Aprovat el decret llei que regula el servei de transport públic amb arrendament de vehicles amb conductor

1049

Actualitat Diària

El Consell ha aprovat el decret llei pel qual es regula la prestació del servei de transport públic discrecional de persones viatgeres mitjançant l’arrendament de vehicles amb conductor (VTC)que es realitzi íntegrament dins del territori de la Comunitat Valenciana.

En la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha indicat que “l’increment considerable d’autoritzacions VTC en tot el territori nacional derivat de l’atorgament d’aquestes autoritzacions pels tribunals” ha donat lloc a la necessitat d’una regularització del sector.

“Aquesta situació -segons ha assenyalat la vicepresidenta- pot donar lloc a problemes de mobilitat, congestió de trànsit i mediambientals i també pot ocasionar un desequilibri entre l’oferta i la demanda que deteriori el servei ofert i, per tant, acabi perjudicant les persones usuàries”.

Referent a això, Oltra ha indicat que, entre les principals novetats que introdueix el decret llei, cal destacar “la necessitat de contractar el servei amb, almenys, una antelació de quinze minuts previs a la seva efectiva prestació o que els vehicles no podran circular per les vies públiques en la cerca de clientela”.

Així mateix, queda prohibit l’estacionament en llocs de concentració i generació de demanda, com a aeroports, centres comercials i similars.

Per part seva, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, que ha intervingut en la roda de premsa per a explicar el contingut del decret llei, ha assegurat que la nova normativa “fixa un marc estable que garantirà el dret de la ciutadania a utilitzar aquest mitjà de transport en condicions òptimes i equilibrades per als sectors, tant del taxi com de les VTC”.

D’aquesta manera, amb aquest decret llei, la Comunitat Valenciana se suma a altres comunitats autònomes que han regulat el servei de VTC, com és el cas d’Aragó, País Basc, Illes Balears o Catalunya.

Així mateix, Salvador ha recordat que la Generalitat “va obrir a l’inici de l’any un intens procés de participació pública amb reunions i trobades de totes les parts directament implicades per a abordar el text aprovat”.

Principals mesures

Segons estableix aquest decret llei, la prestació del servei d’arrendament de vehicles amb conductor únicament podrà realitzar-se per aquelles persones, físiques o jurídiques, que siguin titulars de la corresponent autorització administrativa que els habiliti per a això, expedida per la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, competent en matèria de transport per delegació de l’Estat.

Els serveis hauran de contractar-se, almenys, amb una antelació de quinze minuts previs a la seva efectiva prestació i haurà de quedar constància dels mateixos en un registre de comunicacions. S’exceptuen d’aquesta previsió els serveis que hagin de realitzar-se de forma immediata, com a conseqüència d’urgències, emergències i assistència en carretera.

Els vehicles adscrits a les autoritzacions d’arrendament de vehicles amb conductor no podran, en cap cas, circular per les vies públiques a la recerca de clientela ni propiciar la captació de persones viatgeres que no haguessin contractat prèviament el servei.

Es considera captació de clientela la geolocalització, que permet a les persones usuàries situar amb caràcter previ la localització d’aquests serveis, i, per tant, no es permet la seva utilització.

Així mateix, tampoc es permet l’estacionament en les vies públiques, havent d’estacionar en garatges o aparcaments no situats en la pròpia via pública; igual que l’estacionament en llocs de concentració i generació de demanda de serveis de transport com a ports, aeroports, estacions de ferrocarril i d’autobusos, centres comercials i d’oci, instal·lacions esportives, hotels, parades de taxis, hospitals o qualsevol altre establiment similar, que pugui propiciar la captació de clientela.

Suport a festes emblemàtiques

D’altra banda, el Consell ha aprovat dos acords relacionats amb festes emblemàtiques de la Comunitat Valenciana.

D’una banda, el Govern valencià ha declarat Bé d’Interès Cultural (BIC), amb la categoria de Ben Immaterial, les festes dels Moros i Cristians d’Alcoi, la qual cosa suposa l’adopció d’una sèrie de mesures de protecció per a la conservació d’aquesta singular tradició alcoiana.

La vicepresidenta ha recordat que les festes dels Moros i Cristians d’Alcoi “commemoren els fets històrics ocorreguts en 1276 relacionats amb les rebel·lions dels musulmans que habitaven la zona”. D’origen estrictament religiós, aquesta celebració va anar adquirint personalitat pròpia des del segle XVI.

D’altra banda, el Consell ha aprovat un conveni entre Turisme Comunitat Valenciana i la FederacióGestora de Gaiates de Castelló per a la promoció i impuls de les gaiates, “monuments de llum, símbol representatiu de la setmana gran de la ciutat”, ha destacat Oltra.

La vicepresidenta, que ha aprofitat l’ocasió per a felicitar les gaiates guanyadores de les edicions d’aquest any, ha posat en valor les festes de la Magdalena, declarades d’interès turístic internacional, com a símbol de “les arrels i els orígens fundacionals de la ciutat i són l’esdeveniment turístic de major rellevància per a la promoció de la capital de la Plana”

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací