Actualitat Diària

Agricultura destina 24,5 milions en ajudes per a reduir el cost de la pòlissa als productors

Actualitat Diària

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica destina un total de 24,5 milions d’euros al Pla 2020 d’ajudes a la subscripció d’assegurances agràries del Pla Nacional d’Assegurances Agràries Combinades en la Comunitat Valenciana. Es tracta de fons públics propis que tenen com a objectiu reduir el cost de la pòlissa per als productors.

La convocatòria de 2020, que manté íntegre el pressupost de l’Administració autonòmica a la subscripció de l’assegurança agrària, manté els percentatges de subvenció d’entre el 10% i el 20% als mòduls.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat el “compromís amb el foment de l’assegurança agrària per a garantir la rendibilitat agrària”, ja que la Comunitat Valenciana es col·loca, novament, “com una de les quals més aporta a Agroseguro”.

La convocatòria manté les subvencions addicionals d’un 10% per a titulars de parcel·les assegurades les produccions de les quals estiguin incloses en sistemes de protecció de qualitat agroalimentària. Aquest percentatge, destinat a les Denominacions d’Origen Protegides (DOP), Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) i el Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), “posa de manifest el suport de la Conselleria a les figures de qualitat del nostre territori”, segons la consellera.

El mateix percentatge, d’un 10% addicional, s’aplicarà a pòlisses agrícoles per a persones agricultores i ramaderes professionals, afiliats o afliadasas al Règim Especial de Treballadors Autònoms o en el Règim Especial de la Seguretat Social, titulars d’explotació prioritària, socis o sòcies d’organitzacions de productors i joves agricultors i agricultores beneficiaris de l’ajuda a la primera instal·lació.

El percentatge ascendeix fins al 20% per a les pòlisses contractades per entitats associatives d’agricultors i ramaders, mentre que en cultius com l’olivera, el cereal, la vinya, l’ametller i la cirera en parcel·les de secà, disposaran d’una subvenció addicional del 50%.

En les línies de bestiar que inclouen garanties de vida i servei de retirada d’animals morts en l’explotació, el percentatge de subvenció serà del 20%.

“És fonamental disposar d’una política transparent i justa d’assegurances agràries per a garantir el manteniment de la rendibilitat de les explotacions agràries i ramaderes de la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat Mollà, en referència a l’increment del preu de les pòlisses aparellat a una baixada de les cobertures.

En aquest sentit, la consellera ha reclamat la moratòria de la pujada i un augment del pressupost en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, per a contribuir a la viabilitat de les explotacions, “indispensables per a la protecció de l’interès general i el funcionament bàsic dels serveis ”

La convocatòria del Pla 2020 d’ajudes destinades a la subscripció d’assegurances agràries del Pla Nacional d’Assegurances Agràries Combinades en la Comunitat Valenciana s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (consultar aquí).