a crisi sanitària i la pandèmia del coronavirus provoquen que Espanya decrete l’Estat d’Alarma

1075

Actualitat Diària

Espanya ha sigut declarada en Estat d’Alarma per la crisi sanitària del coronavirus. D’aquesta forma ho ha anunciat el President del Govern, Pedro Sánchez en una declaració institucional telemàtica davant l’extensió de la pandèmia en tot el territori espanyol on ja s’han superat els 4.000 casos d’afectats i 120 morts pel virus provinent de Wuhan (la Xina).

“El principal objectiu és que es puga tornar com més prompte millor a la normalitat”, ha assegurat el President en la seua compareixença. L’Estat d’és una eina que permet a l’Executiu prendre una sèrie de mesures en situacions de “greus alteracions a la normalitat”, que van des de catàstrofes o desgràcies públiques fins a “crisis sanitàries, com a epidèmies o situacions de contaminació greus”.

D’aquesta forma, Espanya podria estar en quarantena absoluta en un termini d’entre una setmana i deu dies, com ha succeït a Itàlia, el país amb més contagiats a Europa. Provocaria d’aquesta forma el tancament de fronteres i paralitzaria també els moviments. A més es tancarien els establiments que no ofereixen productes alimentosos i les farmàcies.

El president ha apel·lat a la “unitat i responsabilitat de tots els ciutadans”. “Estem en la primera fase i seran unes setmanes molt dures”. L’afirmació més dura de Sánchez ha arribat en comentar que en les pròximes setmanes es podrien aconseguir els 10.000 afectats pel coronavirus al país.

Les mesures de l’Estat d’Alarma es coneixeran demà després del Consell de Ministres extraordinari que se celebrarà durant la jornada del dissabte, però es valora l’actuació militar per a la formalització d’hospitals de campanya.

Per part seua, el líder del PP en l’oposició, Pablo Casado, ha anomenat a ña “fermesa i la coordinació”. Casado ha demanat a Sánchez que use “tots els serveis i recursos que ofereix el país amb determinació” i ha assegurat que “som un gran país i superarem aquesta crisi amb “sacrifici, responsabilitat i unió”.

Segona vegada en la democràcia

Es tracta d’una situació excepcional que mai pot excedir els quinze dies segons recull la Constitució i que a Espanya ja es va viure una vegada en la democràcia. Va ser José Luís Rodríguez Zapatero en 2010 el que ho va dictaminar davant la vaga dels controladors.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací