CS ja s’han apressat a indicar, que la crisi en el bipartit municipal, està servida.
Aquesta seria la segona ocasió en la qual es produeix un enfrontament obert entre els dos grups polítics. La primera va ser just fa un any amb el nomenament del director de l’Oficina Econòmica JA Lafuente.
Temps per venir, futur per davant
A partir d’ara poden passar moltes coses i, per descomptat, l’any que queda fins a les eleccions va a ser de tot, menys tranquil.
En el que concerneix al nom de la ciutat. Ni PP ni Ciutadans estan per la labor de donar ‘la cabotada’, en una setmana, per a traure avant la iniciativa de Compromís.
Suposant que el PSOE mantinga la seua abstenció en el ple, la iniciativa ja no comptaria amb majoria simple. Perquè els vuit vots de Compromís i CseM, es quedarien curts.
El PP que ha votat en contra summa ja vuit vots (igualaria les posicions) I la suma de PP i CS, amb 12 vots, tombaria la iniciativa.
Podria succeir també, que el PSOE canviara de posició i la recolzara en ple, en aquest cas, el nom de la ciutat s’aprovaria per majoria simple… falta una setmana per a saber-ho.
O pot succeir, que els socis del Pacte del Grau (inclòs el PSOE), proposen un temps de reflexió, retiren la proposta ara per a tornar-la a portar a ple més endavant.
Però clar, a mesura que s’acosten les eleccions, les crisis municipals també poden anar a més.
En relació al que ha succeït aquest matí, el Grup Municipal Socialista ha indicat que manaran comunicat. Des de Compromís diuen que no faran declaracions.
L’agrupació de Castelló en Moviment indicava el següent:
“Al pacte del Grau no es parla literalment de recuperar el nom de la ciutat, però a la plataforma Castelló per la Llengua, de la qual forma part el PSPV-PSOE, un dels compromisos adquirits també per l’Alcaldessa a través dels seus representants està eixa recuperació del topónim castelló de la Plana. Fins i tot en les reunions on el PSPV estava present, es va acordar quines persones que haurien d’informar sobre aquesta qüestió.
No entenem que es governe a cop d’enquesta valorant més el no perdre vots que afrontant amb gosadia i convicció allò que es pensa i, teòricament, es defensa i que et va dur a l’alcaldia. Entenem que sempre és millor buscar el consens però si l’alcaldessa vol consens, hauria de treballar pel consens. Nosaltres no veiem que haja fet res més que abstindre’s en la comissió corresponent i fer declaracions esquivant les seues responsabilitats”.
I quant a PP i Ciutadans, contraris al canvi de nom de la ciutat, les postures són les següents:
Begoña Carrasco (PP):
Carrasco: “Estem davant una nova crisi de govern municipal, no es posen d’acord entre ells en el que volen per a Castelló. Avui en la Comissió Plenària s’ha posat de manifest la crisi de govern entre PSOE i Compromís en abstenir-se el PSOE de la proposta de Compromís per a canviar-li el nom a la ciutat”.
“Aquesta ruptura del Pacte del Grau evidencia que PSOE i Compromís governen per separat i ja han començat a fer campanya cadascun pel seu costat. No governen per a la majoria social dels castellonencs”.
Vicente Vidal (CS):
“En Ciutadans hem votat en comissió en contra d’eliminar el castellà del nom de la ciutat, com ja anunciem, perquè no considerem que siga una prioritat ni responga a una preocupació dels castellonencs, ni tan sols a interessos lingüístics o històrics sinó a interessos polítics. Des de Ciutadans els donem la benvinguts al PSOE a la sensatesa i el sentit comú”.