Patrimoni està a l’espera de la finalització de les obres en zona de vianants de la Vila per a programar noves rutes pel barri antic
Actualitat Diària
El departament de Patrimoni de l’Ajuntament d’Almassora obrirà el Torrelló del Boverot a les visites a partir del pròxim mes d’agost. De moment, la previsió passa per programar tres sortides fins a l’enclavament arqueològic amb aforament reduït a 15 persones i l’obligatorietat d’utilitzar màscares. La pandèmia de coronavirus ha impedit la celebració de les rutes programades per a la primavera.
La primera d’aquestes visites, que sumen al voltant de mil euros de pressupost, tindrà lloc el dissabte 8 d’agost en dos torns en horari de 8.30 i 9.30 hores per a atendre la sol·licitud de Lluïsos Almassora. Serà una ruta teatralitzada per tractar-se d’un grup infantil. L’agrupació visitarà el jaciment acompanyada de les explicacions de l’empresa d’arqueologia contractada a aquest efecte per l’Ajuntament d’Almassora amb la subvenció al 50% dels fons FEDER de la Unió Europea.
Les ajudes europees han permès iniciar l’excavació més ambiciosa de la història del jaciment dins d’un projecte per a posar en valor el patrimoni històric i l’aplicació de noves tecnologies. En concret, les noves troballes formaran part d’una ruta que inclou la col·lecció situada en el Museu Municipal del carrer Sant Vicent per a la qual el departament de Patrimoni prepara noves inversions en modernització.
Tot això permetrà mostrar als visitants els orígens d’Almassora i les restes trobades durant les últimes excavacions. A més, l’arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, també treballa en els preparatius per a la contractació d’una nova intervenció que tindrà un termini d’execució d’aproximadament un mes per a localitzar noves restes després de l’actuació de 2019.
Segons la previsió, arqueòlegs i restauradors consolidaran 25 metres de muralla i investigaran sobre les restes de dos murs petits paral·lels a la muralla principal. Els operaris retiraran 10 metres de clos actual i ampliaran l’excavació cap al barranc del riu Millars per a obrir una nova línia de recerca. Tot això suposarà la mobilització de maquinària per a moure pedres d’entre 300 i 500 quilos i aprofundir en la muralla trobada l’estiu passat.
D’altra banda, el departament està a l’espera de la finalització de les obres de conversió en zona de vianants de la Vila per a programar noves rutes pel barri antic que podrien combinar les visites al Torrelló. “Es tracta d’un projecte integral per a donar a conèixer un patrimoni de gran valor històric a majors i a l’alumnat d’Almassora amb l’objectiu de treure a la llum els orígens de la ciutat”, segons la regidora de l’àrea, Carmina Martinavarro.