Actualitat Diària
L’Associació Nacional de Fabricants de Fregides, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffecc) ha emés hui un nou comunicat relatiu a la situació del sector i l’evolució de les seues vendes a causa de la pandèmia de Coronavirus. Després del període estival, el sector d’esmalts ha donat a conéixer les xifres de vendes dels últims dos mesos, juliol i agost, que han suposat una evolució esperançadora respecte als mesos precedents, perquè s’ha passat d’una caiguda del -24,4% al juny, a un -9,9% al juliol, per a fins i tot passar a un increment del +6,8% a l’agost respecte als mateixos mesos d’anys anteriors.
Segons indiquen des de la patronal de fregides i esmalts, “tradicionalment agost és un mes de poca activitat en el sector, per la qual cosa la recuperació de l’activitat després dels mesos de confinament ha permés xifres en positiu respecte al mateix mes de l’any anterior”. No obstant això, des de Anffecc es mostren conservadors respecte a aquests números: “veure un increment després de tots aquests mesos de caiguda és inspirador, però cal esperar a la dada de setembre per a tindre un coneixement real de com ha anat el tercer trimestre i fer balanç”.
Quant a la valoració dels mercats nacional i exterior, les vendes a Espanya van caure un -3,5% al juliol i van augmentar un +10,3% a l’agost, el que evidencia que el sector del taulellet nacional també es va recuperant gradualment, tant en producció com en vendes.
L’exportació llança dades una miqueta pitjors. Les vendes a l’estranger van caure al juliol un -12,5%, encara que a l’agost aquest percentatge també ha abandonat els números rojos, amb un increment d’un +5,6% respecte al mateix mes de l’any passat. Com sabem, les exportacions suposen el 70% de les vendes del sector i hi ha països de destinació que continuen immersos en el punt crític de la pandèmia, com l’Índia, el Brasil o Egipte.
Així, segons les últimes dades del ICEX, les exportacions de fregides, esmalts i colors espanyols del primer semestre han descendit en la majoria de països de destinació, en percentatges variables, des del -16% d’Itàlia fins al -38% de l’Índia o -44% del Marroc. Malgrat això sorprenentment algun país com Turquia ha augmentat la seua demanda un 35% en el primer semestre de l’any respecte a 2019, atés que l’afecció de la pandèmia ha sigut menor i l’activitat productiva s’ha mantingut amb més regularitat que en altres destinacions.
En qualsevol cas, en les últimes setmanes hi ha hagut repunts de contagis de Covid-19 a Espanya i altres països europeus i s’estan endurint les condicions de mobilitat i restriccions tant a nivell nacional com internacional. Per això des del sector apunten que en aquest moment “resulta difícil restablir una relació comercial normal davant les restriccions de viatges en l’entorn internacional”.
No obstant això, des de Anffecc confien que aquestes restriccions “no entorpisquen la producció i es puga continuar treballant en aquest entorn de ‘nova normalitat’, respectant totes les mesures de seguretat i higiene i els protocols activats des de l’inici de la pandèmia, que han resultat ser molt efectius en el sector”.