AVE analitza l’oportunitat que aporten els fons europeus a la Comunitat Valenciana

439

Actualitat Diària

La Jornada “Recuperació, fons europeus i Comunitat Valenciana”, organitzada per la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats (FVEA) amb la col·laboració de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), ha analitzat l’oportunitat que representen els fons europeus per a Espanya, i en particular per a la Comunitat Valenciana, amb una crida a la unitat per a aprofitar al màxim aquests fons.

La sessió ha començat amb la intervenció del president fundador dels Premis Rei Jaume I, Santiago Grisolía i Nico Van den Brink, membre de l’Executiva de la FVEA, els qui han reclamat una “distribució equànime d’aquesta ajuda”, a més de la vicepresidenta d’AVE i consellera delegada de Libertas 7, Agnès Noguera, qui
ha realitzat una crida a “la unitat política i social per a aprofitar al màxim aquesta oportunitat històrica d’impulsar el desenvolupament socioeconòmic de la Comunitat Valenciana i, amb ella, del conjunt d’Espanya, amb una visió estratègica col·lectiva i l’impuls catalitzador d’aquests fons europeus”.

Després de l’obertura de l’acte ha pres la paraula el director general de Coordinació de l’Acció del Govern de la Generalitat Valenciana, Juan Ángel Poyatos, qui ha donat a conèixer les claus de l’Estratègia Valenciana per a la Recuperació.

Poyatos ha remarcat que “l’important és que els recursos arribin, tant si ens toca gestionar els fons com si no, intentarem fer un diagnòstic intel·ligent, arribar a una col·laboració públic i privat des de l’Oficina Valenciana de la Recuperació i també donar un suport mes individualitzat al petit empresari. Recursos per a digitalitzar-se, per exemple”.

Quant al cronograma, Poyatos, ha indicat que al gener, una vegada la Comissió Europea hagi aprovat els reglaments que regiran les ajudes i que “ens diran quins tipus de projectes són els finançables”, es presentaran formalment tant el Pla Espanya Pot, que s’haurà negociat amb la Comissió Europea, com l’Estratègia Valenciana de Recuperació.

D’aquesta manera, entorn d’abril o maig, es podrien posar en marxa les convocatòries d’ajudes, en les quals tindran cabuda projectes iniciats a partir de febrer de 2020.

Recursos per a tot tipus d’empreses

I ha remarcat que, en aquesta ocasió, “el cotxe no passarà de llarg perquè ens enxamparà preparats”, al mateix temps que va assegurar als assistents que “hi haurà recursos i oportunitats per a tot tipus d’empreses”.

En el debat posterior, moderat per Rafael Aznar, director de Rover Maritime, el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies en 2006, José Duato, ha afirmat que “necessitem la unió i l’aliança en tots els fronts, per això es va crear Inndromeda, associació públic-privada i finestreta única per a buscar la sinergia entre tots els actors i així aconseguir les respostes que demanda la societat”. En aquest sentit, ha destacat que “no podem llançar projectes sobre un tema concret sense tenir en compte altres vessants, perquè estan tots interrelacionats”, amb exemples com la sostenibilitat i la descarbonització o la gestió de dades i la ciberseguretat.

En la mateixa línia, la directora de l’Institut de Recerca Socioeducativa Francisco Ferrer, Esther Moreno, ha indicat que els objectius de l’Agenda 2030 “només s’aconseguiran amb aliances”, al mateix temps que ha remarcat la importància de la sostenibilitat”. A més, ha reclamat “un pla de formació educativa potent i que l’educació serveixi per a formar als alumnes tal com demanden les empreses”.

Per part seva, el fundador i soci director de S2 Grup, José Miguel Rosell, ha defensat que “la ciberseguretat serà clau davant l’impuls que rebrà la digitalització”. A més, ha advertit que “les empreses necessiten finançament per a créixer i treballadors amb les capacitats adequades”, amb independència de les seves titulacions.

Aliances per a anar més ràpid i créixer més

Francisco Segura, president de Grup Segura, ha instat a “impulsar aliances per a anar més ràpid i créixer més” davant els reptes del futur i ha advertit que “Espanya no ha fet els deures” en relació a la construcció de fàbriques de bateries, malgrat ser el tercer fabricant mundial de vehicles.

La clausura de la jornada ha estat a càrrec del president executiu dels Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, qui ha alertat davant la possibilitat que tant Espanya com la Comunitat Valenciana “quedem fora de joc” i ha expressat la seva esperança en aquesta “aliança entre tots els sectors per a saber què hem de fer en el nostre dia a dia i tenir una bona governança”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací